Medimagazin logo

Diş fırçalama: Pnömoni ve yoğun bakım ölümlerini önemli ölçüde azaltacak basit bir adım

Yeni bir çalışma, günlük diş fırçalamanın hastane kaynaklı pnömoni insidansını ve yoğun bakım ünitesi mortalitesini önemli ölçüde düşürdüğünü ortaya koyarak hasta sonuçlarını iyileştirmek için basit, invazif olmayan bir müdahale sunuyor
Kaynak: MEDİMAGAZİN
Diş fırçalama: Pnömoni ve yoğun bakım ölümlerini önemli ölçüde azaltacak basit bir adım
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN - Hastane kaynaklı pnömoni (HAP), hastanede yatan hastalar arasında önde gelen bir morbidite ve mortalite nedeni olmaya devam ediyor.

JAMA Internal Medicine'de yayınlanan yeni ve kapsamlı bir çalışma, şaşırtıcı derecede etkili bir önleme stratejisini ortaya çıkardı: Günlük diş fırçalama.

Çoğunluğu yoğun bakım ünitelerinde (YBÜ) olmak üzere 2.800'den fazla hastayı kapsayan 15 randomize kontrollü çalışmayı içeren bu meta-analiz, ikna edici kanıtlar sağladı.

Bulgular, düzenli diş fırçalamanın özellikle havalandırılmayan hastalar arasında HAP insidansını önemli ölçüde azaltabileceğini gösterdi.

Temel bulgular

Günlük diş fırçalaması yapan hastalarda HAP insidansında 1/3 oranında azalma kaydedildi.

Mekanik olarak ventile edilen hastalarda pnömoni vakalarında %30 azalma görüldü, ancak bu azalma invaziv mekanik ventilasyon (IMV) uygulanan hastaları kapsamıyordu.

Özellikle, tıbbi rahatsızlıkları olan ve ventile edilmeyen hastalar arasında pnömoni riskinde %70 azalma görüldü.

Mekanik ventilasyon süresi yaklaşık 1,2 gün kısaldı ve YBÜ'de kalış süresi 1,3-2 gün azaldı.

YBÜ mortalite oranları %20 düştü.

Pnömoni ve mortalite insidansını azaltabilir

Çalışmada klorheksidin, plak önleyici diş macunu, povidon-iyot, salin veya saf su kullanımı dahil olmak üzere ağız bakımına yönelik çeşitli yaklaşımlar analiz edildi. İlginç bir şekilde, günde iki kez diş fırçalamanın daha sık fırçalama kadar etkili olduğu ve fırçalamanın çoğunun hemşirelik personeli tarafından gerçekleştirildiği görüldü.

Çalışmanın sonuçları, düzenli diş fırçalamanın hastanede yatan hastalar, özellikle de mekanik ventilasyonda olanlar için standart bakıma dahil edilmesinin önemini vurguladı. Bu basit, uygun maliyetli önlem, hasta sonuçlarını önemli ölçüde iyileştirebilir ve yoğun bakım ünitelerinde pnömoni ve mortalite insidansını azaltabilir.

Bu çalışma diş fırçalamanın faydaları konusunda sağlam kanıtlar sunarken, farklı diş macunu türlerinin etkisini, dil temizliğinin rolünü ve bağırsak temizliği veya dekontaminasyonunun potansiyel faydalarını araştırmak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç var.

Çalışmadan elde edilen bulgular, pnömoni gibi ciddi komplikasyonların önlenmesinde ve YBÜ ölüm oranlarının azaltılmasında ağız hijyeninin kritik rolünü vurgulayarak hastane hasta bakımında bir paradigma değişikliğine işaret ediyor. Bu durum, hastanede yatan hastaların bakımının rutin bir parçası olarak günlük diş fırçalamayı teşvik eden politika ve programlara duyulan ihtiyacı pekiştiriyor.

hastane kaynakli pnomoni
ybu mortalitesi
agiz hijyeni
dis fircalama
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir