Eğitim Uzmanı Sadık Gültekin, NTV’ye yaptığı açıklamada tıp fakültesi sıralamalarını ve boş kalan kontenjanları değerlendirdi.
671 kontenjan boş
Tıp kontenjanlarında geçen yıl yaklaşık 300 kontenjanın boş kaldığını bu sene ise bu sayının 600’e yükseldiğini belirten Gültekin şu ifadeleri kullandı:
“Tıp fakültelerine baktığımızda geçen yıl da kontenjanların dolmadığını görüyoruz. Geçen yıl tıpta 17 bin 500 kontenjan ayrılmış, yaklaşık 17 bin 200 kontenjan dolmuş. Yani yaklaşık 300 dolayında bir boşluk varmış.
Bu seneki verilere baktığımızda tıpta 671 boş kontenjan olduğunu görüyoruz. Nerdeyse iki katına çıkmış. Bunu yadırgamamak lazım. Tıpta fakültesi sayısı kaç diye sorarsanız 120 dolayında. Peki üniversite sayısı kaçtı? 209. Her iki üniversiteden birinde tıp fakültesi var bu kadar çok açınca ve öğrenci alınca bu durum normal.”
Her 10 adaydan 1’i tıbba yerleşiyor
Tüm sayısal puan türünde alınan öğrenci sayısı 200 bin olduğunu ifade eden Gültekin 17 binin de tıp fakültesine alındığını ifade ederek “Her 10 adaydan 1’ini tıp fakültesine alıyorsunuz. Sonucunda bu çıkması oldukça normal.
13 bini devlet 4 bini vakıf
Bir şey daha var o da ekonomik sıkıntılar. Tıpta boş kontenjanlara bakında daha çok vakıf ağırlıklı ve KKTC’deki üniversiteler karşımıza çıkıyor. Devlet kontenjanlarında çok fazla boşluk yok. Kontenjanlarda devlet ve vakıf dağılımı ise 13 bini devlet ve 4 bini vakıf ve KKTC ağırlıklı.” dedi
Gültekin, fakülte sayısının planın dışında artığını, öğrenci sayısının fazla olduğunu ve niteliğin korunmasının da soru işareti olduğunu ifade etti ve “Frene basmak ve fakülte açmanın zor olması gerekiyor” dedi.