Medimagazin logo

Doktor mecburiyeti esnafı sarstı

İş yerleri için iş güvenliği uzmanı ve hekim bulundurma mecburiyeti başladı. Esnaf ise “İş yok. Bu yeni bir yük” diye isyanda.
Kaynak: TÜRKİYE
Doktor mecburiyeti esnafı sarstı
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Türkiye genelinde yaklaşık 540 bin işletme için zorlu bir dönem başladı. Tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan işletmeler için iş yeri hekimi ve sağlık personeli çalıştırma zorunluluğu 1 Ocak 2014 itibarıyla başladı. Kanunla, berber, kuaför, kavun-karpuz yetiştiricileri, kadın ve erkek hamamları, saunalar, kaplıcalar, ılıca ve içmeler, zayıflama salonları, deniz balıkçıları, masaj salonları, solaryum salonları gibi iş yerleri dahil, 540 bin iş  yerinde, iş güvenliği uzmanı, iş yeri hekimi ve sağlık personeli (hemşire) bulundurma mecburiyeti başladı. Kanuna aykırı hareket edene 1000 lira ile 80 bin lira arasında ceza verilmesini içeren kanuna göre, iş yerleri hekim, hemşire ve iş güvenliği uzmanını istihdam edebileceği gibi, bu hizmeti 'ortak sağlık ve güvenlik birimlerinden' de satın alabilecek. Tam zamanlı iş yeri hekimi görevlendirilen iş yerlerinde, diğer sağlık personeli görevlendirilmesi zorunlu olmayacak.?İş güvenliği uzmanı Adem?Köse'nin verdiği bilgiye göre, 1 Ocak 2013'te 50 kişi ve üzerinde işçi çalıştıranlar için getirilen iş güvenliği ve sağlık personeli bulundurma zorunluluğu, 1 Ocak 2014'te 50 kişinin altında kişi çalıştıran tehlikeli ve çok tehlikeli iş yerleri için de başlatıldı. 1 ile 9 kişi arasında işçi çalıştıran ve tanımı 'az tehlikeli' sınıfta yer alan bakkal, manav, market gibi iş yerleri için mecburiyet ise 2016 yılında başlayacak. Afet ve acil durum birimlerinin müdahale faaliyetleri, ev hizmetleri, kendi nam ve hesabına mal ve hizmet üretimi yapanlar ile, hükümlü ve tutuklulara yönelik infaz hizmetleri sırasında iyileştirme kapsamında yapılan iş yurdu, eğitim faaliyetleri, bu mecburiyetin dışında tutulacak.Konuyla ilgili tepkisini dile getiren hamam işletmecisi Salih Kılıçarslan, bu uygulamanın kendilerine ne kazandıracağını anlamadıklarını belirtirken, kasap Metin Karabulut, “Aylık 200-300 lira arası para ödeyerek bu mecburiyeti yerine getirecekmişiz. Detayları bilmiyoruz. Bir olay halinde 112'yi aramak daha mantıklı. Anlaşmalı doktoru mu bekleyeceğiz?” diyor.
Erkek kuaförü işleten Kerem Suguti de “Bugün berberlerin yüzde 70'i kayıt dışı çalışıyor. Ne usta elemanı, ne ustalık belgesi var. Ama benim yanımda da karşımda da dükkân açıp çalıştırabiliyor. Bunlar çözülmeden güvenlik elemanı ve hekim biraz fazla lüks” diyor.

1 ile 9 kişi arasında işçi çalıştıran bakkal, manav, market gibi iş yerleri için DOKTOR mecburiyeti 2016 yılında başlayacak.

doktor
mecburiyeti
esnafı
sarstı
Yorum (4)
brk
revize edilmesi gereken bir kanun bence. yanında 1 çırak çalıştıran bakkal sahibi, iş yeri hekimi için para verebilecek mi? büyük işletmelerde, alışveriş merkezlerinde, fabrikalarda vs. uygulanması mantıklı ve doğru ama küçük esnaf için sadece yük getirir diye düşünüyorum.
0
Cevapla
Frankie Bellevan
"Konuyla ilgili tepkisini dile getiren hamam işletmecisi Salih Kılıçarslan, bu uygulamanın kendilerine ne kazandıracağını anlamadıklarını belirtirken, kasap Metin Karabulut, “Aylık 200-300 lira arası para ödeyerek bu mecburiyeti yerine getirecekmişiz.-Detayları bilmiyoruz.- Bir olay halinde 112'yi aramak daha mantıklı. Anlaşmalı doktoru mu bekleyeceğiz?” diyor. hamam işletmecisi salih kılıçaslan kardeşimiz ile kasap metin karabulut kardeşimize katılıyorum. doğru söylüyorlar. detayları bilen var mı? detay diyorsak da,lütfen hukuk sistemimizin geleceği,yeniden yargılama,açılım,akp-cemaat ilişkilerini geleceği gibi fazla detaya girmeyelim. yani hamam işletmecisi salih kardeşimiz ve kasap metin kardeşimiz konunun özünü anlasın yeterli. onlar anlarsa belki bizler de anlarız.
0
Cevapla
işyeri hekimi
hamam işletmecisi Salih Kılıçarslan bey hekim zorunluluğu getirilince sanki aile hekimi gibi muayene yapacağını kendisine işyerinde özel hekim tuttuğunu filan zannediyor. basitçe asıl işimiz:işletmede çalışan kişilerin işyerinde kazalara karşı korunması için risk analizi yapılması (işyeri güvenlik uzmanı ile birlikte) ve meslek hastalıklarına yönelik koruyucu sağlık hizmeti vermektir.bu sayede dünyada 1. olduğumuz iş kazalarını biraz azaltmak ve yerlerde sürünen sayılardaki (görünmeyen ama aslında çok sayıda olan ) meslek hastalıklarının gerçek sayısal değerlere gelmesini sağlamak.ülkemiz için basit bir örnek verirsek ; yıllık iş kazası sayısı ülkemiz için yaklaşık 800 binlerde iken meslek hastalıkları sayısı sadece 800 dür.Halbuki dünya istatistikleri 800 bin iş kazasına karşılık 1 milyon meslek hastalığı görülmesi gerektiğini gösteriyor. aczimizi gösterdiğimiz son durum ise 5 yıllık planlamada meslek hastalıkları sayısını 2000 li rakamlara getirmek planlanmaktadır.
0
Cevapla
Dr.M.K.
Doğru bilgilendirme yapılmazsa, sınırlar iyi çizilmezse gecenin birinde kendisi -hatta çocuğu- hastalanınca işyeri hekimini arayan esnaf tipi ile de karşılaşabiliriz. ''Gelecek tabii evime! Biz ona boşuna mı o kadar para verdik'' diyen olursa da şaşmam...Ayrıca esnaf kardeş;sağlık politikaları seni fazla etkilemezken iyiydi, pek umurunda değildi...Şimdi sahaya inme zamanı!
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir