Türkiye genelinde yaklaşık 540 bin işletme için zorlu bir dönem başladı. Tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan işletmeler için iş yeri hekimi ve sağlık personeli çalıştırma zorunluluğu 1 Ocak 2014 itibarıyla başladı. Kanunla, berber, kuaför, kavun-karpuz yetiştiricileri, kadın ve erkek hamamları, saunalar, kaplıcalar, ılıca ve içmeler, zayıflama salonları, deniz balıkçıları, masaj salonları, solaryum salonları gibi iş yerleri dahil, 540 bin iş yerinde, iş güvenliği uzmanı, iş yeri hekimi ve sağlık personeli (hemşire) bulundurma mecburiyeti başladı. Kanuna aykırı hareket edene 1000 lira ile 80 bin lira arasında ceza verilmesini içeren kanuna göre, iş yerleri hekim, hemşire ve iş güvenliği uzmanını istihdam edebileceği gibi, bu hizmeti 'ortak sağlık ve güvenlik birimlerinden' de satın alabilecek. Tam zamanlı iş yeri hekimi görevlendirilen iş yerlerinde, diğer sağlık personeli görevlendirilmesi zorunlu olmayacak.?İş güvenliği uzmanı Adem?Köse'nin verdiği bilgiye göre, 1 Ocak 2013'te 50 kişi ve üzerinde işçi çalıştıranlar için getirilen iş güvenliği ve sağlık personeli bulundurma zorunluluğu, 1 Ocak 2014'te 50 kişinin altında kişi çalıştıran tehlikeli ve çok tehlikeli iş yerleri için de başlatıldı. 1 ile 9 kişi arasında işçi çalıştıran ve tanımı 'az tehlikeli' sınıfta yer alan bakkal, manav, market gibi iş yerleri için mecburiyet ise 2016 yılında başlayacak. Afet ve acil durum birimlerinin müdahale faaliyetleri, ev hizmetleri, kendi nam ve hesabına mal ve hizmet üretimi yapanlar ile, hükümlü ve tutuklulara yönelik infaz hizmetleri sırasında iyileştirme kapsamında yapılan iş yurdu, eğitim faaliyetleri, bu mecburiyetin dışında tutulacak.Konuyla ilgili tepkisini dile getiren hamam işletmecisi Salih Kılıçarslan, bu uygulamanın kendilerine ne kazandıracağını anlamadıklarını belirtirken, kasap Metin Karabulut, “Aylık 200-300 lira arası para ödeyerek bu mecburiyeti yerine getirecekmişiz. Detayları bilmiyoruz. Bir olay halinde 112'yi aramak daha mantıklı. Anlaşmalı doktoru mu bekleyeceğiz?” diyor.
Erkek kuaförü işleten Kerem Suguti de “Bugün berberlerin yüzde 70'i kayıt dışı çalışıyor. Ne usta elemanı, ne ustalık belgesi var. Ama benim yanımda da karşımda da dükkân açıp çalıştırabiliyor. Bunlar çözülmeden güvenlik elemanı ve hekim biraz fazla lüks” diyor.
1 ile 9 kişi arasında işçi çalıştıran bakkal, manav, market gibi iş yerleri için DOKTOR mecburiyeti 2016 yılında başlayacak.