Medimagazin logo

E-reçete yazımı günlük 600 bine yaklaştı, doktorlara e-imza geliyor

Kaynak: ZAMAN
E-reçete yazımı günlük 600 bine yaklaştı, doktorlara e-imza geliyor
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Temmuz ayı itibarıyla uygulamaya konulan e-reçetenin (elektronik reçete) günlük yazılma sayısı 600 bine yaklaştı.Yıl sonuna kadar bu rakamın bir milyon 300 bine ulaşması bekleniyor. Mevcut durumda hekimler, Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) verdiği geçici şifre ile reçetelerini sistem üzerinden yazıyor. Şifrelerin başka kişiler tarafından kullanılmasını önlemek için yeni dönemde 120 bin hekime e-imza verilmesi gündemde. Sağlık Bakanlığı, SGK ve TÜBİTAK bu konuda çalışma başlattı. Kamudaki hekimlerin e-imzalarının altyapısını TÜBİTAK, özelde çalışan 23 bin hekimin ise 3 özel firma hazırlayacak.

İlk aşamada SGK e-imzayı 1 Temmuz 2012'de hayata geçirmeyi planlıyordu. Fakat e-imzalı reçetelerin normal reçeteye göre sanal ortamda 30 kat daha büyük alan kaplaması süreci geciktirdi. SGK, e-reçeteleri elektronik ortamda 5 yıl saklıyor. Başarıyla uygulanan e-reçete'de sisteme giriş yapılan şifrelerin başka kişiler tarafından kullandırılması endişe konusu. Bu durumun, gereksiz reçeteyi artırabileceği belirtiliyor. Önlem olarak da 'e-imza' kullanılması planlanıyor. E-imza ile hazırlanan reçetelerin, izinsiz ya da yanlışlıkla değiştirilmesi engelleniyor. E-reçete sadece doktora özel olacağı için diğer kişiler tarafından kullanılıp yeni reçete üretilmesi ortadan kalkıyor. E-imza ile ilgili kamu kurumlarının çalışmaları iki aşamada devam ediyor. İlk aşamada SGK altyapısını güçlendirmek için çalışmalar yürütüyor. Sağlık Bakanlığı ise TÜBİTAK ile görüşmeleri sürdürüyor. Özel hastanelerdeki doktorlar için 3 firma e-imza hazırlayacak. Bazı özel hastaneler şimdiden tüm doktorlarına e-imza aldı. Hastane için yazışmalarda e-imza kullanıyor.

Aile hekimleri, e-reçete yazıyor

Temmuz ayından itibaren e-reçetenin en başarılı olduğu grup aile hekimleri. Aile hekimlerinin büyük çoğunluğu e-reçete ile ilaç yazarak eczanelere gönderiyor. Onları özel hastanelerdeki doktorlar izliyor. Sağlık Bakanlığı'na bağlı hastanelerde ise oran daha düşük. Bakanlığın tamamıyla e-reçeteye geçilmesi yönünde çalışmaları devam ediyor

e-reçete
yazımı
günlük
600
bine
yaklaştı
doktorlara
e-imza
geliyor
Yorum (6)
Dr. Ötker
Sistem 2 gündür pofladı, e-reçete olarak gönderemiyoruz. Bir de hastaya hala kağıt veriyoruz, tamamen kağıtsız olmalı hasta eczaneye gidip kimlik bilgisi girilince reçete eczanede görünmeli.
0
Cevapla
Biret Pit
Bu aile hekimleri de istiyorlar ki 7-8.000 TL.sını lüplerken,angarya olmasın,nöbet tutmasın,damga pulu ödemesin,memurlar maaş zammı aldıklarında onlar da alsın,reçete yazmasın,gezici göreve çıkmasın,adli rapor düzenlemesin,askere elverişlilik raporu düzenlemesin,ceza puanı uygulanmasın(onur kırıcı oluyormuş,bak seeeenn).Bence hasta muayenesi ve repete'de yapmasın da boşu boşuna yorulmasınlar yazık...Haaa bir de o kadar parayı atm'den çekmek de çok yorucu oluyordur,sağlık bakanlığı 7-8.000 TL.ları bi zahmet tek parça halinde eve gönderirse pek bir makbule geçecek doğrusu...
0
Cevapla
barış
tüm ilaçları ilaç listesinde göremiyoruz. Bedeli ödenmeyen ilaçları listede bulamuyoruz. Vitaminler ve gaz ilaçları hatta reflor bile eksik. Ailenin eline çoğu zaman kağıt reçete de veriyoruz. Bunların düzeltilmesi lazım...
0
Cevapla
drm
Sistem gayet iyi 1 haftadır kullanıyorum, çok pratik, hızlı anında yazılıyor reçete, ilaç raporu gibi takılma vs olmuyor, inşallah böyle devam eder.
0
Cevapla
attila çetin
E reçete şifresini hastaya vermek yeterli; eğer hastaya reçete eskisi gibi yazıp veriyorsanız , çikartılan reçeteleri bazı eczacılar aklı başında hastalarına geri veriyor ya da aklı başında değilse arkasına dönüp yırtıp çöpe atıyor (başka eczacıya gidip 'ilacımı verdimi bu eczacı?' diyen hastalar için)ancak sgk e reçete yollamadan reçeteleride kabul ediyor.Kısaca enj.,majistral haricinde reçete çıktısı almanıza gerek yok!
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir