Türk İç Hastalıkları Uzmanlık Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Serhat Ünal, erişkin aşılama oranlarının yetersiz olduğunu söyleyerek, 'Erişkin aşılama oranlama oranlarında problem var ve şimdi influenza(grip) mevsimi. Kardiyovasküler de önemlidir, birinci sıradadır ama hemen ardından pinomoni, tüm yaş gruplarında dördüncü sıradadır. Yani, en fazla öldüren hastalıklardan. Bunun koruması için aşı var. Soru şu, Türkiye'de 65 yaş üzeri kişilerde pnömokok aşılanma oranı nedir? Yüzde 0.9 Amerika'da nedir? Yüzde 65, Avrupa'nın değişik ülkelerinde yüzde 50-60 arasındadır oranlar. Buradan yola çıkarak, Türkiye'de erişkin aşılamayı konuşmak gerekir' dedi.
ÖLDÜREN ZATÜRREE
Türk İç Hastalıkları Uzmanlık Derneği(TİHUD) tarafından düzenlenen 15. Ulusal İç Hastalıkları Kongresi'nde erişkin aşılama oranları da masaya yatırıldı. veren Prof. Dr. Ünal, 'Bütün dünyada aşılama sadece çocuklara olarak algılanmaktaydı ama değişti. Bunun değişmesinin nedeni zatürreenin, influenzanın 50 yaş üzerinde görülüp özellikle de altında ciddi hastalığı olanların daha fazla ölümüne sebep olması' şeklinde konuştu.
ÜCRETSİZ AŞI
'65 yaş üstü kişiler KOAH, diyabet, karaciğer yetmezliği, kalp yetmezliği nedeniyle 5 yılda bir kere pnömokok aşısı yaptırmalı' diyen Prof. Dr. Ünal, 'İnfluenza ve pnömokok aşısı 65 yaş üstü kişilere, tek doktor imzasıyla ücretsizdir. Katılım payı da yoktur. İnfluenza ile pnömokoku da yapıyoruz. Erişkin aşı takvimi yavaş yavaş olgunlaşıyor' diye konuştu.
Tetanoz aşısı olan var mı?
Türkiye'de 15 milyon influenza aşısı yapılması gereken kronik hasta bulunduğunu kaydeden Prof. Dr. Ünal, 'Tetanoz aşısının 10 yılda bir yaptırılması gerektiğini kimse bilmiyor. Oysa en yaygın erişkin aşısı tetanozdur. Veya boğmaca hastalığı. Uzun süreli öksüren hastanız varsa boğmaca aşısı getirip uygulatın, teşekkür etsinler size. Boğmaca erişkinlerde de var ama tanı konulamıyor. Doktorlarda influenza ve zatürree farkındalığı var, ama erişkinlerde çocukluk çağından sonra tekrar yapılması gerektiğine dair hiçbir fikir yok' dedi.