Medimagazin logo

Fatih Üniversitesi, Hollanda’da kanser projesi ile bronz madalya kazandı

Fatih Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencileri, Hollanda'da düzenlenen "Uluslararası Genetik Mühendisliği ile Geliştirilmiş Makine" (IGEM) yarışmasında bronz madalya kazandı.
Kaynak: CİHAN
Fatih Üniversitesi, Hollanda’da kanser projesi ile bronz madalya kazandı
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Hollanda'nın köklü üniversitelerinden Amsterdam Vrij Üniversitesi'nin düzenlediği Uluslararası Genetik Mühendisliği ile Geliştirilmiş Makine (IGEM ) yarışmasında Fatih Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencileri bronz madalya kazandı. 60 Avrupa ülkesi ve dünmyadan 193 takım üniversite öğrencisinin katılımıyla Amsterdam'da düzenlenen yarışmaya Türkiye'yi temsilen Fatih Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz Ünitesi ve Genetik Bölüm Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Gündüz başkanlığında 20 tıp fakültesi öğrencisi temsil etti.

Prof. Dr. Mehmet Gündüz, 193 takım arasından uluslararası genetik mühendisliği sağlık ve tıp alanında bronz madalya almalarının son derece gurur verici olduğunu söyledi. Gündüz amaçlarının aynı başarıyı önümüzdeki yıllarda da tekrarlamak olduğunu söyledi.

"BRONZ MADALYA KAZANARAK AVRUPA ÜÇÜNCÜSÜ OLDUK"

Gündüz, başarılarıyla ilgili, "IGEM, sentetik biyoloji ve genetik alanında MIT ve Harvard Üniversitelerinin 2004 yılından bugüne düzenlenen bir yarışmanın adı.Takım sayısı her yıl artış gösteriyor. Bu yıl Avrupa'dan 60 ülkeden bütün dünyadan ise 193 takım katıldı. Geçen yıl Amsterdam Vrij Üniversitesinde altın madalya kazanmıştık. Avrupa birincisi olmuştuk. Bu yıl 2012 IGEM yarışmasında bronz madalya kazandık. Bu başarılı sonuçtan dolayı tüm takımdaki arkadaşlarımızı kutluyorum. Biz Amsterdam Vrij Üniversitesindeki IGEM 2012 yarışmasının sağlık ve tıp alanındaki bölümlerine katıldık. Bu projemiz de kanser ile ilgili idi. Kanseri erken tanıma amaçlı bir proje idi. Bu projedeki hedefimiz şu idi. Biliyorsunuz dünyadaki ölümlerin yüzde 15 ila 25'inden kanserden kaynaklanıyor. Ve halen de çözümü olmayan bir hastalık. Bizde kanserdeki en büyük sorunun da erken tanımanın yapılamaması. Biz Fatih Üniversitesi olarak erken tanımanın yapılanmasına yönelik olarak bir kit geliştirmeye çalıştık. Bu amaçla da normalde sağlıklı insanlarda kanser daha yok iken alacağımız bir kan ile kanın içerisindeki kansere özgü antijenleri tanıyan bir antikor ve antikor ile beraber bir ışıma sistemi veren bir tanı geliştirmeye çalıştık. Bunu da bu aşamaya kadar getirdik. Amsterdam'da Vrij Üniversitesinde Jüriye sunduk. Kendi alanımızda daha doğrusu 60 takım arasında bronz madalya kazanarak Avrupa üçüncüsü olduk." şeklinde konuştu.

Deneyi uygulamalı olarak Fatih Üniversitesi'nde yaptıklarını söyleyen Prof. Dr. Mehmet Gündüz, "Sağlık ve tıp alanında kanser alanında geliştirdiğimiz projenin sonuçlarını Hollanda'da açıkladık. 35 kişilik jüri heyeti her alanda bizi değerlendirdi. Ülkemiz adına bronz madalya kazandığımız için mutluyuz. Hollanda'da Fatih Üniversitesi olarak Türkiye'mizi en iyi şekilde temsil ettik." dedi.

HEDEF DÜNYA BİRİNCİLİĞİ VE KANSERE KÖKLÜ ÇÖZÜM

Fatih Üniversitesi Tip Fakültesi 3. sınıf öğrencisi Mustafa Elitok, "Ankara Fatih Üniversitesinden bu yarışmaya katıldık. Böyle büyük bir uluslar arası yarışmaya 20 kişilik bir ekip ile Hollanda'ya geldik. Türkiye'yi en iyi şekilde temsil ettiğimizi düşünüyoruz. Burada bronz madalya kazandık. Genele olarak projemizin konusu çağın en büyük hastalıklarından biri olan kansere erken teşhis sağlayacak bir sistemin yapılması idi. Bunu bakteriler üzerinden yaptık. Hastalardan aldığımız bir küçük kan örneğini bakterileri de kullanarak bir renk değişimi göstererek, kanser olup olmadığına test etmeye yarıyor. Böyle bir projemizle bronz madalya kazandık. Umarız bundan sonraki yarışmalarda daha iyi dereceler alırız. Bundan sonra ki hedef dünya birinciliği ve kansere köklü çözüm." dedi.

Fatih Üniversitesi Tıp Fakültesi 2. Sınıf öğrencisi Ayşe Demirci ise şöyle konuştu: "Türkiye'den takım halinde yapmış olduğumuz deney ile bronz madalya kazandık. Ben ilk defa bu tür yarışmalara katılıyorum. Çok önemli proje idi. İnşallah bu projeyi daha ileriye götürebiliriz. Bundan sonra Türkiye'ye döner dönmez önümüzdeki yıl düzenlenecek olan IGEM 2013 yarışmasına katılacağız. Bu yarışmanın Avrupa ayağı hep Hollanda'da Amsterdam Vrij Üniversitesi'nde oluyor. Buna hazırlanıp 2013 te altın madalya kazanmak için çok çalışacağız."

Mesut Yiğit Fatih Üniversitesi Tıp Fakültesi 3. sınıf öğrencisi ise "Türkiye'mizi en iyi şekilde temsil etmek için Hollanda'da da 3 gündür yarışmalarda bulunduk. 20 kişilik bir ekip ile bronz madalya kazandık. Bu başarımızda emeği geçen ve finans ve laboratuvar ortamını hazırlayan Fatih üniversitesine çok teşekkür ediyoruz. Ülkemizin insanının desteğini alarak buraya geldik iyi bir netice aldık."

fatih
üniversitesi
hollanda’da
kanser
projesi
ile
bronz
madalya
kazandı
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir