Kdz. Ereğli Sağlık Grup Başkan Vekili Dr. Yüksel Tuncer, ilçede Aile Hekimliği uygulamasına 13 Eylül tarihi itibari ile geçildiğini ve 50 Aile Hekimi ile hizmet verdiklerini söyledi. İlçede Aile Hekimliği uygulamasında doktor ihtiyacının bulunmadığını belirten Tuncer, ”Sağlıkta Dönüşüm Projesi'ne bağlı olarak hızlı bir değişim, hızlı iyiye yönelik çalışmalar, hastalara dönük, hekimlerin özlük haklarına bağlı olarak tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de hızlı bir sağlıkta dönüşüm projesine bağlı olarak değişiklikler yapılmaktadır.
Bu değişikliklerden bir tanesi de Aile Hekimliği uygulamasıdır. Aile Hekimliği Türkiye genelinde 62 ilde uygulanmaya başlamıştır. Zonguldak'ta da Aile Hekimliği'ne 13 Eylül 2010 tarihi itibariyle geçilmiştir. Kdz. Ereğli'de 18 birimde toplam 50 Aile Hekimi ile hizmet vermekteyiz. Bunlardan sağlık ocaklarında hizmet veren Aile Hekimlerimizin yanı sıra kendi özel yerini açıp hizmet veren aile hekimlerimiz mevcuttur. Belde ve köylerimizde 18, merkez de 32 aile hekimi olmak üzere 50 aile hekimimiz bulunmaktadır. Aile hekimlerimiz ortalama 3 bin 500 ile 4 bin kişi arasında nüfusa bakmaktadırlar. Herkesin kendi bir bölgesi vardır. Bu bölgedeki insanlara hizmet vermektedir. Eskiden olduğu gibi doktorlarımız kendi bölgesinde bulunan hastalara poliklinik hizmeti, aşı hizmeti, laboratuar hizmeti, ilaç, reçete hizmeti ve bölgenin sorunları ile ilgili sıkıntılar varsa işte ölüm raporu, ruhsatlandırma gibi sıkıntılarını, tedavilerini ve sorunlarını gidermek için aile hekimlerimiz vatandaşlarımızla ilgilenmektedir” dedi
Aile Hekimleri'nin kendi bölgelerindeki sorunlar ve hastalarla birebir ilgilendiğini ifade eden Tuncer, ”Aile Hekimlerimiz kendi bölgelerindeki sorunları ile birebir ilgilenecek. Bulaşıcı hastalıklar, kronik hastalıklar, diyaliz hastaları, tüberküloz hastaları, tedavisi zor hastalıklarla birebir ilgilenecek. Diyelim ki yatalak hastamız var, Aile Hekimimiz uygun zamanda gidip bu hastamızı bakıp gerekli tedavisini yapıp ilgilenmektedir. Bunu yanı sıra köyün mobil hizmeti varsa haftanın iki günü belli bir program dahilinde hekim arkadaşımız köye gidip varsa köyün sorunlarından öte önce hastaların kendileri ile varsa köyün sıkıntıları ile varsa kronik hastalıkları, bulaşıcı hastalıkları, içme suyunda mı problemler var, ya da o bölgede hastalıklarla ilgili değişik sıkıntılar mı var, ya da değişik bir hastalık türümü var. İşte bu gibi konularda hassasiyet gösterip rapor tutarak Toplum Sağlığı Merkezimize bildirip bizde bu konuları İl Sağlık Müdürlüğü'ne göndermek suretiyle böyle bir sıkıntıları da ortadan kaldırmak istiyoruz. Nedir? Hekimimiz aynı zamanda o köyde insanları bilgilendiren, bilinçlendiren ve tedavi eden anlamında yani bu sistem çok iyi bir sistem uygulandığı takdirde vatandaşımızın ayağına kadar giden iyi bir sistemdir diyebiliriz” diye konuştu.
Aile Hekimliği uygulamasında ufak tefek sıkıntılar yaşadıklarını ve bu sıkıntıların büyük oranda azaldığını kaydeden Tuncer, ”İlçemizin nüfusunun büyük olması nedeniyle başlangıçta ufak tefek sıkıntılar yaşadık. Bu sıkıntılarımızı yerinde ve zamanında çözmeye çalıştık ve şu anda vatandaşımız yavaş yavaş Aile Hekimi'ni tanıdı. Aile Hekimi'nin kim olduğunu ve nasıl hizmet alacağını öğrendi. Sıkıntılarımız tamamen ortadan kalkmasa da büyük oranda azaldı. Vatandaşlarımızın memnuniyetinin artarak devam edeceğini düşünüyoruz” dedi.