Medimagazin logo

Dünyanın kadavradan ilk rahim nakli: Embriyo transferi başladı

Dünyanın kadavradan ilk rahim yapılan Derya Sert'e embriyo transfer işlemlerinin başlatıldığı bildirildi.
 Dünyanın kadavradan ilk rahim nakli: Embriyo transferi başladı
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

ANTALYA-Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Özkan, yaptığı yazılı açıklamada, Akdeniz Üniversitesi Hastanesinde 8 Ağustos 2011 tarihinde dünyanın kadavradan ilk rahim nakli yapılan hastası Derya Sert için, embriyo transfer işlemlerinin başlatıldığını kaydetti.

Prof. Dr. Ömer Özkan, Derya Sert'in sağlık durumunun iyi olduğunu ve evinde dinlendiğini belirtti. Özkan, süreçle ilgili kamuoyunun bilgilendirilmeye devam edileceğini vurguladı.

dünyanın
kadavradan
ilk
rahim
nakli:
embriyo
transferi
başladı
Yorum (8)
SY
Ben olsam bu kadar zor ve yan etkisi fazla tedaviyi kabul etmez, evlatlık alırdım. Tabi herkes farklı düşünüyor.
0
Cevapla
piyasa doktoru
denek olmuş hasta eee bazen anne olma uğruna dr.ların yasakladığı halde çokk hayatını kaybeden anne adayı oluyorr .çocuksuzluk dunyanın sonu değil kii,olmadı evlat al,koruyucu aile oll.tabbı bu da insanların dunya gorüşü ile alkakalııı.
0
Cevapla
üç harfli
İnvitro uterus kullanılmaya başladığında ihtiyaç kalmayacak. Anne belli saatlerde hemodializ gibi cihaza bağlanacak, yapay plasentaya kan sağlayan depodaki kanını değiştirecek. Exracorporal cihaz akc. ve kalp görevini görecek, kalanını uterus+plasenta cihazı yapacak. Patenti alınmadıysa hemen başvurun.
0
Cevapla
aydin sinal
hastayi kobay gibi kullanacaginiza psikolojik telkin verin bir bebegi evlatlik alsin.hersene 1 miyon nufus artisi olan ülke 75 milyon olmus,sokakta yüzbinlerce cocuk yasiyor hala her kösede "suni dölleme istasyonlari" kurulmus,kuruluyor,vallahi daha frankfurta hic görmedim,selamlar
0
Cevapla
Osman D
Nakili yapan değerli hekimlerimizi kutlarım. Ancak bence hayati olmayan bir organın nakli konusu etik olarak tartışılmalı. Siz sağlıklı, yaşayıp duran bir kadını sadece uterusu olmadığı için çocuk doğuramıyor diye ameliyata alıyor, ona nakil yapıyorsunuz. Daha sonra da rejeksiyon olmasın diye bir sürü immünspresif veriyorsunuz. Ona yine işlem sonrası rejeksiyonu anlayabilmek için bir sürü noninvaziv ve invaziv tahliller yapıyorsunuz. Sonra da bu hali ile onun hamile kalıp çocuk doğurmasını bekliyorsunuz. (Bence çok düşük bir ihtimal). Peki tüm bu işlemler ve ilaçlar sonrasında kendi halinde yaşayıp giden bu kadında hayati bir risk ve ölüm olsa bunun hesabını kim verecek? Tamam, belki onam formları ile kendinizi garantiye almışsınızdır. Ancak öyle bile olsa daha sonra vicdanınız rahat edecek mi? Kaldı ki bu konuda ABD de çok daha pratik çözümler üretiliyor. Yasalarla uterusu olmayan ancak overleri sağlam olan kadınlara tüp bebek + kiralık taşıyıcı anne formülü ile çocuk sahibi olma şansı veriliyor. Bence hayati olmayan organların nakli konusu etik olarak ciddi bir şekilde tartışılmalı. Çok fazla çocuk arzusu olan kadınların bu şekilde durup dururken hayatları riske atılacağına, yasalarda yapılacak düzenlemelerle taşıyıcı anne formülü geliştirilmeli. Yine etik olarak düşünülünce, harcanan bu kadar para ile kaç tane kimsesiz çocuğun evlat edinilip ülkeye kazandırılabileceği de ayrı bir konu. Saygılarımla...
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir