Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) işbirliğiyle diyabet hastalarına yönelik yağ ve şeker oranı azaltılmış yeni bir dondurma çeşidi geliştiren Alpedo Dondurma, 4 aylık Ar - Ge çalışmasının ardından seri üretime geçti.
Babasının diyabet hastalığı nedeniyle dondurma yiyememesinden etkilenen Alpedo Dondurmaları Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Pekel, şeker hastalarının gönül rahatlığıyla tüketebileceği, sindirim sistemine faydalı prebiyotik diyabet dondurma üretiklerini belirtti. 1973 yılında başladıkları dondurma imalatını 3 kuşaktır sürdürdüklerini aktaran Pekel, şirketin yıllık 9 milyon ton dondurma üretim kapasitesiyle Türkiye'nin 17 bin ayrı noktasında tüketicilere ulaştığını anlattı.
Doğal tatlandırıcılı diyabetik dondurmanın normal dondurmaya göre daha az yağ ve şeker oranına sahip olduğunu kaydeden Pekel, diyabetik dondurma fikrinin nasıl çıktığını şöyle anlattı: "Fabrikayı kuran babamız diyabet hastası. Onun şekerli ürünler yiyememesi beni çok rahatsız ediyordu. Yazın sıcaklardan bunalan birçok insan dondurma yiyor. Bizde şeker hastalarına 'dondurmayı nasıl yedirebiliriz' diye düşündük ve üniversiteyle birlikte bir çalışma başlatarak diyabetik dondurmayı bu yaza hazırladık. Yapmış olduğumuz bu dondurma çeşidi, diyabet hastalarını sıcak yaz güneşinde serinletecek."
DİYABETİK DONDURMA KAN ŞEKERİNİN KONTROLÜNE YARDIMCI OLUYOR
KSÜ Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sinan Dayısoylu, dondurmanın içeriğinde yer alan diyet lifleri ve kısmen sindirilen maltitol nedeniyle kan şekerinin kontrolüne yardımcı olduğunu söyledi.
Sağlıklı ve dengeli bir beslenme için dünya sağlık örgütü (WHO)'nün günde 40 gram lif tüketim tavsiyesinde bulunduğunu hatırlatan Dayısoylu, "Bir kişilik diyet dondurma porsiyonu ile yaklaşık 5 gram prebiyotik lif vücuda alınabilecek. Prebiyotik lifler bağırsaklarda faydalı bakterilerin artmasına, dolayısıyla zararlı bakterilerin azalmasına neden olurlar. Bu nedenle de bağışıklık sisteminin güçlendirilmesine ve daha sağlıklı bir sindirim sisteminin oluşumunu desteklerler." diye konuştu.
Üniversitede gıda alanında yapılan bilimsel araştırmaların üretici firmalarla paylaşıldığını da aktaran Dayısoylu, ürün çeşitliliğini artırmaya yönelik Ar-Ge projeleri hazırladıklarını kaydetti.