Medimagazin logo

Da Vinci ile koltuk altından tiroid ameliyatı

Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesinde uygulanmaya başlanan robotik cerrahiyle koltuk altından tiroid ameliyatıyla klasik tiroid ameliyatlarının aksine boyunda yara izi, uyuşma hissi ve yutkunamama rahatsızlığı görülmüyor.
Da Vinci ile koltuk altından tiroid ameliyatı
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

İSTANBUL-Hastaneden yapılan yazılı açıklamaya göre, Koreli kadınların boyun güzelliklerine verdiği önem nedeniyle Dr. Chung'un bulduğu ve 2007'de uyguladığı ameliyat tekniği, tüm dünyada en çok bu ülkede uygulanıyor.


     Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesinde de tiroidinde kötü huylu hücreler bulunan 52 yaşındaki kadın hasta, robotik cerrahiyle koltuk altından ameliyat edildi.


     Ameliyatı gerçekleştiren Genel Cerrah Dr. Müjgan Çalışkan, geçen yıl itibariyle dünyada koltuk altından tiroid ameliyatı olan hasta sayısının 2 bin 530 olduğunu belirterek, Türkiye'de kamu hastanesinde bu ameliyatın ilk kez yapıldığını vurguladı.


     Bu yöntemin her yaştaki hastaya güvenle uygulanabildiğini ifade eden Çalışkan, şunları kaydetti:


     ''Bu ameliyat için hazırladığımız yaşları 27 ile 52 arasında değişen guatr hastaları var. Benign 5 santimetreden küçük, malign 2 santimetreden küçük nodüllerde bu ameliyatı yapabiliyoruz. Robotik cerrahiyle koltuk altından tiroid ameliyatında, yara izi bırakmayan mükemmel bir kozmetik sonuç elde ediliyor. Boyun kısmında ameliyattan kaynaklanan uyuşma hissi ve yutkunamama rahatsızlığı olmuyor. Oysa normal tiroid ameliyatı boynun ön kısmından yaklaşık 5 santimetre kesiyle yapılıyor. Hastalar saklaması zor olan bu yara iziyle yaşamak zorunda kalıyorlar.''


     Çalışkan, robotik cerrahiyle yapılan bu ameliyatın koltuk altına 5 santimetre kesi açılarak, robotun kollarının ulaşabilmesi için boyna doğru bir tünel açılarak gerçekleştirildiğini anlattı.


     Türkiye'de ve dünyada robot kullanan kadın sayısının çok az olduğuna işaret eden Çalışkan, bir kadın olarak robotla bu ameliyatı yapmasının kendisini mutlu ettiğini bildirdi.

da vinci
robotik cerrahi
tiroid ameliyatı
koltuk altı
müjgan çalışkan
Yorum (6)
cerrah
Cerrahide kozmetik her zaman sonra gelmesi gerekn bir durumdur, bundan sonra da öyle kalacaktır. bu robotun eğitimi için 10000 dolar para harcamanız gerekiyor. ayrıcalığı ayrıcalıklı insanlara tanıyorlar. robotun kollarının parasını sgk henüz ödemiyor. başhekimlik döner sermayeden öderse yapabilirsin, yoksa bilsen de yapamazsın. son derece pahalı olduğu için yaygın kullanımı sıkıntılı bir teknik.
0
Cevapla
y.yılmaz
Sizin üretemediğiniz teknolojiyi kullanın durun bakalım ne gelişiminde nede üretiminde zerre kadar katkınız yok ancak reklamlarında baş roldesiniz tam bir doğululuk örneği
0
Cevapla
Dr. Jane Doe
Diyecek söz bulamıyorum. Ne kadar gereksiz işlerle uğraştığımızın kanıtı bu haber. Hastaya, bu ameliyatın rutin yapılışı anlatılmış mıdır? Bence ameliyat onayı hastadan kesinlikle yönlendirme ile alınmış. Benim cildim hassastır ve hipertorfik skar bırakma eğilimim yüksektir. Buna rağmen bugün tiroid operasyonu geçirecek olsam asla laparoskopi, da vinci gibi teknikleri seçmem. Yakınıma da seçtirmem. Bu tarz operasyonlar, hastaya yarardan çok, operasyonu yapanlara şan, şöhret,akademik ünvan getirir.
0
Cevapla
burhan salan
Bu ameliyatın masraflarını sgk karşılıyormu?
0
Cevapla
mehmet metin
Bu ameliyat kaç saat sürüyor. Cost efektivitesi nedir? Öğrenim curv ü nedir. Yaygınlaşabilirmi? Aletleri kim yerleştriyor. Sadece kozmetik se amaç çok saçma!
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir