Medimagazin logo

Hastanelere Kürtçe tercüman uygulaması geliyor

Sağlık Bakanı Müezzinoğlu, Kürt vatandaşların yoğun olarak yaşadığı bölgelerde hastanelerde Kürtçe tercüman görevlendirileceğini söyledi. Uygulama ülke genelinde faaliyete geçecek.
Hastanelere Kürtçe tercüman uygulaması geliyor
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu sağlık hizmetlerinin daha iyi verilebilmesi için hastanelere Kürtçe tercüman alımı yapacaklarını söyledi. BUGÜN’e konuşan Müezzinoğlu, doğu illerinin yanı sıra batıda Kürt vatandaşların yoğun olarak yaşadığı bölgelerdeki hastanelerde görevlendirilecek Kürtçe tercümanlar için “Vatandaşın kendini ifade etmesini sağlayacak tedbirler almamız gerekiyor” dedi. Müezzinoğlu, bu bölgelere özel olarak Kürtçe bilen doktor ve hemşirelerin gönderilmesi gibi bir çalışma yapmadıklarını da ifade etti.

KÜRTÇE RANDEVU SİSTEMİ

Randevu sisteminde Kürtçe hizmetin sunulduğunu kaydeden Müezzinoğlu, “Tercümanlar doktor ile hasta arasında köprü vazifesi görecek. Doktora yardımcı olacak. Davalarda hâkimin sanığın dilini bilme zorunluluğu yok. Burada vatandaşın kendini ifade etmesi için nasıl bir yol izlendiyse biz de onu yapacağız” diye konuştu.

Hastanelerin acil bölümüne başvuru oranının yüzde 40’a yaklaştığını belirten Müezzinoğlu, acil vaka oranının ise yüzde 7-8 olduğuna dikkat çekti. Müezzinoğlu, acillerdeki kırmızı alanda trafik kazası, ambulansla gelmiş hasta, yangınlar, afet ve olağanüstü durumda gelen hastaların değerlendirileceğini kaydetti. Müezzinoğlu, bakanlığın bu konudaki çalışmalarının devam edeceğini sözlerine ekledi.

Aile hekimi sayısı 40 bin olmalı

Aile hekimlerine Uzaktan Uzmanlık Eğitimi’ne karşı çıkanları eleştiren Müezzinoğlu, 22 bin  olan aile hekimi sayısının 40 bine ulaşması gerektiğini belirtti. Aile hekimi uzmanı olmak için 600 asistanın olduğunu kaydeden Müezzinoğlu, pratisyen hekimlerin hastanelerde yarı zamanlı olarak eğitim alacaklarını dile getirdi.

2 milyon kişi sigarayı bıraktı

Mü­ez­zi­noğ­lu, son 5 yıl­da 2 mil­yon ki­şi­nin si­ga­ra­yı bı­rak­tı­ğı­nı bil­dir­di. Bu sa­ye­de 1 mil­yon ki­şi­nin si­ga­ra­ya bağ­lı kan­ser ve kalp has­ta­lık­la­rı ne­de­niy­le er­ken ölü­mü­nün en­gel­len­miş ol­du­ğu­nu vur­gu­la­dı. Mü­ez­zi­noğ­lu, “Mü­ca­de­le edil­me­sey­di, ak­ci­ğer kan­se­ri yüz­de 20 da­ha faz­la olur­du­” dedi.

Gemi hastanesinin adı ‘Gülnihal’ olabilir

Bakan Müezzinoğlu, ge­mi has­ta­ne­si pro­je­si hakkında bilgi verdi. Os­man­lı pa­di­şah­la­rın­dan 2. Ab­dul­ha­mit dö­ne­min­de has­ta­ne ola­rak kul­la­nı­lan sa­vaş ge­mi­si­nin adı­nın Gül­ni­hal ol­du­ğu­na dik­kat çe­ken Mü­ez­zi­noğ­lu, “Bu isim ola­bi­lir. Öne­ri­len isim­ler çı­kar­sa bun­la­rı da de­ğer­len­di­ri­ri­z” de­di.

hastanelere
kürtçe
tercüman
uygulaması
geliyor
Yorum (6)
DOKTOR
neden sadece kürtçe..??..ben de üsküplüyüm, ben de istiyoruumm. Laz'a , Gürcü'ye, Çerkez'e vs...niye yok..??..bu ülkede sadece tek bir uyruktan insan yok ki..??
0
Cevapla
dr62
Bak ne güzel söylüyorsun kendi ağzınla.bu ülkede tek bir uyruktan vatandaş yok.Kürtlerin de anadilinde hizmet alma hakkı insanlık hakkıdır.Umarım bu dediğin olur da,1 kişi bile olsa o dili konuşan,sosyal devlet bu hakkı onlara da sağlar...
0
Cevapla
hasan yaylacı
neden sadece kürtçe,onlar terör faaliyetinde olduğu içinmi,zazaca niye değil,zazalar bu ülkenin insanı değilmi,
0
Cevapla
üç harfli
Pazarlık sonucu kürtçe öğrenmem gerekse öğrenirim. Şehit ailelerinin acısı artıyor belki, ama yeni şehitler engellenecekse bize söz düşmez.
0
Cevapla
ekrem
tıp fakültesinde nerdeyse %35-40 öğrenci doğu kökenli idi, konuşurken bölge insanına hizmet gitmediğinden bahsederlerdi...mezun olduktan sonra bu arkadaşların ancak %5 i gönüllü olarak bölgelerini seçti. hatta mecburi hizmetleri biten hemen istifa edip istanbul ya da izmir e döndü.şimdi bana kimse vicdan ve insanlıktan bahsetmesin.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir