MEDİMAGAZİN - Denizanası, genellikle basit canlılar olarak kabul edilir, ancak yeni bir araştırma, bu canlıların karmaşık öğrenme yeteneklerine sahip olduğunu gösteriyor. Bilim insanları, ilk kez 22 Eylül'de Current Biology dergisinde yayımlanan bir çalışmada, Karayip kutu denizanasının (Tripedalia cystophora) engelleri görmeyi ve kaçınmayı öğrenebildiğini belirtiyor.
Basit bir canlıda karmaşık görme sistemi
Karayip kutu denizanası, çan şeklindeki vücuduna gömülü 24 gözle donatılmıştır. Bu gözler, hayvanın bulanık sular arasında yolunu bulmasına ve avını yakalamasına yardımcı oluyor. Bilim insanları, denizanasının duyusal uyarımlar ve davranışlar arasında zihinsel bağlantılar kurarak engellerden kaçınmayı öğrenebildiğini gösterdi.

Doğal davranışlar üzerinden öğrenme: En iyi eğitim yöntemi
Çalışmanın ilk yazarı olan Jan Bielecki, denizanasına yeni bir şey öğretmek için hayvanın doğal davranışlarını kullanmanın en etkili yol olduğunu belirtiyor. Bielecki, "Öğrenme, sinir sistemleri için zirve performanstır." diyor.
Mekanik ve görsel uyarımlar: Öğrenmenin temel taşları
Araştırma, denizanasının öğrenme sürecinde hem görsel hem de mekanik uyarımların gerekli olduğunu ortaya koyuyor. Denizanasının görsel duyusal merkezleri olan rhopalia'nın, öğrenme merkezi olarak işlev gördüğü belirlendi.
Araştırma ekibi, denizanasının sinir sistemlerindeki hücresel etkileşimleri daha ayrıntılı incelemeyi ve hayvanın öğrenme yeteneklerini daha iyi anlamayı planlıyor.