Medimagazin logo

Bir beyin cerrahının acil vakası: Çıkışta otoparkta yolumu keserler mi?

Mecburi hizmette görev yapan bir beyin cerrahının acil ameliyata aldığı vaka için söyledikleri sağlıkta şiddetin boyutlarını gözler önüne serdi.
Kaynak: MEDİMAGAZİN
Bir beyin cerrahının acil vakası: Çıkışta otoparkta yolumu keserler mi?
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Bir beyin cerrahının sağlıkta şiddetin geldiği nokta ile ilgili sosyal medya paylaşımları dikkat çekti.

Yozgat'ta mecburi hizmetini yapan Op. Dr. Merve Dumlu, gece saatlarinde aldığı vaka ile ilgili yaşadıklarını ve ameliyat yaparken düşündüklerini sosyal medyada paylaştı:

"Dün gece kurşunlanma ile gelen bir hastayı ameliyata aldım, kurşunu çıkardım. Ameliyata girmeden önce polis aradı “hocam yakınlarıyla konuşacağınız zaman bizi arayın biz gelmeden konuşmayın” dedi. Ameliyat sonrası ameliyathane önünde polis eşliğinde yakınlarına bilgi verdim.

Gece 1.30’da ameliyata girdim çıktığımda 4’e geliyordu, 5’e doğru hastaneden çıkabildim. Ameliyat boyunca hastaya bir şey olursa yakınları bana zarar verir mi diye düşündüm ister istemez. Çıkışta otoparkta yolumu keserler mi, eve kadar takip ederler mi soruları hep aklımdaydı.

Sizce ben bu sorular eşliğinde ne kadar verimli çalışabilirim? Ameliyat yaparken bunları düşünmek zorunda hissetmem ne kadar mantıklı? Hasta ya da hasta yakınıyla konuşurken polise ihtiyaç duymam sizce de rezillik değil mi? Ben bu şartlarda nasıl işimi yapabilirim?

Bu hastayı ben kurşunlamadım can almak da can vermek de benim elimde değil. İnsani şartlarda çalışmak istiyorum sadece inanın tek istediğim şey sevdiğim işi maddi manevi insani koşullarda yapabilmek yemin ederim başka bir isteğim yok.

Mecburi hizmet için ailemden 600 km ötede bir ile yollandım, yalnız yaşıyorum, devlet adına çalışıyorum. Kendimi bu kadar korunmasız hissetmemem lazım, hem kadın olarak hem doktor olarak beni koruması gereken insanlara bunun için yalvarmamam lazım, gerçekten çok yoruldum artık."

beyin cerrahisi
merve dumlu
sağlıkta şiddet
mecburi hizmet
Yorum (12)
Devrimci Derviş
Toplumsal azgınlığımızın bedelini bir sürü belalarla çekiyoruz da yukarıda birileri halen sosyal nizamı düzenleyecek kanunları çıkarmada, uygulamada umursamaz gözüküyor.
37
Cevapla
Coskun
Nöroşirurji uzmanı olan arkadaşın yazısını okudum, bir hayli üzüldüm ve hekim arkadaşların ne kadar zor koşullarda çalıştığını bir kez daha hatırlamış olduk.Bende yıllar önce pratisyensen mecburi hizmetimi Karadeniz bölgesinde hükümet tabibi olarak yapmıştım.Sayısız otopsi ve adli vakalarla uğraşmıştım.Ne kadar sıkıntılı ve zor işler yapmıştık.Onu şimdi en iyi anlayanlardanım.Bütün bunların çözüme kavuşması için önerilerim: 1.Tıp fakültesi kontenjanları derhal 10000 sayısının altına çekilmelidir.2.Küçük illerdeki tıp fakülteleri büyük illere aktarılmalıdır.3.Üç meslek grubunun kararı zor değişir, bunlar hekim, hakim ve hakem.Hekimlerde hakim ve hakem kadar ücret almalıdır.4. Özlük haklarımız iyileştirilmelidir 5.Sağlıkta şiddet yaşanası hemen çıkarılmalı bütün bunlar yapılırken çalışan ve emekli olan tecrübeli doktorların görüşünde alınmalıdır.6.Çalışma koşulları derhal düzeltilmeli gerekirse randevu sistemi yerine eski usül fiş alma sistemi uygulamaya sokulmalıdır.7.Cerrahi branşlar virgülse en fazla 5 ameliyat yapmalı öğleden sonra hasta baktırılmamalıdır.Benim önerilerim şimdilik bunlardır.
45
Cevapla
drzen
29 ocak 2020 de bir kadın beyin cerrahi asistanının 36 saati adlı haber aklıma geldi. baktım aynı kişi. bir büyüğün olarak daha yolun çok başındasın. bölümün çok zor Allah yardımcın olsun. şu yaşadıklarını tüm doktorlar yaşıyor inan. mecburi hizmettesin daha şimdiden çok yoruldum diyorsan durum çok vahim demektir. 25 yıl böyle geçmez.
38
Cevapla
Yaşar Bülent
Bu yazıyı yazan arkadaşımıza sen asistanken de benzer şikayetlerini yazmıştın diye hatırlatılmış,off sen de hep sikayet ediyorsun denmek istenmiş.Bu yaklaşımı doğru bulmuyorum.Ne yazık ki bu kadar sorunumuz varken bunları detaylı yazan çok az kişi var, herkes sadece lafla şikayetçi oluyor,kimse yazmıyor,resmi şikayette bulunmuyor,mücadele etmiyor.Bunu hep başkasından bekliyor.Mücadele içine giren,sorunlara duyarlı,tepki gösteren,dile getirenleri ya seyrediyor,ya da eleştirecek taraflarını bulmaya çalışıyor Sen çok şikayet ediyorsun 25 yıl bu mesleği yapamazsın demek olanları sineye çek,tahammül et demek ki öncelikle 10 birkaç yıl önce bile durum bu kadar vahim değildi,ikincisi bunun her gün kocasından dayak yiyen,baskı gören bir kadına ne yapalım evlenmişsin artık,kocandır döver de sever de demekten farkı yok .. Biz her ortamda, öğrenciyken,asistanken, uzmanken karşılastığımız sorunları dile getirmeliyiz ,çozüm aramalıyız, daha iyi ortamlarda huzur içinde mesleğimizi yapmak için mücadele etmeliyiz.
45
Cevapla
Prof.
İşte bu, hadi bakalım noolcak şimdi ? Doktor hanım, binlerce meslektaşının aklından geçenleri samimi, ama daha çok da hissettiği korunmasızlık nedeniyle dürüstçe ifade etmiş. Yeni çıkarılması gerekli SAĞLIKTA ŞİDDET yasasının bu berbat durumu düzeltecek önlemleri içermesiyle birlikte, maddi manevi binbir zahmetle yetişen ve zorluğunun yanısıra tehlikeli boyutlara gelen bir mesleği icra eden hekimlerimizi en az bir hakim, savcı kadar koruyucu düzenlemelerin yapılması elzemdir. HAYATİ ÖNEMİ HAİZ BİR MESLEK GRUBUNUN TÜKENMESİNE İZİN VERMEYELİM LÜTFEN.
47
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir