Medimagazin logo

Cerrahpaşalılar ayrılık acısı yaşıyor

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi, binalarının hasarlı olması nedeniyle geçici olarak Atatürk Havalimanı’nda kurulan Murat Dilmener Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne taşınıyor. Bu, yıllardır bir arada olan tıp fakültesi öğrencilerinin ve bazı servislerdeki hocaların mekânsal olarak ayrılmaları demek. Geçici bir süreliğine de olsa Cerrahpaşalılar bu ayrılıktan mustarip
Kaynak: Hürriyet - Necla Bayraktar
Cerrahpaşalılar ayrılık acısı yaşıyor
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Doktor yetiştiren, her gün binlerce hastaya kucak açan, tüm dünyanın dikkatle izlediği araştırmalara imza atan bir bilim yuvası İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi. Tüm bunları yaparken Türkiye tıp tarihinin taşlarını da döşer... Ata yadigârıdır. Cerrahpaşa semtindeki fakültenin temellerini Fatih Sultan Mehmet atmış. Fatih Darüşşifası modern tıbba giden yol olmuş. Çok önemli tıp insanları yetiştirmesiyle ünlü bu okul. Kuruluş tarihi 14 Mart 1827 kabul ediliyor.

Hürriyet'ten Necla Bayraktar'ın haberine göre, 2009’da bir bölümü yıkılan kompleksin bugün büyük bir kısmı daha yıkım sürecinde. Birçok binası hasarlı, depreme karşı güvenli değil. Hastanenin ameliyathaneleri ve servisleri kapalı. Hasarlı binalardaki servisler pandemi döneminde Atatürk Havalimanı’na yapılan Murat Dilmener Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne geçici olarak taşınıyor. Öğrenciler Cerrahpaşa’da kalıyor. Bazı servislerle birlikte hocaların çoğu gidiyor. Öğrencilerin eğitimi, hasta hizmetleri ve araştırmaların akıbeti hocaları da öğrencileri de endişelendiriyor. Bu vesileyle görüştüğümüz Cerrahpaşalılar endişelerini ve yuvaları Cerrahpaşa’yı anlattı...

‘Bu ülkenin mücevherlerinden biridir’

Prof. Dr. Özgür Kasapçopur-İÜ Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nin efsanevi hocalarından… Küçük bir çocukken doktor olmaya karar veriyor… Bu kararın arkasında hüzünlü bir hikâye var; Özgür Hoca, kendisinden 3 yaş küçük kardeşini beyin tümöründen kaybedince “Büyüdüğümde doktor olmalı ve çocukları kurtarmalıyım” diyor ve dediğini de yapıyor. Dünya çapında bir bilim insanı olan Prof. Dr. Kasapçopur, Cerrahpaşa’sıyla ilgili şunları söylüyor…

◊ 43 yıldan beri Cerrahpaşa’dayım. Ben geldiğimde Türkiye’nin en büyük tıp fakültesiydi. Her yerde klinikler vardı, bir şehir gibiydi… Bana “Nerelisin” diye soruyorlar, “Cerrahpaşalıyım” diyorum. 17 yaşımda geldim, şimdi 60 yaşımdayım. Öğrenci olarak girdim, şimdi kıdemli hoca olarak çalışıyorum.
◊ Cerrahpaşa Tıp Fakültesi adı hep kalmalı. Nasıl İstanbul, Türkiye, Anadolu adı hep kalacaksa Cerrahpaşa’nın da kalmalı. Başka bir yerde, başka bir hastanede devam etmek istemiyorum.

Öğrenciler moralsiz’

◊ Türkiye’deki akademik hayatın en önemli çınarıdır burası. Cerrahpaşalı olmak herkese koşmak, en zor koşullarda çalışmak, kimseyi ayırt etmemek demek. Evet, beylik laflar bunlar ama gerçekten öyle.
◊ Dünyanın dört bir yanında bu okulda yetişmiş, bu ekolü benimseyen, bu yuvadan çıkmış fidanlar görebilirsiniz. Uluslararası tanınırlığımız var. Çok sayıda bilimsel araştırma yapıyoruz. Bizden giden her öğrenci rahatlıkla her yerde kabul alabiliyor. Ama bu durumumuz 5-6 yıl daha sürüncemede kalırsa bu kaybolacak.
◊ Öğrencilerin hepsi çok moralsiz. Bizim kalbimiz onlarla atıyor. Bu çocuklar çok yüksek puanlarla geliyorlar ve şu anda karşılaştıkları durum gerçekten üzücü. Bu çocuklar ameliyat göremiyor.

 “Cerrahpaşa bazen kendimden, ailemden bile önemli olabiliyor.”

Tıp fakültesini Cerrahpaşa’da okuyan İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Asistan Temsilcisi Dr. Pelin Öztürk şimdi aynı hastanede iç hastalıkları bölümünde asistan. O da Cerrahpaşa’yı yuva belleyenlerden… Dr. Pelin Öztürk şunları söylüyor:
◊ Çocukluğumdan beri doktor olmak istedim. Annem beyin tümörü rahatsızlığı geçirmişti, vefat etti. Onunla ilgili de olabilir. Bir doktorun ne kadar kıymetli olduğunu gördüğümde tıp fakültesi okumaya karar vermiştim.
◊ Cerrahpaşa bazen kendimden bazen ailemden bile önemli hale gelebiliyor benim için. Vazgeçemeyeceğim iki-üç şeyden biri diyebilirim. O eski binanın yıkılacak olması fikri bile hepimiz için çok üzücü. Anılarım var orada… Ama bir yandan da sağlık ve deprem var…
◊ Hayatınızda bir kez olsun elbet bir Cerrahpaşalıya muayene olmuşsunuzdur. Tanı koyulamayan, çözülemeyen birçok vaka bu fakültede tanı alıyor.

◊ 30’a yakın ülke ile Erasmus anlaşmamız var. Yurtdışından birçok öğrenci alıyoruz, öğrenci gönderiyoruz. Cerrahpaşa yurtdışında çalışmalarla, araştırmalarla özellikle bazı hastalıklar konusunda direkt merkez durumunda. Yurtdışından bile çözülemeyen birçok vaka geliyor, referans noktasıyız.

cerrahpasa
istanbul universitesi cerrahpasa tip fakultesi
murat dilmener egitim ve arastirma hastanesi
Yorum (1)
Ercan demir
cerrahpaşa tıp fakültesi her tıp okumak isteyen öğrencinin rüyası;yıllarca nasıl ihmal edilmiş ve sonunda derece yapan öğrencileri hayal kırıklığı ile başbaşa bıraktı.dünya tıp camiasında söz sahibi bir fakulte ve öğrencilerine tedavi olan hastalarına 3-5 yıl ara veriyoruz sonra başlarız dendi ,
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir