Soğuk havalarla solunum yolu enfeksiyonları arasında sıklıkla bir ilişki kurulur. Alerji ve Klinik İmmünoloji Dergisi'nde yayımlanan bir araştırma, gerçekten de sıcaklık düştükçe burun içinde yer alan savunma mekanizmalarının etkisinin azaldığını keşfetti.
2018 yılında yapılan bir çalışma, burun hücrelerinin "hücre dışı veziküller", yani solunum yoluyla bakterileri yok eden küçük kesecikler salgıladığını saptamıştı. Bu hücre dışı veziküller vücuda girmeye çalışan bakterilere bağlanıp onları öldüren mekanizmalar olarak tanımlanıyor.
Yeni araştırmanın başlangıç noktası şu iki soru oldu: Hücre dışı veziküller burunda viral enfeksiyon sırasında da salgılanıyor mu? Eğer salgılanıyorlarsa verdikleri tepkinin gücü sıcaklıkla bağlantılı mı?
37 ve 32 santigrat dereceye maruz bırakıldılar
Araştırmacılar ilk sorunun cevabını bulmak için gönüllülerden alınan burun mukozasını uyarmak için viral bir enfeksiyonu taklit eden bir test maddesi kullandı. Mukozanın virüsleri hedef almak için hücre dışı vezikül ürettiği tespit edildi.
İkinci soruyu ele almak içinse, burun hücresi örneklerini iki gruba ayırdılar ve birinci grubu 37 santigrat dereceye, diğerini ise 32 santigrat dereceye maruz bırakarak laboratuvarda kültürlediler.
Yüksek sıcaklıkta daha başarılı savaştılar
Sonuçlara göre, hücre dışı veziküller normal vücut ısısı olan 37 santigrat derece sıcaklık altında virüslere karşı başarılı bir şekilde savaşabildi.
Öte yandan 32 santigrat dereceye maruz kalan hücreler daha az hücre dışı vezikül üretti ve üretilenler de test edilen istilacı virüslere karşı daha az etkili oldu.
Araştırmada test amaçlı soğuk kış aylarında sıklıkla rastlanan iki rinovirüs ve Covid olmayan bir koronavirüs kullanıldı.
Harvard Tıp Fakültesi'nden çalışmaya katılan Benjamin Bleier, "Soğuk aylarda viral enfeksiyonlarda bu kadar net bir artış olmasının hiçbir zaman ikna edici bir açıklaması olmamıştı. Bu, geliştirilen nicel ve biyolojik olarak akla yatkın ilk açıklama." şeklinde konuştu.
Northeastern Üniversitesi'nden araştırmayı yürüten uzmanlar arasında olan Mansoor Amiji ise bu yeni keşiflerin soğuk algınlığı ve diğer virüslere karşı kesin bir tedavi yönteminin yolunu açabileceğini söyledi.