Medimagazin logo

Dematologlar da astım teşhisi koyar mı?

Kaynak: MEDİMAGAZİN OKUYUCU KÖŞESİ
Dematologlar da astım teşhisi koyar mı?
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Tıptan anlayan ya da anlamayan herkes bu sorunun cevabını biliyor. Tabiyki koyamaz. Ama 25. 3.2010 tarihli yayınlanan Sağlık Uygulama Tebliğiyle deri prick testleri “Sadece dermatoloji, göğüs hastalıkları, erişkin/ çocuk allerji veya immünoloji uzman hekimlerince istenilmesi halinde faturalandırılabilir” denilmektedir. Bunun doğal sonucu olarak başta özel hastanelerde olmak üzere hastanelerin hekimleri astım düşündükleri hastalara dermatoloji hekiminden konsultasyon istemekte ve astım teşhisi için gerekli olan alerji prick testini yaptırmaktadırlar. Yani dermatologlar astım teşhisi için test yapmaktadırlar. Sonuçta devlete zararı bir konsultasyon ücreti ve bir de test ücreti yaklaşık 100 tl’dir.

 

Özellikle çocuk hastalarda hiçbir deneyimi olamayan bazı dermatologlar yetişkinlere uygulanan yöntemlerle gelişigüzel testler yapmaktadırlar. Bu testlerin yetişkinlerde yapılan yöntemlerle yapılmasıyla anaflaksi dediğimiz alerjik şok riski de artmaktadır. Çocuklar üzerine hiçbir deneyimi olmayan dermatologların bu testi uygulamaları etik değildir. Sonuç olarak haksız maddi kazanç içim mevzuattaki açıklık değerlendirilmekte, hastalar gereksiz riske atılmakta ve devletin kaynakları gereksiz yere zarara uğratılmaktadır.

 

Sağlık Bakanlığı dermatoloji yan dalı olarak Alerji yandalı imkanı tanımıştır. Dermatologlar arasında alerji konusuna ilgili olan meslektaşlarımız yandal sınavına girip 3 yıl süreyle alerji yan dalı yapıp konuyla ilgili kendilerini geliştirebilir.

 

Dermatoloji dernekleri bu konuya el atarak çok düzgün çalışan meslektaşlarının da aynı kefeye konulmasını engellemelidirler. Çünkü bu uygulamayı bütün dermatoloji uzmanları yapmıyor. Çok dürüst ve etik çalışan birçok hekim var.

 

 Dr. A.A

dematologlar
da
astım
teşhisi
koyar
mı?
Yorum (5)
Dr. Enver
Dr. AA Bey ismini vermeyerek isabet kaydetmiş. Akademik unvanı ne olursa olsun başka bir sahada ahkâm kesmeye kalkışmanın neticesi bellidir. İlk olarak Astım teşhisini tıp eğitimi almış her hekim koyabilir. Böyle bir iddiayı değil bir hekim sıradan bir vatandaş dahi ortaya atamaz. İkincisi Prick test sadece Astım düşünülen olgularda uygulanan bir test değildir. Dr. AA Bey’e Prick teste bir göz atmasını tavsiye ediyoruz. Kaldı ki Prick test Astım tanısı koyduran bir test de değildir. “Dermatologlar Astım teşhisi için Prick testi yapmaktadır”, “Özellikle çocuk hastalarda hiçbir deneyimi olamayan bazı dermatologlar” gibi cümlelerin akıl-mantıkla te’lif edilir bir tarafı yoktur. Farsça öğrenmeye çalışan talebe hocasına yeni yazdığı cümleyi uzatarak: “Hocam bir cümle kurdum da bir tahlil etseniz varsa bir kusuru giderseniz” der. Hocanın kâğıda bakmasıyla la havle'yi çekmesi bir olur. Kâğıtta “kasan-u kuseyn duhteran-i mugâviye” yazmaktadır. Evladım! diyerek söze başlar hoca: Bir kere kasan-u kuseyn değil, onlar hasan ile Hüseyin. Duhteran da galat çünkü onlar kız değil erkek, püseran demen gerekirdi, adamın adı Mugâviye değil Muaviye ama hasan-u huseyn Muaviye’nin değil Ali'nin çocukları, ben bunun neresini düzelteyim, doğru bir tarafı yok ki.
3
Cevapla
Dr. MB
Astım teşhisinin göğüs hastalıkları uzmanları tarafından konacağını tıptan anlayan anlamayan insanlar bilebilir. Ancak Prick testin sadece astım teşhisinde kullanılacağını ancak tıp fakültesine teğet geçmiş tıp mensupları düşünebilir. Bu sayfada bilimsel veriler, düşünceler tartışmalarda fikir ayrılıkları olabilir. Ancak literatür katkısı olmayan, dünyadaki örneklerinden haberi olmayan, neye kime dayanarak söylendiği belirsiz ve neye hizmet edeceği tartışılacak fikirlerin tıp mensupları tarafından okunan bir internet sayfasında açıkça isim verilmeden ve "tabiyki" gibi kelimelerle zenginleştirilen şekliyle paylaşılması yazının vehameti ile yarışmaktadır. Dilerim bu tekrarlanmayacak tek seferlik bir hatadır.
0
Cevapla
dr. genel cerrah
dr. dermatoloğa hitaben.. sayın doktorum ortamı ve kadrolaşmayı bilmeden, burdaki çalışan doktorların sıkıntılarını bilmeden yorum yapmak ne kadar kolay demi.. neymiş efendim doktorluk fedakarlık demekmiş. nedense hep doktorlardan bekleniyor bu fedakarlık. sen kadrolaş elindeki hocaları ve iş yapan personeli elinden kaçır ee sonra doktorlardan 1 yıl maaş almamasını iste.. neden çünkü doktor fedakardır.. çünkü doktor açta yaşayabilir. size bir şey söyleyeyim mi biz bu zihniyetle yakında kapıdaki taşeron firmanın güvenlik görevlisinin aldığı maaşla aynı maaşı almak zorunda kalırsak ta şaşırmam.. neden çünkü biz enayiyiz...saygılarımla (medimagazin ne olur yayınla)
0
Cevapla
gk
Başlığı açan hekim arkadaş zannedersem 2010 yılındaki SUT’taki değişikliklerden sonra özellikle özel sağlık kuruluşlarındaki dahili branştaki hekimlerin astım düşünülen çocuk hastaların deri testlerinin dermatologlar tarafından yapılmasından şikayet etmiş. Bunu anlamnın kolay yolu SGK’nın SUT’taki değişiklikten önce ve sonra ilgili branş tarafından yapılan deri testi sayılarının karşılaştırması olacaktır. İşin felsefik tartışmasını bir yana bırakırsak bu durumu pratik hayatta özellikle özel sağlık kuruluşlarında sıklıkla görmekteyiz. Dermatologları PPD gibi cilde test yapan hekim gözüyle gören ve durumdan maddi çıkar sağlayan bu kuruluşların davranışları dermatoloji uzmanı hekim arkadaşlarımızı rahatsız etmektedir. Dermatoloji uzmanının deri testini bir çok hastalıkta kullanıyor olması ya da astım tanısının sadece deri testi ile konmaması gibi argümanlar pratik hayatta yaşanan bu etik dışı durumu açıklamaz.
0
Cevapla
Pınar
Ben de dermatoloji uzmanıyım, çok sayıda prick testi yaptım ama hiç biri de astım tanısı koymak için değildi. Kr. Ürtiker ve pruritus hastalıklarını çoğunluğu oluşturuyordu. Prick testinin endikasyonlarına bir gözatın derim
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir