Medimagazin logo

Çift kol çift bacak ölümüne tazminat davası

Çift kol ve çift bacak naklinde ölen Şevket Çavdar'ın ailesi, Hacettepe Üniversitesi ile doktor hakkında toplam 620 bin liralık tazminat davası açtı
Kaynak: SABAH - SAFURE CANTÜRK
Çift kol çift bacak ölümüne tazminat davası
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Dünyada ilk kez 24 Şubat 2012 tarihinde denenen çift kolçift bacak naklinde ölen Şevket Çavdar'ın (27) ailesi Hacettepe Üniversitesi ve doktoru aleyhine toplam 620 bin liralık tazminat davası açtı. Dava dilekçesinde 4 gerekçe sunuldu:
Ameliyat Sağlık Bakanlığı'nın endikasyon listesinde uzuv nakli şartlarına uymuyordu. Çavdar'ın bacakları diz üstünden, bir kolu omuzdan ve bir kolu da dirsek üstünden yoktu. Naklin çift kolun dirsek altı, çift bacağın da diz altından yoksun olması durumunda yapılabileceği kuralı ihlal edildi.

RİSK BİLDİRİLMEDİ
Tıbbi müdahalenin gerekliliği, kapsamı, ağırlığı, riskleri, muhtemel komplikasyonları, başarı şansı ve sonuçları aileyle konuşulmadı.
Çavdar'a ameliyattan önce imzalatılan formlarda sigara içmediği bilgisi yer alıyor. Oysa Çavdar 14 yıldır günde 2 paket sigara içtiğini ameliyatı yapan doktorlara söylemesine rağmen hiçbir uyarı ve tetkik yapılmadı.
Babasının 40 yaşında kalp krizinden ölmesi, annesinin de bir kalp ameliyatı geçirmesi dikkate alınmadı. Tetkikler tam yapılmış olsaydı, kalbinin 4'lü uzuv nakline dayanmayacağı anlaşılırdı. Doktorların hastayı tek kol nakli için çağırmasına rağmen operasyonun çift kol-çift bacak nakline dönüştürüldüğü iddiası da dikkat çekti. Naklin ölümle sonuçlanmasının ardından Sağlık Bakanlığı Hacettepe Üniversitesi'nin Nakil ruhsatını iptal etmiş ve operasyonu gerçekleştiren Doç. Dr. Serdar Nasır ile üniversite yönetimi hakkında suç duyurusunda bulunmuştu.

çift
kol
çift
bacak
ölümüne
tazminat
davası
Yorum (14)
Dr'un Biri
Keşke ölüm gerçekleşmeseydi, hastanın yakınlarına sabır ve baş sağlığı diliyorum ancak; Komplikasyonlar gelişmeseydi, herşey yolunda gitseydi siz (T.C.'de sağlık hizmeti alan herkes) o elleri öpülesi doktor kardeşlerime ve o gurur kaynağı hekimlik okuluna nasıl teşekkür edecektiniz? -Doktorlara şiddet uygulayarak -Doktorları para göz insanlar olarak görerek -Türkiye tıpta çok geri diyerek
0
Cevapla
çetin öcal
en küçük ameliyatta bile hasta ve yakınlarına olası riskler ve kompl.lar anlatılırken ve hasta onam formu doldurulurken böyle riskli bir op.da aileye bilgi verilmeden rızaları alınmadan böyle birşeyin yapılmış olması mümkün değil.işler ters gidince domuzdan ne koparırsak kar misali düşünüyorlar,tabi bu durumarda akıl veren (özellikle avukat ) çok olur.3 kuruş için bu memlekette ameliyat yapmıycaksın abicim hasta nereye gidiyorsa gitsin.böyle giderse yakında özeller dışında ameliyatlar bile yapılmayacak hale gelecek...
0
Cevapla
OPDR KLİÇKO
SEN MİSİN NAKİL YAPAN? OTUR POLİKLİNİK YAP... 30 HASTA BAK... AYNI PUANI AL... SİSTEME GÖRE DAVRAN...
0
Cevapla
RKTR
Aslında Hacettepe'nin nakil ruhsatının iptaline hiç gerek yoktu. Şimdi tüm ekip "TAKSİRLE ADAM ÖLDÜRMEK"ten yargılanacak. Çifter dava açılacak ve 7-8 sene sürecek. Hapis + tazminat + men riskleri var .. Sigortaya da hiç güvenmesinler. Çünkü "etik prensiplerin ihlal edildiği" iddiası da var. Bu koşullarda zaten artık bu vatandaşları öldürsen bile bir daha uzuv nakli yapmazlar. Davanın kaybedilmesi de, benzer vakalar için çok kötü bir emsal oluşturacaktır. Bu arada ne kadar gülünç gerekçelerle dava açıldığına dikkat ettiniz, değil mi ? Ama işte, bu ülkede "İspat Yükümlülüğü" doktorlarda. ABD'deki aile iddia ettikleri hiçbir şeyi ispat etmek zorunda değil. Bilakis, doktorlar onların haksız, kendilerininse haklı ve suçsuz olduklarını kanıtlamak zorunda. Bu ailenin yaşamını sürdüğü ABD 'de uygulama asla böyle değil. Orada müşteki, hastasına tıbbi hata yapıldığını kanıtlamak için gerekirse ücretiyle bağımsız bilirkişi heyetlerinden rapor getirir veya mahkemeye hoca çağırır. Ve mutlaka jüriyi ikna etmek zorundadır. Hatta, bundan da önce çok mühim bir eleme mekanizması vardır: Dava açmak isteyen kişi bir avukata gittiğinde, avukat, tüm ücretini de müştekiden alarak, vakayı tanınmış hocalara inceletir. Ve: DOKTORUN HAKLI OLDUĞU VEYA KAZANILMASININ MÜMKÜN OLMAYACAĞI DAVALARI ALMAZLAR. ABD'de davaların % 88'i doktorların lehine sonuçlanır. Burada ise adam istediğini atar. DOKTORUN HAYATINI KARARTMASI İÇİN SAVCILIK'A VE "SAĞLIK MESLEKLERİ KURULU'NA GİTMESİ KAFİDİR. Derhal davalar açılır. Haksız çıksa bile, kendisine hiçbir yaptırım yoktur. Doktora çektirdikleri yanına kar kalır. Evet, afiyet olsun.
0
Cevapla
fikri
Çok iyi hatırlıyorum. ilk günler aile, doktor elinden geleni yaptı hatası yok diyordu. Ne zaman ki bakanlık doktorları suçlar bir tavır takındı ve ruhsatı iptal etti, köşede bekleyen tüccar avukatlara gün doğdu. Fırsat bu fırsat deyip ellerini ovuşturarak sahneye fırladılar. Bizim bakanlığımız bilimsel çalışmayı sevmez. Tirübünlere oynayacaksın. Halkın seviyesi zaten belli.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir