Birçok hastalıkta olduğu gibi, akciğer kanserinde de erken tanı ve tedavi, hastaların prognozu için çok önem taşıyor. Türk Toraks Derneği 16. Yıllık Kongresi’nde, Ahmet Selim Yurdakul ve arkadaşları tarafından sunulan “Türkiye’de Küçük Hücreli Dışı Akciğer Kanserinin Tanı ve Tedavisinde Hasta ve Doktor Gecikmesi” başlıklı sözel bildiride bu gecikmeleri etkileyen faktörler araştırıldı.
Türkiye’nin farklı illerinden 17 merkez tarafından bir yıl süreyle gerçekleştirilen çalışmada, bin 16 hasta prospektif olarak çalışmaya alındı.
Yapılan çalışmada hasta gecikme süresi ortalama 46 gün, doktor gecikmesi 87 gün, toplam gecikme ise ortalama 131 gün olarak bulundu.
Gecikmeleri etkileyen temel faktörler incelendiğinde; hastalık gecikmesinin işçilerde daha fazla görüldüğü, köylerde yaşayanlarda ise kurum gecikmesinin daha fazla olduğu tespit edildi.
Başvurulan doktor sayısı arttıkça kurumsal gecikme, doktor gecikmesi ve toplam gecikme sürelerinin arttığı tespit edilirken, akciğer tümörünün erken evrelerindeki olgularda tanı ve tedavi gecikmelerinin daha fazla olduğu saptandı.
Çalışmanın sonuç kısmında hasta gecikme süresinin azaltılması için toplumun akciğer kanseri konusunda bilgilendirilmesi, doktor gecikme süresinin azaltılması için ise birinci basamakta eğitimin artırılması gerektiğinin altı çizildi.
Çalışmada ayrıca, göğüs hastalıkları uzmanlarının tanı ve tedaviye başlama sürelerinin daha da azaltılması için multidisipliner yaklaşımın önemsenmesi ve algoritmaların uzmanlar tarafından düzenli olarak kullanılması gerektiği ifade edildi.