Medimagazin logo

Bilim insanlarından tıkalı kalp damarları için umut ışığı

İngiliz bilim insanları, yılda binlerce kalp krizine neden olan ölümcül tıkanıklıkları bulup yok edecek bir teknoloji geliştiriyorlar
Kaynak: Sözcü
Bilim insanlarından tıkalı kalp damarları için umut ışığı
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

İngiltere'deki Imperial College London’daki araştırmacılar tarafından geliştirilen yaklaşım, yılda yaklaşık 66.000 kişiyi öldüren kalp krizlerinin birincil nedeni olan koroner arter hastalığının tedavisinde radikal bir ayrılığa işaret ediyor.

Times’ta yer alan habere göre, bilim insanlarının hastalarda üç yıl gibi kısa bir sürede uygulanabileceğine inandıkları tedavide, kalbe yakın kan damarlarındaki en tehlikeli plakları tanımlayan ve bunlara tutunan bir nanoparçacık kullanılıyor.

Oldukça küçük bir kapsül, anti-inflamatuar bir ilaç salgılayarak plağı parçalıyor ve kalp krizi riskini azaltıyor.

Plakları tedavi edebilmesi önemli

Yıllar boyunca, kalp hastalığı riski taşıyanlara, plaklara neden olan yağlı madde olan kolesterol düzeylerini düşürmek için statinler türü haplar verildi.

Risk altındaki hastalara ayrıca kan basıncını düşürmek için haplar verildi, bu da atak riskini daha da azalttı. Ve insanlar şiddetli semptomlar yaşamaya başladığında, arterleri genişletmek ve kalbe giden kan akışını artırmak için stent yerleştirildi.

Ancak Imperial College London’da danışman bir kardiyolog ve araştırmacı olan Dr. Ramzi Khamis, ateroskleroz olarak bilinen en tehlikeli plakları belirleyip doğrudan tedavi ederek en savunmasız hastaların kurtarılabileceğini söyledi.

Khamis, “İnsanlara ilaç verilmesine rağmen, hangi plakların yırtılacağını ve dolayısıyla kalp krizine neden olacağını ve hangilerinin stabil olduğunu ve orada olacağını belirlemede hala büyük bir boşluk var” diyerek çalışmalara devam edilmesi gerektiğini aktardı.

 


 

kalp krizi
kalp damar tikanikligi
plak
kan basinci
Yorum (2)
nevzat kulukçu
sayın editör. habere para, maaş vs. ile ilgili bir şeyler de yaz ki hekimler ilgi gösterip böyle bilimsel haberlere de yorum yapsınlar.
6
Cevapla
Desert
@nevzat kulukçu kapasitenizi kullanın doktor olun lütfen sizin yorumlarınızı okumak istiyoruz
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir