Medimagazin logo

ÇÜ'de "deney hayvanları kullanım" kursu

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Deneysel Tıp Araştırma ve Uygulama Merkezi tarafından deney hayvanları kullanım kursu düzenlendi.
 ÇÜ'de "deney hayvanları kullanım" kursu
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

ADANA-Tıp Fakültesi Deneysel Tıp Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Kenan Dağlıoğlu, Çevre ve Orman Bakanlığı'nın 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu ve Hayvan Deneyleri Etik Kurulu Sertifika Programı çerçevesinde düzenlenen kursun açılış töreninde, amaçlarının öncelikle yasal mevzuatla birlikte hayvanlar üzerinde yapılacak olan deneysel çalışmalar hakkında kursiyerlere eğitim vermek olduğunu dile getirdi.

Dağlıoğlu, diş hekimlerinden veterinerlere, biyologlardan su ürünlerine kadar kurs verilecek kişilerin son derece geniş bir yelpazede olacağını ifade etti.

Çukurova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kibar da kurs sonunda bundan sonra deney hayvanları üzerindeki uygulamaların daha bilinçli gerçekleştirileceğini belirterek kursiyerlere başarılar diledi.

Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Dilek Özcengiz, bu kursun katılımcılara son derece faydalı olacağını, deney hayvanları üzerinde meydana gelebilecek yanlış uygulamalara da son verileceğini vurguladı.

Kursa il dışından katılım gösteren Kırıkkale Üniversitesi Veteriner Fakültesi öğretim üyesi ve Türkiye Laboratuvar Hayvanları Bilim Derneği Başkanı Doç. Dr. Siyami Karahan, deney hayvanları biliminin sorumluluk gerektirdiğini söyledi.

Karahan, bu nedenle deney havyaları kullanan araştırmacılarının eğitimden geçerek sertifika sahibi olmaları gerektiğini belirtti.

Tıp Fakültesi Deneysel Tıp Araştırma ve Uygulama Merkezi ile Tıp Fakültesi interaktif eğitim dersliklerinde gerçekleştirilecek kursun 16 Nisan Salı sona ereceği bildirildi.

 

çü'de
"deney
hayvanları
kullanım"
kursu
Yorum (2)
nil öztürk
Deney hayvanlarını kullanım kursu da nedir? Bilgisayar kursumu bu? Bir canlıya izinsiz olarak deney yapmak zaten yanlış ve etik dışı bir şey.. Bu deneyleri yapmak hatayken nasıl olup da deneyde ki hataları düzeltmeye çalışacaklar ve daha çok test yaparak daha çok canlıya zarar verecekler? İnsanlar için fayda sağlayacak testlerde insanların izinli olarak yardım etmelerini anlarım ama DNA'larımız bile birbirine uymazken bir başka türdeki canlıları öldürmeyi anlamam. Etik dışı bir çalışma etik ve etik dışı bir sertifika programı!!!
0
Cevapla
dilara bostancı
Nil Hn. dediği gibi sertifika programı olarak yapılması gerçekten saçma olmuş fakat her ne kadar haklı da olsanız bilimin gelişmesi için bu deneylere ihtiyaç var. Çünkü bu deneylere katılmak isteyen kişi sayısı ne yazık ki çok az. Derseniz ki hayvanlara yapılması uygun mu etik değil fakat ne yazık ki başka çare de yok
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir