Medimagazin logo

Endoskopiyi kim yapmalı? Gastroenterologlar ile genel cerrahlar ikiye bölündü!

Türk Gastroenteroloji Derneği, endoskopinin yalnızca gastroenteroloji uzmanlarınca yapılması gerektiğine dair yazı yayınladı. TGD'nin yazısına Akademik Akıl'da kaleme aldığı köşe yazısı ile yanıt veren Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Sezgin Yılmaz ise endoskopik işlemler Gastroenteroloji Bilim Dalı’nın daha ismi bile telaffuz edilmezken genel cerrahlar tarafından başlatıldı." dedi.
Kaynak: MEDİMAGAZİN
Endoskopiyi kim yapmalı? Gastroenterologlar ile genel cerrahlar ikiye bölündü!
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN - Sağlık Bakanlığı tarafından yayınlanan ‘Gastrointestinal Sistem Endoskopisi Sertifikalı Eğitim Programı’ ilanının ardından Türk Gastroenteroloji Derneği (TGD) web sitesi üzerinden ‘Endoskopi Sertifikasyonu Hakkında Bilgilendirme’ başlıklı bir yazı yayınladı.

TGD tarafından yayımlanan yazıda, Sağlık Bakanlığınca ilan edilen sertifikalı programa ileri endoskopik işlemlerin dahil değil olmadığı,  sahada bu işlemlerin gastroenterologlar ve gastroenteroloji cerrahları dışında yapılmasının malpraktis çerçevesinde sayılacağı bildirilerek şu sözler kullanıldı:

“Gastrointestinal Endoskopi’nin kimler tarafından yapılacağı yan dal eğitimi programları çerçevesinde aslında oldukça net olarak belirlenmiştir. Gastroenteroloji uzmanları, İç hastalıkları uzmanları olmalarına rağmen diğer yan dalların işlevlerini yapmamakta ve sınırlarını bilmekte olup akademik eğitim çerçevesinde ana daldaki görevlerini, klinik uygulamalarda ise yan dal uzmanlıklarının gerekliliklerine yerine getirmektedirler. Bu yüzden bazı çevrelerde dile getirildiği şekliyle Ana Dalı’n her işi yapacağı ve yetkin olduğu argümanı eskimiş bir söylemdir. Yan Dal eğitimini veren kurumlar olarak Gastrointestinal Endoskopinin nasıl yapılacağını bizden iyi bilenin olmadığı gerçeği ile kendimize güvenli olmalıyız”

Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Sezgin Yılmaz,  Akademik Akıl’da kaleme aldığı köşe yazısında Türk Gastroenteroloji Derneği’nin ‘Endoskopi Sertifikasyonu Hakkında Bilgilendirme’ başlıklı yazısına yanıt verdi.

Yazısında endoskopik işlemlerin Gastroenteroloji Bilim Dalı’nın daha ismi bile telaffuz edilmezken genel cerrahlar tarafından başlatılmış olduğunu belirten Prof. Dr. Yılmaz, TGD’nin  yayınladığı yazıyla mevcut süreçteki kaosu devam ettirme niyetli olduğunu söyledi.

TGD’nin hekimlerin tamamına yönelik eğitim düzenlemeleri yapacak, bu konuda kendisine misyon yükleyerek eğitimlerin yerinde ve doğru olup olmayacağını denetleyecek, endoskopik işlemlerin amiri, polisi ve sahibi konumunda, genel cerrahları eğitecek bir yapı olamayacağını belirten Prof. Dr. Yılmaz, “Bu görevleri yerine getiren bir kamu otoritesi zaten vardır ve o da Tıpta Uzmanlık Kurulu ve Sağlık Meslekleri Kurulu’dur” dedi.

TGD’nin endoskopik işlemleri kendi kontrolünde tutmak istediğini belirten Prof. Dr. Sezgin Yılmaz, şu sözleri kullandı:

“TGD; endoskopik işlemlerin kontrolünün tamamen kendilerinde olmasını istediklerini ortaya koymaktadır. Bu istemin nedenleri de açıktır. Endoskopik işlemlerin az miktarda bulunan gastroenterologların bulunduğu merkezlere yönlendirilmesi, endoskopi yapma yetkisi elinden alınan cerrahların boşalttıkları alanın ikame edilmesi ve tüm endoskopik işlemlerin TGD’nin kontrolünde tutulmasıdır. Endoskopik işlemlerin çok yoğun yapılan ve geri dönüşleri fazla olan işlemler olduğu düşünülürse niçin bu şekilde davranıldığı anlaşılabilir.”

Yazının tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

prof dr sezgin yilmaz
turk gastroenteroloji dernegi
endoskopi
Yorum (25)
DR Betül
En büyük mesele acil durumda endoskopi yapacak, sorumluluk alacak Hekimi bulmakta, görünüşte hepsi yapıyor ama hasta şakır şakır kanarken araki bulasın endoskopi yapacak hekimi
0
Cevapla
Surgeon
Koş sevim koş yine endoskopi kavgası var...
0
Cevapla
ömer hayyam
ÇOK BASİT: Endoskop, cerrahi bir girişimdir, adamın iç organının derinliklerine iniyorsun, GENEL CERRAH yapmalı... Gastroenterelog da yapsın ama GENEL CERRAHIN HİMAYESİ ALTINDA ! not: cerrahım ve genel değil; özel!
19
Cevapla
Ahmet
Gelir getirici bir işlem olmasa böyle kim yapmalı diye tartışılmaz, tam tersi iki branşta bu işi birbirinin üstüne atmak için kenara çekilirdi. Kısacası bu tartışmalar bilimsel değil tamamen duygusal...
19
Cevapla
RADYOLOG
biz yapmayalım.. hem genel cerrahlar hem gastroenteroglar yapsın.. Ellerine sağlık tüm hekim arkadaşların :)
21
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir