Sendikaların yetki alma yarışı hızlanırken sağlık personelinin yemek ücretleriyle ilgili konuda, adeta bir “meydan savaşı” yaşanıyor. Yemek ücretleriyle ilgili Sağlık Sen, Türk Sağlık Sen ve SES’in internet sitelerinden yaptıkları açıklamalar:
SAĞLIK-SEN: İşte Hizmet Sendikacılığı: Yemek Ücreti Sorununu Çözdük
Sağlık-Sen olarak son bir haftada Bakanlıkları adeta abluka altına aldık. Bakanlar, müsteşarlar düzeyinde yoğun temaslar gerçekleştirdik. Ve sonunda sağlık çalışanlarına bekledikleri müjdeyi vermenin gururunu yaşıyoruz.
İŞTE HİZMET SENDİKACILIĞI
Sendikamız Genel Başkanı Mahmut Kaçar ve Genel Merkez Yönetim Kurulu üyeleri,
Yataklı tedavi kurumlarında çalışan sağlık personelinden yemek ücreti kesintisi uygulamasının kaldırılması için geçtiğimiz hafta içinde Sağlık Bakanlığı, Maliye Bakanlığı ve Başbakanlığa çıkarma yaptı.
İlk olarak Sağlık Bakanı Prof. Dr. Recep Akdağ ile görüşen Genel Başkanımız Mahmut Kaçar, Sağlık Bakanının bu konuda Maliye Bakanı ile görüşerek sorunun çözümünü istediğini kamuoyuna açıklamıştı. Aynı hafta içinde Maliye Bakanı Müsteşarı Hasan Basri Aktan, Başbakanlık Müsteşar Yardımcısı Ruhi Özbilginç ve Bütçe Kontrol Genel Müdürü Naci Ağbal’la görüşerek konunun acilen çözülmesini isteyen Genel Başkanımız Mahmut Kaçar, son olarak bir kez daha Sağlık Bakanı Prof. Dr. Recep Akdağ ile görüşerek çözüm sürecini hızlandırılması talebinde bulundu. Sağlık Bakanı Recep Akdağ, sağlık çalışanlarının yemek ücreti kesintisi nedeniyle yaşadığını mağduriyeti Başbakan’a aktardı. Başbakan da sorunun önümüzdeki hafta içinde çözüme kavuşturulması noktasında talimat verdi.
Süreci her aşamasında takip eden ve sağlık çalışanlarına müjdeyi veren Sağlık-Sen Genel Başkanı Mahmut Kaçar, Sağlık-Sen’in etkili girişimleri neticesinde sorunu çözdüklerini belirterek, “Hizmet sendikacılığı ilkemiz adına önemli bir başarı elde edilmiştir” dedi.
ÜNİVERSİTE HASTANELERİNDE DE SORUN ÇÖZÜLÜYOR
Yapılacak düzenleme ile hem Sağlık Bakanlığı’na bağlı Yataklı Tedavi Kurumlarında, hem de Üniversite Hastanelerinde yemek ücreti kesintisi sona erecektir” diyen Genel Başkanımız Mahmut Kaçar, Yemek ücreti kesintilerinin büyük fedakarlıklar gösteren ve 24 saat esasına göre çalışan sağlık personelini üzen bir uygulama olduğunu belirterek “Geçte olsa Maliye Bakanlığı’nın genelgesinden kaynaklanan mağduriyetin gideriliyor olması sevindirici bir gelişmedir” diye konuştu.
SAĞLIK-SEN’İN HAKLI GURURU
Sağlık-Sen Teşkilatının, sağlık çalışanlarını mağdur eden bir sorunu çözüme kavuşturmanın haklı gururunu yaşadığını belirten Genel Başkanımız, şunları söyledi:
“85 bini aşan üye kitlemizden ve yurdun dört bir köşesinde hizmet için çırpınan inançlı, azimli teşkilat kadromuzdan aldığımız güçle, önemli bir sorun daha çözüme kavuşturulmuştur. Biz sorunlardan nemalanan değil, çözüme odaklanan bir sendikayız. Bugün itibariyle yemek ücreti sorunundan nemalanma gayreti içinde olanların oyunu bozulmuş bulunmaktadır. Sağlık-Sen sağlık ve sosyal hizmet çalışanlarını ne kampanya diyerek oyalamış, ne de dilekçe diyerek kandırmıştır. Tribüne oynamak yerine ait olduğu kitlenin karşısına somut bir hizmetle çıkmıştır. Sağlık-Sen bu mücadelesinin karşılığını da varlık nedeni olan sağlık çalışanlarını mutlu edecek bir hizmeti gerçekleştirerek almıştır. Tüm sağlık çalışanlarına hayırlı olsun.”
TÜRK SAĞLIK SEN: Yemek ücreti sorununu çözdüğünü söyleyenlere tokat gibi cevap
YATAKLI TEDAVİ KURUMLARINDA BAŞLANAN ÜCRETLİ YEMEK UYGULAMASINI, “GÖRÜŞTÜK, YEMEK SORUNUNU ÇÖZDÜK” DİYENLERE VE AYLARDIR SÜREN EYLEMLERİ ETKİSİZLEŞTİRMEYE ÇALIŞANLARA İTHAF OLUNUR;
1- Ülke genelinde aylardır süren yemek eylemlerinin hükümete seçim öncesi verdiği kaygıdan haberdar mısınız?
2- İllerde yapılan basın açıklamaları ve eylemlerin, siyasi partilerin il başkanları tarafından milletvekillerine intikal ettirildiğini, milletvekillerinin ise Sağlık Bakanını bilgilendirdiklerini biliyor musunuz?
3. “Yemek yemiyoruz, öğlen yemeği için izin istiyoruz” konulu dilekçe kampanyası ile hastanelere verilen dilekçeler üzerine birçok hastane Başhekiminin Sağlık Bakanlığından görüş talebinde bulunması üzerine konunun Sağlık Bakanına iletildiğini duydunuz mu?
4- Hastanelerde yapılan yemek boykotları nedeni ile maddi zarara uğrayan yemek şirketlerinin bazı milletvekilleri aracılığı ile Sağlık Bakanından çözüm istediklerini biliyor musunuz?
5- Türk Sağlık-Sen Genel Merkezinin illerde ve Maliye Bakanlığı önünde yaptığı eylemin yerel seçim öncesi siyasetçilere ve bürokratlara verdiği kaygıdan dolayı çözüm arayışı içine girdiklerini ve 4 Şubat 2009 tarihi itibariyle Sağlık Bakanının Ankara Hastanesi Başhekiminin de aralarında olduğu bazı Başhekimleri arayarak İkinci bir emre kadar yemek ücreti alınması uygulamasını kaldırmaları yönünde talimat verdiğini duydunuz mu?
6- Türk Sağlık Sen Genel Merkezi ve Şubelerince Açılan 12 ayrı Hastanedeki davalardan dolayı, Sağlık İl Müdürlükleri ve Sağlık Bakanlığının bu konudaki kararlılığımıza karşı önlem alma gayreti içerisine girdiğini biliyor musunuz?
ŞİMDİ SORUYORUZ;
1- Üniversite ve Devlet Hastanelerinde aylardır Türk Sağlık Sen davalar açarken eylemler yaparken siz nerde idiniz, hangi hastanede hangi eylemi yaptınız?
2- Hukuki girişimlerimiz ve eylemlerimiz neticesinde hükümetin yasal düzenleme yapma girişimlerine sahip çıkmak ne derece ahlakidir?
3- Eğer sorunları bir görüşme ile çözebilecek kabiliyete sahipseniz, Yemek ücreti alınmasının başladığı 11 Mart 2008 tarihinden bugüne kadar yani neredeyse bir yıldır neyi beklediniz? Ve dahası Kadrolu Ve Sözleşmeli Personelin Yığınla Birikmiş Sorunlarını Bugüne Kadar Neden Çözemediniz?
4- Türk Sağlık-Sen’in sağlık çalışanlarının sorunları ile ilgili eylem yapması ve hukuki girişimde bulunmasına sorundan nemalanmak yakıştırması yapanların, “Görüştük hallettik” şeklindeki yaygarası sorundan nemalanmanın ta kendisi değil de nedir?
Türk Sağlık Senin Yaptığı Girişimlere Gölge Düşürmek İsteyenlere Sesleniyoruz!
Türk Sağlık Sen, bugüne kadar sorunlardan nemalanma gibi bir çabanın içine asla girmemiştir ve bundan sonra da girmeyecektir. Türk Sağlık-Sen, ilkeli, kararlı ve kendine özgü mücadele yöntemi ile her zaman sağlık çalışanlarının teveccühüne mazhar olmuştur. Yedi yıldır yetkili sendika olması bunun göstergesidir. Vesayet sendikacılığı anlayışı ile hareket eden sendikaların çalışanlara değil, kime hizmet ettiklerini sağlık çalışanları çok iyi bilmektedir. Bir yıldır devam eden bir sorunun görüşme yolu ile bir haftada çözüme kavuşturulduğunun iddia edilmesi inandırıcı değildir. Maliye Bakanlığının düzenleme yapıp yapmayacağı ve mahiyeti henüz netlik kazanmamışken bir sendikanın hiçbir eylem yapmadığı halde görüşmelerle sorunu çözdük demesi çalışanları örgütsüzleştirme ve sendikaları etkisizleştirme oyununun bir parçasıdır.
SES: Ücretsiz Yemek Sadaka Değil Haktır
BASINA VE KAMUOYUNA
Memur Sen’e bağlı Sağlık Sen Genel Başkanının Yataklı Tedavi Kurumlarında uygulamaya konulan Yemek Ücret Genelgesine ilişkin olarak yaptığı açıklamaya yanıttır.
Yataklı tedavi kurumlarında çalışanların yemekleri bir lütuf değil “HAKTIR”
Haklar ise örgütlü mücadele ile korunur ve geliştirilir.
Sendikamız neredeyse 1 yıldır “Yemek Ücretine Hayır” mücadelesi yürütmektedir.
Bu mücadeleye üyemiz olsun olmasın tüm çalışanlar büyük bir çoğunlukla katılmışlardır.
Binlerce Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçisinin mücadelesiyle alay edercesine “Hafta içinde Sağlık ve Maliye Bakanlıkları ile Başbakanlık nezdinde önemli görüşmelerle” yemek sorununu çözdük hayırlı olsun diyenler Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçilerinin çözüm bekleyen onlarca sorunlarını da bir çözüverseler de hepimiz rahat etsek.!
Bu tür açıklamalar emekçilerin hak alma yolunun mücadeleyle değil ahbap çavuş ilişkileriyle de olabileceği gibi tehlikeli bir yanılsamaya yol açabilecektir. Hak mücadelesi birilerinin tribünden izlediği bir oyun değil yaşamın kendisidir. ALAY EDİLEMEYECEK KADAR DA BEDELE MAL OLMUŞTUR
Esasen bu tarz toplumu dilencileştiren bir anlayışın emekçileri de dilencileştirme ve kendine kul-köle etme yöntemlerinden biridir. Tarih kapalı kapılar ardında koyu muhabbetlerle emekçilerin; sorunlarının çözüldüğüne değil ama satıldığına çok tanıklık etmiştir. En son 2008 toplu görüşme dönemi buna bir örnektir.
Emekçilere IMF nin dayattığı sefalet ücretine ses çıkarmayanlar bilmelidirler ki zaten “Hak” olan Yataklı Tedavi Kurumlarında çalışanlara verilen ücretsiz yemek devam edecekse bu binlerce emekçinin direnciyle olmuştur.
Hangi sendikanın nasıl örgütlendiğini Emekçiler çok iyi bilmektedir. Uzunca bir süredir binlerce Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçisinin “Yemek Ücretine hayır” mücadelesine önderlik eden sendikamız, bu açıklamanın giderek yükselen mücadelemize sekte vurmayı ve kırmayı amaçlayan bir danışıklı dövüş olduğunun bilincindedir.
Mücadelemiz Maliye Bakanlığının “Yemek Ücret Genelgesi “ geri çekilinceye kadar da artan bir kararlılıkla devam edecektir. Kamuoyuna saygı ile duyurulur. MERKEZ YÖNETİM KURULU