Medimagazin logo

Başkasının yerine TUS'a giren dersane sahibi kim?

Tıpta Uzmanlık Sınavı son günlerin en çok tartışılan konusu olurken, bu tartışmanın bir boyutu da TBMM'ye taşındı. Milletvekili ÖSYM'yi kaynak göstererek 'Başkasının yerine TUS'a giren dersane sahibi kim?' diye sordu.
Başkasının yerine TUS'a giren dersane sahibi kim?
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MHP Kütahya Milletvekili Prof. Dr. Alim IŞIK, Eylül-2014’de yapılmış olan Tıpta Uzmanlık Sınavı (TUS) sonrasında bazı medya organlarına da yansıyan haber ve iddialarla ilgili olarak Milli Eğitim Bakanı Sayın Nabi AVCI tarafından yazılı olarak cevaplandırılması için soru önergesi verdi.



Işık, soru önergesinde aşağıdaki sorulara cevap istedi;

1. 14.09.2014 tarihinde yapılan TUS ve DUS (Dişte Uzmanlık Sınavı)’a giren bir grup Doktor ve Diş Hekimi adına Sayın Cumhurbaşkanı ve Başbakana hitaben yazılan ve adeta ÖSYM Başkanlığını şikâyet ederek zan altında bırakan Basın Duyurusundan Bakanlığınızın bilgisi var mıdır? Varsa bu konuda şimdiye kadar Bakanlığınızca nasıl bir işlem yapılmış ve kimler hakkında ne gibi yaptırımlar uygulanmıştır?

2. Anılan Basın Duyurusuna cevaben, ÖSYM Başkanlığının 16.09.2014 tarihli ve “Gazetelerde Yer Alan Asılsız İddialar” başlıklı Basın açıklamasında yer alan “Söz konusu ilan, ticari malzemesi giderek tükenen bir TUS Hazırlık Dershanesinin organizasyonu olup asla itibar edilmemelidir.” ibaresiyle kastedilen dershane hangisidir? Bu dershanenin kurucuları, yöneticileri ya da sahipleri kimlerdir?

3. Anılan dershanenin ticari sermayesinin tükendiği kanaatine nasıl varılmıştır? Anılan dershanenin sahibi olduğu ya da ilişkisi bulunduğu sosyal medya siteleri ya da platformları kimlere aittir ve aralarında ne tür ilişkiler söz konusudur?

4. ÖSYM Başkanlığınca yapılan Basın Açıklamasında “başkasının yerine sınava girdiği” tespit edilen dershane sahibi kimdir?

5. Anılan dershane sahibi hakkında başlatılan soruşturmanın zaman aşımı nedeniyle akim kaldığı iddiaları doğru mudur? Doğru ise söz konusu soruşturma; ne zaman, hangi gerekçelerle ve kimler tarafından başlatılmıştır? Soruşturmanın zaman aşımı nedeniyle sonuçsuz kalmasında kimlerin ihmali ya da baskısı olmuştur?

6. Anılan soruşturmanın sonuçsuz kalmasına yol açan sorumlular kimlerdir? Bu sorumlular hakkında Bakanlığınızca nasıl bir işlem yapılmış ya da yapılmaktadır?

7. Anılan konuya ilişkin Bakanlığınız görüşü nasıldır?

başkasının
yerine
tus'a
giren
dersane
sahibi
kim?
Yorum (10)
çimler
Milli eğitim bakanlığı'na bağlı bir tus dershanesi yoktur. Tus dersaneleri büyük illerde acil eğitim kursları küçük illerde ise tıp kitapevleri ve bedava seminer merkezleri olarak çalışmaktadır.
0
Cevapla
ali yildiz
arkadaşım bilginiz eski.. TUS dersaneleri artık yasal... ama gerçekten merak ettim kim bu tus dersanesi sahibi
0
Cevapla
Murat Bekar
Dershane sahibi ne biliyor da birinin yerine sınava giriyor. Bence bu iptal edilen sorularla kafası karışan ÖSYM nin dikkati dağıtma projesidir.
0
Cevapla
çimler
Dersaneler yasal değil çünkü ders anlatan üniversite hocalarının ve asistanlarının zaten böyle bir yetkisi yok. Dersane var tus dersanesi değil, acil eğitim dersanesi. Zaten kendi websitelerinde bile tus hazırlık merkezi gibi muğlak bir ifade kullanıyorlar. Sizde artık yasal demekle bir zamanlar yasal olmadığını kabul etmişiniz. lakin dikkate çekmeye başladıkları için başka iş kolunda dersane olup meb onaylı dersane amblemi aldılar. oda zaten büyük şehirlerde
0
Cevapla
Mücahit Altuntaş
TUS ----> Kendi beyin gücünü , gençliğini , dolaysıyla kaynaklarını rekabet gücünü yiteren ,her yıl daha zor ve anlamsız sorularla , sınav sistemiyle önceki yılları aratan kısır döngü.Üstelik dersaneye para vererek bir hekim kitlesini tekrar tekrar bu sürece mahküm etmek.Akıl dışı. Üniversite sınavlarında zaten seçilmiş bir gurubun ilk %3 giren topluluğun ,TUS denen zaten seçilmişleri yeniden ve toptan çok daha zor cendereye sokan sistem. Peki niye ? Sağlık sisteminde bilgi paylaşımı , empati , eşgdüm , yerindelik kavramaı olsa her hekimin prestij , ücret , mesleki doyum değerleri karşılanamaz mı? Karşılanır ! Fazlasıyla karşılanır.Zira son on yılda sekiz kat artan harcamaya rağmen yapılan işlem ve hasa müracatı dışında sağlıkta etkin bir yol aldığımızı söylemek mümkün değil. En azından hizmeti veren hekimler için , burada sorunlarını dile getiren hekimler için bunu söyleyebilirim.Artan şiddet olgusundan hastalar içinde söyleyebililirim.Hizmetten memnun insnaların şiddet uygulama gibi bir tutumları olamaz.Bunların hepsi kanıttır. Ergonomisi , bilgi paylaşımı ,"nitelikli ortamda ,nitelikli zamanda nitelikli iş" anlayışı OLMAYAN sağlık sistemi toptan kaybetmeye mahkum görünüyor. Yarış en az kaybeden olmak üzerine.Ufku yok.Sömürgelere layık. Sonuç Eldeki seçilmiş ilk %3lük dilim zaten yeteri kadar iyidir. Bunlar karşılandığında en azından TUS sınavı için yeni bir cendere yarışmanın anlamı ne ? Bu dersane kültürünin anlamı ne ? İnsan tüketmek.Zaman ve kaynak harcamak.Bunlar akıldışı ergonomisi , empati , konro olmayan sağlık sisteminin farklı boyutlardaki sorunları , çarpıklığı ,akıldışı etkileridir. Tıp fakültesine seçilmiş böylesi seçkin bir topluluğun tekrar sınava girmesi , DERSANELERE gitmesi neyin göstergesi ? Bilim ve kariyer aşkının mı? Mevcut eğitim ve sağlık sisteminin sorunlu haller mi? Diyelim ki TUS kazandık.Uzman olduk.Mevcut sağlık sistemi uzmana istediği , olması gereken şartları sağlayacak mı? İstediği emeklilik şartlarını sağlayacak mı? Eğitimden emekliliğe bu sorunarı A dan Zye akılcı , ergonomik çalışma ve hizmet olanakları , akılcılığı , bilimselliğpi olan SAĞLIK SİSTEMİ ile karşıamak mümkün. Sağlık ortamında çalışan hekimleri kolaylıklar diliyorum.Ama iyi bir sağlık sistemi olmadan bu mümkün görünmüyor. Dr.Mücahit Altuntaş
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir