Medimagazin logo

Böbrek sağlığında yeni umut: B2 vitamini türevleri

Hamburg-Eppendorf Üniversite Tıp Merkezi ve Bonn Üniversite Hastanesi’nden araştırmacılar, fareler üzerinde yapılan bir çalışmada, B2 vitamininin bazı türevlerinin kronik böbrek iltihabını hafifletebileceğini keşfetti. Bu bulgu, insanlarda kronik böbrek hastalıklarının tedavisinde yeni yöntemler sunuyor
Kaynak: MEDİMAGAZİN
Böbrek sağlığında yeni umut: B2 vitamini türevleri
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN - Hamburg-Eppendorf Üniversite Tıp Merkezi ve Bonn Üniversite Hastanesi'nden bilim insanları, fareler üzerinde yaptıkları araştırmada, riboflavin yani B2 vitamininin belirli türevlerinin kronik böbrek iltihabını, glomerülonefrit olarak da bilinen durumu, hafifletebileceğini ortaya koydu. Nature Communications dergisinde yayınlanan bu çalışma, insanlarda bu hastalığın tedavisine yeni bir yaklaşım sunabilir.

Böbrekleri korumada önemli bir işlevi olabilir

Araştırma, mukoza ilişkili değişken T hücreleri (MAIT hücreleri) üzerine yoğunlaşıyor. Bu hücreler, tipik olarak bağırsak ve akciğerler gibi mukozal dokularda bulunur. Araştırmacılar, bu hücrelerin B2 ve B9 vitamin metabolitleri tarafından aktive edildiğinde, böbrekleri korumada önemli bir rol oynayabileceğini gözlemledi.

Araştırmacılar, fareler üzerinde yaptıkları deneylerde, MAIT hücrelerini aktive eden doğal bağlayıcıyı taklit eden sentetik bir B2 vitamini metaboliti ile tedavi uyguladılar. Bu tedavi, hastalığın ilerlemesini azalttı, ancak tamamen önleyemedi. Bu bulgular, mevcut tedavileri güçlendirebilecek veya gerekli ilaç dozlarını azaltabilecek potansiyele sahip.

Daha fazla çalışma gerekli

Bu çalışma, kronik böbrek hastalıklarını anlama ve tedavi etme yolunda önemli bir adım temsil ediyor. MAIT hücrelerinin ve B2 vitamini türevlerinin üzerinde yoğunlaşarak, araştırmacılar, mevcut tedavilere ek olarak daha etkili tedavi yöntemleri geliştirilmesinin önünü açıyorlar. Bununla birlikte, bu yaklaşımın insan tedavisine uygulanabilmesi için daha fazla araştırma ve klinik deneylere ihtiyaç duyulmaktadır.

b2 vitamini
kronik bobrek iltihabi
arastirma
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir