MEDİMAGAZİN - The BMJ'de yayımlanan yeni bir çalışma, ultra işlenmiş gıdaların insan sağlığı üzerindeki zararlı etkisini vurgulayarak, yaklaşık 10 milyon katılımcıyı içeren 45 farklı meta-analizin bir şemsiye incelemesine göre, 30'dan fazla olumsuz sağlık sonucu ile bir korelasyon olduğunu ortaya koydu.
Çalışmada; paketlenmiş atıştırmalıklar, şekerli tahıllar ve tüketime hazır ürünler gibi ultra işlenmiş gıdalar, yüksek oranda ilave şeker, yağ ve tuz içermelerinin yanı sıra düşük vitamin ve lif içeriği nedeniyle uzun süredir kötü sağlık koşullarıyla ilişkilendirildi.
Bu ürünlerin bazı yüksek gelirli ülkelerde toplam günlük enerji alımının %58'ine kadar katkıda bulunabildiğini, düşük ve orta gelirli ülkelerde ise önemli bir artış gözlemlendiğini gösterdi.
Kalp hastalığı riskini yüzde 50 artırıyor
Son üç yıl içinde gerçekleştirilen incelemede, her biri çeşitli meta-analizleri içeren 14 inceleme makalesinden elde edilen kanıtlar değerlendirildi. Ultra işlenmiş gıdalara maruz kalma tahminleri, gıda sıklığı anketleri ve diyet hatırlamaları dahil olmak üzere farklı kaynaklardan toplandı.
Sonuçlar, ultra işlenmiş gıdalara maruziyet arttıkça 32 olumsuz sağlık sonucu riskinin de arttığını tutarlı bir şekilde gösterdi. İkna edici kanıtlar, daha yüksek alımı kardiyovasküler hastalıklara bağlı ölüm riskinde %50 artış, anksiyete ve yaygın ruhsal bozukluk riskinde %48-53 artış ve tip 2 diyabet riskinde %12 artış ile ilişkilendirdi.
Ayrıca, çalışma bulguları, daha yüksek ultra işlenmiş gıda alımını herhangi bir nedenden ölüm riskinde %21, anksiyete ve yaygın ruhsal bozukluk riskinde %40-66 ve tip 2 diyabet riskinde %12 artış ile ilişkilendirdi.