Esenyurt Devlet Hastanesi’ndeki hekimler ve sağlık çalışanları, hastanenin açıldığı 3 yıldan bu yana sık sık hasta yakınlarının şiddetiyle karşı karşıya kalıyor. Hastanede bugüne kadar hekim ve sağlık çalışanlarına 20’si darp olmak üzere 100’ün üzerinde saldırı yapıldı, 9 doktor istifa etti, ataması yapılan 13 doktor ise görevine başlamadı.
Esenyurt Devlet Hastanesi’nde son olarak 6 Temmuz gecesi kendi isteğiyle nöbete kalan Başhekim Yardımcısı Dr. Abdullah Gökçe Keskin’in aynı anda gelen 3 hastayı, hayati aciliyet sırasına göre tedavi etmeye başlaması ve bu sırada bir başka hasta yakınının, “Önce bizim hastamızı tedavi edin” diyerek doktorun kafasına tekerlekli sandalyenin demir parçasıyla vurması “Esenyurt Devlet Hastanesi’nde neler oluyor” sorusunu gündeme getirdi. Olayın ardından doktorun başına üç dikiş atıldı, 10 gün rapor verildi. Yaşananların ardından hastaneyi ziyaret eden İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Dokucu “Hastane bölgeye yetmiyor. Esenyurt’un nüfusu yaklaşık 500 bin. Günde 800 acil hasta geliyor. Acil alanı genişletilecek. Gece güvenlikçilerin sayısı arttırılacak” dedi. Keskin ise daha önce de 2 kez saldırıya uğradığını, istifa etmeyi düşünmediğini kaydetti.
‘Acil servislerde yığılma oluyor’
İstanbul İl Sağlık Müdürü Dr. Ali İhsan Dokucu, hastanenin küçük bir ilçe hastanesinden büyük bir şehir hastanesine dönüşmesinin sancılarını yaşadığını belirtti.
İstanbul Tabip Odası Genel Sekreteri Dr. Ali Çerkezoğlu, Esenyurt Devlet Hastanesi’nde yaşananların tüm hastanelerin genel sorunu olduğunu belirterek “Katkı katılım payı ücreti ödememek için gerekli-gereksiz tüm hastalar acil servislere gidiyor. Aşırı talep, altyapı, doktor sayısı, yöneticilerin hekimler ile sağlık çalışanlarını karşı karşıya bırakan açıklamaları bu tür sorunlara neden oluyor” diye konuştu.
‘Asıl sorun sağlığa yaklaşım’
Esenyurt’ta incelemelerde bulunan İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu üyesi Dr. Lale Tırtıl ise hastanede son 6 ayda 10 şiddet olayının yaşandığını anımsatarak şunları söyledi: “Hekime ve sağlık çalışanına yönelik Sağlık bakanının özel bir yaptırımı olmalı. Asıl sorun sağlığa yaklaşımdan kaynaklanıyor. Siz devlet olarak koruyucu sağlık hizmetlerden çekilirseniz, hasta olarak tedavi görmeye yani ikinci basamağa yönlendirirseniz hiçbir hastane, doktor yetmez buna. Esenyurt’taki hekimlere yönelik şiddet toplumsal şiddetin bir uzantısıdır.”
Pratisyen Hekimlik Derneği Yönetim Kurulu üyesi Dr. Selma Mutlu da acillerde çalışan deneyimli birçok pratisyen hekimin aile hekimliğine geçtiğini ve acil servislerde hekim açıklarının yaşandığını, hasta ile hekimlerin karşı karşıya kaldığını kaydetti.