Medimagazin logo

Çalışma, endometriozisin histerektomileri komplike hale getirebileceğini gösteriyor

Yeni bir çalışma, endometriozis hastalarının histerektomi sırasında ve sonrasında komplikasyonlara daha yatkın olduğunu ortaya koyuyor. Journal of Minimally Invasive Gynecology'de yayınlanan bu önemli bulgu, cerrahların, kadınların yaklaşık %15'ini etkileyen ve genellikle kısırlığa yol açan yaygın ve ağrılı bir durum olan endometriozis tedavisinde olası zorluklara karşı iyi hazırlanmaları gerektiğini vurguluyor
Kaynak: MEDİMAGAZİN
Çalışma, endometriozisin histerektomileri komplike hale getirebileceğini gösteriyor
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN - UT Southwestern'den Dr. Kimberly Kho liderliğinde yürütülen çalışmada, 2014-2019 yılları arasında gerçekleştirilen 127 binden fazla histerektomiye ait veriler analiz edildi. Endometriozisi olan hastalarda, endometriozisi olmayanlara kıyasla %1,7 oranında daha fazla ameliyat sonrası komplikasyon görüldüğü tespit edildi. Bu komplikasyonlar, idrar yolu ve yara enfeksiyonları gibi küçük sorunlardan sepsis, kan transfüzyonu ve ameliyat sonrası yeniden yatış ihtiyacı gibi büyük sorunlara kadar uzanıyordu.

Endometriozisli hastalar histerektomi sırasında genellikle daha uzun ameliyat sürelerine ve ek prosedürlere ihtiyaç duyarlar. Bunlar arasında endometriotik dokunun neden olduğu yapışıklıkların giderilmesi, gastrointestinal ameliyatlar ve yumurtalıklar ve fallop tüpleri gibi yakın yapılara yönelik operasyonlar yer alır.

Endometriozis vakalarında eğitimin önemine vurgu yaptı

Dr. Kho, özellikle beklenmedik veya karmaşık endometriozis vakalarının yönetiminde jinekolojik cerrahlar arasında gelişmiş eğitimin gerekliliğini vurguladı.

Çalışma, bu tür ameliyatların inceliklerini öngörmek ve planlamak için ameliyat öncesi tanı araçlarının öneminin altını çiziyor.

Cerrahi başarı için çok önemli

Bulgular, cerrahların endometriozisle ilgili ameliyatlarda sıklıkla karşılaşılan karmaşıklıkların üstesinden gelebilecek becerilere ve hazırlığa sahip olmalarının sağlanmasını savunuyor. Bu hazırlık hem hasta güvenliği hem de cerrahi başarı için çok önem aşıyor.

Bu çalışma, endometriozisli hastalarda histerektomi yapılırken karşılaşılan yüksek risklere ve karmaşıklıklara ışık tuttu. Bu zorlukları etkili bir şekilde yönetmek ve bu durumdan muzdarip hastalar için daha iyi sonuçlar elde edilmesini sağlamak için cerrahi eğitimin ve hazırlığın iyileştirilmesi çağrısında bulunuldu.

endometriozis
arastirma
histerektomi
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir