Tıptan anlayan ya da anlamayan herkes bu sorunun cevabını biliyor. Tabiyki koyamaz. Ama 25. 3.2010 tarihli yayınlanan Sağlık Uygulama Tebliğiyle deri prick testleri “Sadece dermatoloji, göğüs hastalıkları, erişkin/ çocuk allerji veya immünoloji uzman hekimlerince istenilmesi halinde faturalandırılabilir” denilmektedir. Bunun doğal sonucu olarak başta özel hastanelerde olmak üzere hastanelerin hekimleri astım düşündükleri hastalara dermatoloji hekiminden konsultasyon istemekte ve astım teşhisi için gerekli olan alerji prick testini yaptırmaktadırlar. Yani dermatologlar astım teşhisi için test yapmaktadırlar. Sonuçta devlete zararı bir konsultasyon ücreti ve bir de test ücreti yaklaşık 100 tl’dir.
Özellikle çocuk hastalarda hiçbir deneyimi olamayan bazı dermatologlar yetişkinlere uygulanan yöntemlerle gelişigüzel testler yapmaktadırlar. Bu testlerin yetişkinlerde yapılan yöntemlerle yapılmasıyla anaflaksi dediğimiz alerjik şok riski de artmaktadır. Çocuklar üzerine hiçbir deneyimi olmayan dermatologların bu testi uygulamaları etik değildir. Sonuç olarak haksız maddi kazanç içim mevzuattaki açıklık değerlendirilmekte, hastalar gereksiz riske atılmakta ve devletin kaynakları gereksiz yere zarara uğratılmaktadır.
Sağlık Bakanlığı dermatoloji yan dalı olarak Alerji yandalı imkanı tanımıştır. Dermatologlar arasında alerji konusuna ilgili olan meslektaşlarımız yandal sınavına girip 3 yıl süreyle alerji yan dalı yapıp konuyla ilgili kendilerini geliştirebilir.
Dermatoloji dernekleri bu konuya el atarak çok düzgün çalışan meslektaşlarının da aynı kefeye konulmasını engellemelidirler. Çünkü bu uygulamayı bütün dermatoloji uzmanları yapmıyor. Çok dürüst ve etik çalışan birçok hekim var.
Dr. A.A