İSTANBUL-Galatasaray Lisesi Mezunları tarafından 1908 yılında kurulan Galatasaraylılar Derneği, ilki geçtiğimiz yıl ekonomi dalında Prof. Dr. Daron Acemoğlu'na verilen ödülün, bu yıl başkanlığını Dr. Reha Bilge'nin yaptığı seçici kurulca tıp alanında verilmesini kararlaştırdı.
Bu yılki ödüle, tıp dünyasında Behçet ve Ailevi Akdeniz Ateşi hastalıkları konusunda öncü araştırmaları olan İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı, Romataloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Gül, layık görüldü.
Galatasaraylılar Derneği'nin Levent'te bulunan binasında düzenlenen ödül töreninde konuşan dernek başkanı Avukat Tevfik Bilge, bu yıl ödülün ikinci kez sahibini bulduğunu belirterek, şunları söyledi:
"Mekteb-i Sultani yani Galatasaray Lisesi, 532 yıllık bir geçmişe sahip. Galatasaraylılar Derneği, mezunlarımız tarafından okul sonrası 13. sınıf olarak kabul edilen bir kurum. Dernek olarak ülkemizin bilim, teknoloji, sanat ve kültür alanlarında yetiştirdiği kişileri desteklemek için geçtiğimiz yıl vermeye başladığımız Galatasaray Ödülü'nü, bu yıl Prof. Dr. Gül'e veriyoruz. Bu ödül Galatasaraylılar'ın Galatasaraylılar'a verdiği bir ödül değil. Ülkemizden herkese açık bir ödül."
Prof. Dr. Gül de törende yaptığı konuşmada, bu ödüle layık görülmekten mutluluk duyduğunu ifade ederek, "Sanırım bu ödül ilk kez bir Beşiktaşlı'ya veriliyor" dedi.
Behçet Hastalığı'nın Türkiye açısından öneme sahip olduğunu belirten Prof. Dr. Gül, şöyle konuştu:
"Birincisi tıp literatüründe Türk bir doktorun adıyla "Hulusi Behçet" adıyla anılan tek hastalık. En çok ülkemizde görülüyor. Sadece Hulusi Behçet değil, bu hastalık üzerine çeşitli çalışmalar yürüten birçok doktor, ülkemizden yetişti. Genelde deri altı, göz, beyindeki kan damarlarının iltihaplanmasına yol açan romatizmal, iltihabi ve genetik bir hastalık olan Behçet, Doğu Akdeniz'den Çin'e kadar birçok ülkede görülüyor ancak en çok hasta sayısı Türkiye'de. En çok görüldüğü yer olmasına rağmen ülkemizde bu hastalık tanınmıyor. Tanınmayan, bilinmeyen şeyler de korku yaratır. Bu ödülü hastalığın tanınması için de büyük bir memnuniyetle karşılıyorum."
Behçet ve Ailevi Akdeniz Ateşi hastalıklarının bölgesel olduğunu anlatan Gül, "Genetik kökenli bu hastalıklar bölgesel olduklarından tanınmaları ve bilinmeleri zorlaşıyor. Böyle bölgesel hastalıkların daha iyi tanıtılmaları gerekli" dedi.
Konuşmaların ardından Tevfik Bilge, Prof. Dr. Gül'e ödülünü verdi.