Medimagazin logo

Beyne açılan pencere: Çocuklarda baş ağrısının nedeni göz sorunları olabilir

Yapılan yeni bir çalışma, baş ağrısı sorunu yaşayan çocukların %25'inin baş ağrılarına katkıda bulunmuş olabilecek, daha önce teşhis edilmemiş gözle ilgili rahatsızlıkları olduğunu ortaya koydu
Kaynak: MEDİMAGAZİN
Beyne açılan pencere: Çocuklarda baş ağrısının nedeni göz sorunları olabilir
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN - Philadelphia Çocuk Hastanesi'nden araştırmacılar, baş ağrısı yaşayan çocuklarda gözle ilgili sorunların yaygınlığını araştırmak üzere bir çalışma yürüttü. Massachusetts Eye and Ear'da oftalmoloji ihtisas programından yeni mezun olan Dr. Lisa Lin tarafından yürütülen çalışmada, baş ağrısı şikayetiyle poliklinik oftalmoloji kliniğine başvuran 2-18 yaş arası 1.878 çocuğun tıbbi kayıtları incelendi.

Göz rahatsızlıkları baş ağrısında rol oynuyor olabilir

Çalışma sırasında tüm çocuklar, baş ağrılarına katkıda bulunabilecek herhangi bir göz problemini veya altta yatan sorunları belirlemek için kapsamlı göz muayenesinden geçirildi. Şaşırtıcı bir şekilde, araştırmacılar çocukların yaklaşık %25'inde daha önce teşhis edilmemiş bir veya daha fazla göz rahatsızlığı olduğunu ve bunların baş ağrılarında rol oynadığını keşfetti.

Tespit edilen göz rahatsızlıkları arasında miyopluk, hipermetropluk ve astigmatizm gibi kırılma sorunları en yaygın olanlarıydı ve çocukların yaklaşık beşte birini etkiliyordu. Katılımcıların %4,4'ünde görülen ikinci en yaygın durum, gözlerin yanlış hizalanması ile karakterize bir durum olan şaşılıktı. Buna ek olarak, çocukların küçük bir yüzdesinde üveit, glokom ve optik sinir yükselmesi gibi göz ağrısına neden olabilen ve potansiyel olarak altta yatan intrakraniyal sorunlara işaret eden diğer durumlar da görüldü.

İlginç bir şekilde, çalışmada göz sorunlarının varlığı ile çocuklarda baş ağrısı sıklığı, ışığa karşı hassasiyet, bulantı/kusma veya görsel değişiklikler arasında doğrudan bir ilişki bulunamadı Bununla birlikte, göz sorunları olan hastaların genellikle daha kısa süreli baş ağrıları yaşadığı gözlendi.

Göz sorunlarının %25'inin tedavi edilebilir 

Dr. Lin, gözlük reçetesi yazılması gibi göz sorunlarının giderilmesinden sonra çocukların kaydettiği ilerlemenin takip edilmemesi nedeniyle çalışmanın sınırlılıkları olduğunu kabul ediyor. Buna rağmen bulgular, çalışmadaki çocukların yaklaşık %25'inin tedavi edilebilir göz sorunlarına sahip olduğunu göstermesi açısından önemliydi.

Dr. Lin, gözlerin "beyne açılan bir pencere" işlevi görebileceğini vurgulayarak, çocuklar baş ağrısından şikayet ettiğinde göz muayenelerinin dikkate alınması gerektiğini öne sürüyor.

Bu bulgular, göz sağlığı ve pediatrik baş ağrıları arasındaki bağlantıya ilişkin değerli bilgiler sunmakta ve bu tür semptomlar yaşayan çocuklarda kapsamlı göz muayenelerinin önemi konusunda farkındalık yaratmaktadır. Göz problemlerinin düzeltilmesinin baş ağrılarını hafifletme ve etkilenen çocukların genel refahını iyileştirme konusundaki potansiyel faydalarını keşfetmek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.

cocuk
goz rahatsizliklari
bas agrisi
arastirma
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir