Medimagazin logo

HDL yüksekliği: Herkes için iyi olmayabilir!

Yeni bir araştırma kalp hastalığı riskini evrensel olarak tahmin etmede "iyi" kolesterolün rolüne meydan okuyor
Kaynak: MEDİMAGAZİN
HDL yüksekliği: Herkes için iyi olmayabilir!
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN - Yeni bir araştırma, genellikle "iyi kolesterol" olarak adlandırılan yüksek yoğunluklu lipoprotein (HDL) kolesterolün, bilim adamlarının bir zamanlar farklı ırk ve etnik kökenden yetişkinler arasında kardiyovasküler hastalık riskini tek tip olarak tahmin ettiğine inandıkları kadar etkili olmayabileceğini buldu.

Çalışma Ulusal Sağlık Enstitüleri (NIH) tarafından desteklendi.

Araştırma, düşük HDL kolesterol seviyelerinin beyaz yetişkinler için kalp krizi veya buna bağlı ölüm riskini artırdığını tahmin ederken, aynı şeyin siyah yetişkinler için geçerli olmadığını buldu. Ek olarak, daha yüksek HDL kolesterol seviyeleri, her iki grup için de azalmış kardiyovasküler hastalık riski ile ilişkili değildi. 

Çalışma 21 Kasım'da Journal of the American College of Cardiology'de yayınlandı.

REGARDS araştırmasına katılan 23 bin 901 ABD'li yetişkinden alınan veriler incelendi. HDL seviyeleri ve kalp sağlığı hakkındaki algıları şekillendiren önceki araştırmalar, 1970'lerde daha çok beyaz yetişkin katılımcılarla yürütüldü. 

Mevcut çalışma için araştırmacılar, ülke genelinde yaşayan kalp hastalığı olmayan siyah ve beyaz orta yaşlı yetişkinlerin kolesterol düzeylerinin gelecekteki kardiyovasküler olaylarla nasıl örtüştüğüne baktı..

 

2003-2007 yılları arasında REGARDS'a kaydolan çalışma katılımcıları ve araştırmacılar, 10 ila 11 yıllık bir süre boyunca toplanan bilgileri analiz ettiler. Siyah beyaz çalışma katılımcıları, yaş, kolesterol seviyeleri ve diyabet, yüksek tansiyon veya sigara içme dahil olmak üzere kalp hastalığı için altta yatan risk faktörleri gibi benzer özellikleri paylaştı. 

Bu süre zarfında 664 siyah yetişkin ve 951 beyaz yetişkin kalp krizi veya kalp krizine bağlı ölüm yaşadı. Artmış düşük yoğunluklu lipoprotein (LDL) kolesterol ve trigliserit seviyelerine sahip yetişkinlerde, önceki araştırmalardan elde edilen bulgularla uyumlu olarak, kardiyovasküler hastalık riskleri ılımlı bir şekilde artmış bulundu.

Bununla birlikte, çalışma, düşük HDL kolesterol düzeylerinin beyaz yetişkinler için yalnızca artmış kardiyovasküler hastalık riskini öngördüğünü bulan ilk çalışmaydı. Ayrıca, yüksek HDL kolesterol seviyelerinin her zaman azalmış kardiyovasküler olaylarla ilişkili olmadığını gösteren diğer çalışmalardan elde edilen bulguları destekledi. 

REGARDS analizi, optimal miktardan daha yüksek "iyi" kolesterolün her iki grup için de kardiyovasküler fayda sağlamayabileceğini öne sürdü.

hdl
iyi kolesterol
kardiyovaskuler hastalik
kalp hastaligi
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir