Medimagazin logo

D vitamini takviyesi gerekli mi?

Lancet tıp dergisinde yayımlanan bir araştırmaya göre; sağlıklı yetişkinlerin D vitamini takviyesi alması gerekmiyor
D vitamini takviyesi gerekli mi?
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

 Araştırma, sağlıklı kişilerin takviye D vitamini almalarının kemik erimesine karşı kendilerine herhangi bir fayda sağlamadığını öne sürüyor.

SON BULGULAR OLUMSUZ

BBC'nin haberine göre; Lancet'ta yayımlanan makale için Auckland Üniversitesi araştırmacıları 4 binden fazla sağlıklı kişinin katıldığı 23 çalışmayı analiz etti.

Yeni Zelandalı araştırma ekibi, Temmuz 2012'ye kadar sağlıklı erişkinlerde kemik mineral yoğunluğu üzerine D vitamini desteğinin etkilerini inceleyen çalışmaların meta-analizini yaptı.

Araştırma çerçevesinde, katılımcılar, ortalama iki yıl süreyle takviye D vitaminleri aldı.

Kemik mineral yoğunluğu, kemik gücünün bir ölçüsü olarak kabul ediliyor. Bu, vücudun farklı kesimlerindeki kemik mineral miktarının ölçümüne kullanılıyor.

Genellikle, bir kırık riskinin artmasına yol açabilen osteoporoz, yani kemik erimesi riski için de bir gösterge olarak görülüyor.

Deneyler İngiltere, ABD, Avustralya, Hollanda, Finlandiya ve Norveç dahil olmak üzere farklı ülkelerde gerçekleştirildi.

Takviye D vitamini alan sağlıklı kişilerin, bundan herhangi bir fayda sağlamadıkları tespit edildi.

Ancak, kalça eklemi yakınındaki femur boynu kemik yoğunluğunda küçük ama istatistiksel olarak anlamlı bir artış bulundu.

Araştırmacılara göre, bu artışın klinik olarak anlamlı olması pek mümkün değil.

BAKANLIK TAVSİYE EDİYOR

İngiltere Sağlık Bakanlığı şu anda farklı yaş gruplarına farklı miktarlarda günlük D vitamini takviyesi öneriyor.

İnsanlar D vitaminini en çok güneş ışığından alıyorlar.

Ama D vitamini aynı zamanda yağlı balık, yumurta ve kahvaltılık tahıllar gibi bazı besinlerde de bulunuyor.

Ancak çok fazla D vitamini almanın da zararlı olabileceği, bunun bu kalsiyum birikmesine yol açabileceği ve dolayısıyla böbreklere zarar verebileceği belirtiliyor.

Uzmanlar bir günde en fazla 25 mikrogram yani 0.025mg D vitamini alınmasını tavsiye ediyor.

İngiliz yetkililer araştırmanın ardından ne kadar D vitamini alınması gerektiği yönündeki tavsiyelerini gözden geçiriyorlar.

d
vitamini
takviyesi
gerekli
mi?
Yorum (5)
aydin sinal
evet gerekli!!!1hasta icin degil ilac sirketleri icin gerekli,yoksa nasil sömürüp soyacaklar.Türkiyede moda hastalik!!osteoporoz dan zengin olanlar ne yapacaklar?
0
Cevapla
Mücahit Altuntaş
D vitamini benim çok kafamı karıştırıyor. Bizim toplumda yaygın.Özellikle uzun çalışma saatleri olan ve kapalı yaşayanlarda çok sık karşılaşıyorum. Toplum Güneşle buluşması lazım.Dvit düzeyleri orta ve bazen ileri derecede düşük. Sanıyorum birçok gelişmiş ülkelerde gıdalara takviye olarak sık kullanılıyor. Bu eğer bir sorunsa ki ben de öyle görüyorum.KAba bir yaklaşımla gerekçem de şudur.Dünyanın kaynağı , hayatın kaynağı Güneş.Bunu iyi değerlendirmemiz gerekiyor. İnsanlara daha çok güneşe çıkmasını , cam arkası değil drek güneşe vucudun mümkün olan en fazla kısmına güneş banyosu yapmalarını öneriyorum. Bu konuda bağışıklık sisteminin bozulduğuna dair , daha sık kanser olgularının görüldüğüne dair yayınlar da var. Doğal yaşam adına daha fazla Güneş ! Güneş girmeyen eve doktor girer.. :)
0
Cevapla
Evren
http://beslenmebulteni.com/beslenme/butun-yonleri-ile-d-vitamini/
0
Cevapla
Dr.Turgay
Gebelerde vitamin,folik asid,D vit,bacağı ağrıyana magnesium kullanımı çok yaygın.mesela folik asidin Şİli deneyiminde kolon kanserlerinin yüzde yüz arttığı gösterilmiş durumda,C vitamini fazla kullanımı ile akciğer ca arasında ilişki tespit edilmiş durumda,magnesium kullanmadan da istirahat ile extremite kasılmaları giderilebilir,D Vit yerine güneşlenme hep önerdiğim bir şeydir.Tüm hekimlerin kurban Bayramı'nı kutlarım.
0
Cevapla
ihsan
Ergenlik sonrası vitamin d alimi sadece hammalliktir.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir