Medimagazin logo

Deneysel burun spreyi hızlı kalp atışını tedavi etmek için hızlı ve kolay bir çözüm sunabilir

Yeni bir burun spreyi ilacı, hastaların hızlı kalp atışlarını kendi kendilerine tedavi etmelerini sağlayarak kalple ilgili durumların yönetiminde yeni bir kolaylık ve kontrol çağını başlatabilir
Kaynak: MEDİMAGAZİN
Deneysel burun spreyi hızlı kalp atışını tedavi etmek için hızlı ve kolay bir çözüm sunabilir
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Journal of the American Heart Association'da yayınlanan araştırmaya göre, paroksismal supraventriküler taşikardi olarak bilinen bir durum olan aralıklı hızlı kalp atışları yaşayan bireyler, semptomları hafifletmek için yakında hızlı etkili bir burun spreyi ilacını kendi kendilerine uygulayabilirler. Etripamil olarak bilinen ilaç, acil tıbbi müdahale olmadan durumlarını yönetmek isteyenler için potansiyel bir yaşam çizgisi sunuyor.

Çalışmanın başyazarı Dr. James E. Ip, bu yenilikçi yaklaşımdan duyduğu heyecanı dile getirerek şunları söyledi: "Bu, hastaların acil servis ziyaretlerinden ve tıbbi müdahalelerden kaçınmak için hızlı kalp atışlarını doğrudan tıbbi gözetim olmadan güvenli bir şekilde kendi kendilerine tedavi etmeleri için potansiyel yeni ve heyecan verici bir seçenektir."

ABD’de her 300 kişiden biri muzdarip

Paroksismal supraventriküler taşikardi Amerika Birleşik Devletleri'nde yaklaşık her 300 kişiden 1'ini etkilemektedir. Bir atak sırasında standart tedavi, vagus sinirini uyararak kalp atış hızını yavaşlatmayı amaçlayan vagal manevraları içerir. Ancak bu manevralar her zaman etkili olmamakta ve Amerika Birleşik Devletleri'nde yılda yaklaşık 50.000 acil servis ziyaretine yol açmaktadır.

Önceki bir çalışmada, katılımcılar hızlı kalp atışı sırasında etripamil ya da plasebo burun spreyini kendi kendilerine uyguladı. Sonuçlar umut vericiydi; etripamil hastaların %54'ünde 30 dakika içinde normal kalp ritimlerini geri kazandırırken, plasebo ile bu oran %35'ti. İlaç ayrıca güvenli ve iyi tolere edilebilir bulundu. Katılımcılar tedavi sırasında kalp ritimlerini izlemek için bir elektrokardiyogram (EKG) bandı kullandılar.

En son açık etiketli çalışma bu bulguları genişleterek hastaların birden fazla paroksismal supraventriküler taşikardi atağı sırasında etripamil ile kendi kendilerini tedavi etmelerine izin verdi. 169 hastadan 105'i, ortanca 232 güne yayılan çalışma süresi boyunca en az bir doz etripamil (70 mg) kendi kendine uygulamıştır.

Kalp hızları 1 saat içinde normale döndü

Çalışmadan elde edilen önemli bulgular şunlardı:

  • Etripamil, doğrulanmış 188 paroksismal supraventriküler taşikardi atağının %60,2'sinde 30 dakika içinde ve atakların %75,1'inde bir saat içinde kalp hızlarını normale döndürdü.
  • İki atağı kendi kendine tedavi eden 40 katılımcının %63,2'si ilaca 30 dakika içinde yanıt verdi. Dokuz kişi (%23) her iki epizotta da normal kalp hızına dönmezken, 21 kişi (%53) her iki durumda da normal kalp hızına döndü.
  • Otuz dört katılımcı (%32,4) burun tıkanıklığı veya rahatsızlığı ya da burun akıntısı gibi hafif ila orta şiddette yan etkiler bildirirken kalp ile ilgili ciddi bir yan etki bildirilmedi.

Dr. Ip bu gelişmenin hastalar için önemini vurgulayarak şunları söyledi: "Hastaların paroksismal supraventriküler taşikardiyi kendi kendilerine tedavi etmeleri için harika seçenekler yok ve bu durum önemli sıkıntı ve endişeye neden olabilir. Astım hastaları için albuterol inhaler veya şiddetli alerjisi veya anafilaksisi olan hastalar için epinefrin kalemine benzer şekilde, etripamil burun spreyi paroksismal supraventriküler taşikardisi olan kişiler için mükemmel bir seçenek olabilir."

Etripamil burun spreyinin potansiyeli hızlı kalp atışları olanlar için umut vaat etse de, FDA onayının hala beklemede olduğunu belirtmek önemli. Bununla birlikte, bu araştırma kalple ilgili durumların yönetiminde daha hasta merkezli bir yaklaşıma doğru önemli bir adımı işaret etderek ve potansiyel olarak acil servis ziyaretleri ve tıbbi müdahalelere olan ihtiyacı azaltıyor.

burun spreyi
hizli kalp atisi
paroksismal supraventrikuler tasikardi
Yorum (1)
Ali Veysel Özden
düzenli̇ vagus (elektri̇ksel-noni̇nvazi̇f) si̇ni̇r uyarimi i̇le ataklari önlemek mümkün olabi̇li̇r
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir