Medimagazin logo

Bilimsel araştırma: Yapay tatlandırıcılar diyabet riskini artırabilir

Uzmanlar, birçok diyet yiyecek ve gazlı içecekte kullanılan yapay tatlandırıcıların "güvenilir olmadığı" konusunda uyardı
Kaynak: Sözcü
Bilimsel araştırma: Yapay tatlandırıcılar diyabet riskini artırabilir
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

İsrail’deki Weizmann Bilim Enstitüsü ve ABD'deki Johns Hopkins Üniversitesi tarafından yönetilen araştırmaya göre, yapay tatlandırıcılar, hücrelerin şekeri emmesini ve bağırsak mikrobiyomunu değiştirmesini engellediği için diyabet riskini artırıyor.

Daily Mail’de yer alan habere göre, araştırmada, 120 kişiye, haftada üç kez 14 gün boyunca dört tatlandırıcıdan biri veya önerilen limitlerin altındaki dozlarda bir plasebo verildi.

Dikkatli olunması gerekiyor

Cell dergisinde yayınlanan çalışmada, genellikle diyet gazlı içeceklerde ve meyve sularında bulunan aspartam ve stevia çeşitlerinin bağırsak mikrobiyomunda sorun yarattığını buldular. Ancak sakarin ve sukraloz alanların hücreleri de şekeri daha az emebiliyordu.

Katılımcılar daha önce tatlandırıcı tüketmemiş olan ortalama 29 yaşındaki sağlıklı insanlardan oluşuyordu.

Çalışmayı yöneten mikrobiyolog Dr. Eran Elinav, “Aksi kanıtlanana kadar, tatlandırıcıların güvenli olduğunu varsaymamalıyız. O zamana kadar dikkatli olunması tavsiye edilir” dedi.

tatlandirici
gazli icecek
mikrobiyom
diyabet
Yorum (1)
Neden, niçin, nasıl?
ben tatlandırıcıları uzun yıllar diyet ve diyabetim için kullandım. ancak zararlı olduklarını duyduğumdan beri (uzun süredir) kullanmıyorum. çayı şekersiz içiyorum. yine de şeker hastaları günde bir tatlı kaşığı hakiki bal tüketebilirler diye biliyorum. neticede her türlü kimyasaldan uzak duralım...
1
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir