Medimagazin logo

Bilgisayarımın performansını nasıl yükseltirim?

Bilgisayarınızın yavaş çalışmasından şikâyetçiyseniz, işte size nedenleri ve çözüm yöntemleri…
Bilgisayarımın performansını nasıl yükseltirim?
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Bilgisayarınız zaman içinde yüklediğiniz programlar ve arşivlediğiniz dosyalar nedeniyle yavaş işlem yapar.  Bunların yanına, bilgisayarınıza bulaşan virüsler ve casus programlar eklenince bilgisayarınızın performansı oldukça düşer.

Bilgisayar arızalarına yerinde çözümler üreten Pratik Servis, bilgisayarınızın performansını arttıracak öneriler sunuyor:

Bilgisayarınıza gereksiz programlar kurmayın, kullanmadığınız programları bilgisayarınızdan kaldırın.

Bilgisayarınızda oluşturduğunuz dosyalarda yaptığınız değişiklikler, sabit diskte asıl dosyanın konumundan farklı bir alanda depolanır. Bu işlemler diskinizde zamanla parçalanmalara neden olur, bilgisayarınız yavaşlar. Parçalanmış dosyalarınızı birleştirmek için disk birleştiricisini kullanın.
 
İşletim sisteminin yer aldığı diskin boyutunu küçük tutun ve bu bölüme başka yüklemeler yapmamaya dikkat edin.

Bilgisayarınızdaki programların ayarlarını yapmaya özen gösterin, bilgisayarınızı açarken programların otomatik çalışmasını önleyin.  

Masaüstü arka planında resimler kullanmayın, düz renkleri tercih edin.

Geçici dosyaları, internet geçmişini ve çerezleri sık aralıklarla sisteminizden silin.

Mutlaka anti-virüs programı kullanın.

 

bilgisayarımın
performansını
nasıl
yükseltirim?
Yorum (2)
cerrah olmuş ama
Yukarıda bahsedilenler klasik bilgilerdir. Ek olarak yapılması gerekenler şunlardır: 1)İngilizce biliyorsanız linux - unix tabanlı işletim sistemleri kullanın. Adını zikretmek istemediğim tüm dünyada yoğun kullanılan işletim sistemine göre çok daha hızlıdır ve virüs tehlikesi (dolayısı ile bilgisayarları yavaşlatanan saçma sapan virüs programlarınana da ihtiyaç) yoktur. 2)Bilgisayarınızda kullandığınız CPU (ana işlemci), RAM (anlık hafıza), chipset (ek işlemci çipleri), mainboard (anakart) ve harddisc (sabit hafıza) parçalarının birbirlerine en uyumlu, en hızlı ve en kapasiteli olanlarından tercih edin. 3)Grafik kartını (graphics card) yapacağınız işe en uygun olanından seçmeye bakın. Yüksek kapasiteli ve yüksek hafızalılar gereksiz pahalı olmakla birlikte, grafik kartının kapasitesi yapacağınız işe göre zayıf kalırsa ana işlemciye düşen yük artacağı için performans düşer. 4)Antivirüs dahil her tür programı sürekli olarak güncel tutun. 5)Reklamlar, anketler, spam olan her tür bilgiyi engellemek için gerekli ayarları yapın. Bunlar grafik işlemcinizi (dolayısı ile de ana işlemcinizi) gereksiz meşgul eder. 6)BIOS da hızlı çalışmaya yönelik her tür ince detayı gözden geçirin. 6)Bilgisayar ve işletim sisteminizin her an çökme riskine karşı önemli bilgilerinizi harddisc de değil de uygun bir flash memory veya mobile disc de saklamaya özen gösterin. Daha da önemli olanları ise ayrıca cd - dvd gibi ortamlara da kayıt edin. 7)Bilgisayarınzın içinin havadar olmasına özen gösterin, fanların her daim çalışır durumda olduğunu kontrol edin, kasanın içerisinde, güç kaynağının içerisinde ve fanların üzerinde biriken tozları periyodik olarak temizleyin. Ana işlemcinin soğutucusunun işlemci ile sıfır tolerans ile temas etmesine, hava kanallarının temiz olmasına ve fanların etrafında serbest duran kablo olmamasına dikkat edin. Fanların millerini periyodik olarak yağlayın. 6)Laptop - dizüstü bilgisayar kullanıyorsanız (kullanmanızı önermem) tüm parçalar daha sıkışık ve havalanma daha az olduğu için cihazın etrafının havalanır olmasına dikkat edin. Gerekirse laptop cooler (dizüstü bilgisayar soğutucu aparatlar) kullanın. 7)Arama motoru olarak ''mozilla firefox'' kullanmanızı öneririm. Bence en pratik olanı ve eklentileri en güzel olanı o dur. 8)Mümkün ise kullandığınız bilgisayarı kendinizden başkasına kullandırmayın. (Aynı öneri otomobiliniz için de geçerlidir.) 9)Herhangi bir donanım arızası nedeniyle bilgisayarınızı servise götürmek gerekirse arızayı kendi bilgi, birikim ve tecrübeniz ile halledip halledemeyeceğinizi araştırın ondan sonra götürmeyi düşünün. Servisten dönmüş bilgisayarınızı eksik parça (vida v.b.) veya arızalanmış başka bir parçaya karşı (genellikle olur)araştırın - inceleyin. Sağlıklı günler dilerim.
0
Cevapla
ihsan
Şaka mı bu, yoksa pc den performans üreten arkadaşlar için bir kinaye mi? :p
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir