Medimagazin logo

Bakanlıktan ürküten rapor: Hastalar radyasyon kıskacında

Sağlık Bakanlığı’nın görüntüleme hizmetleriyle ilgili hazırladığı rapor korkuttu. Rapora göre çoğu hastanede MR, bilgisayarlı tomografi ve mamografi cihazlarının kalitesi düşük. Raporlar da standarda uygun yazılmıyor. Tanı konulamadığı için tekrar tekrar film çektiren hastalar, radyasyon tehlikesine maruz kalıyor.
Kaynak: ZAMAN
Bakanlıktan ürküten rapor: Hastalar radyasyon kıskacında
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Sağlık Bakanlığı’nın MR, bilgisayarlı tomografi, mamografi gibi görüntüleme hizmetlerinin kalitesini ölçmek amacıyla hazırladığı rapor, acı bir gerçeği ortaya koydu. Ülke genelinde 9 bin 282 hastanın film sonuçlarının değerlendirildiği araştırmada film çekimleri ile raporlamasının standartlara uygun olmadığı tespit edildi. Görüntüleme raporlarının uygun biçimde yazılmamasının tanı konulamamasına yol açtığı, bu sebeple çekimlerin tekrarlandığı belirlendi. Bazı hastaların 5 defadan fazla röntgen çektirdiği, gereksiz yere radyasyona maruz kaldığı belirlendi.

 

Bakanlığın talebi üzerine proje geliştiren Türk Radyoloji Derneği, 1,5 yıl süren çalışmasını 31 Aralık 2012’de bitirdi. Araştırmada 200 koordinatör ve 335 değerlendirici görev aldı. Çalışmada, Eylül 2012’de 810 bin bilgisayarlı tomografi, 699 bin MR ve 132 bin mamografi çekildiği belirlendi. Bunlardan, bilgisayarlı tomografi için 3 bin 183, MR için 4 bin 432, mamografi için de bin 667 olmak üzere toplam 9 bin 282 hastanın çekim sonuçları değerlendirildi. Elde edilen sonuçlar rapor haline getirildi. Bilgisayarlı tomografi çektirenlerin yüzde 18’inin bir yılda aynı hastanede aynı filmi çektirdiği görüldü. Tüm bilgisayarlı tomografi tetkiklerinin yüzde 13’ünün de ilk altı ayda tekrarlandığı fark edildi. Tekrar çekimlerin yüzde 49’unun sebebi ‘tanı konulamaması’ olarak gösterildi. Yine raporda bilgisayarlı tomografi tetkiklerinin yüzde 28 oranında çekim standartlarına uymadığı özellikle özel hastanelerde bu sorunun daha fazla olduğu vurgulandı. Görüntüleme raporlamanın yüzde 60’ının ise standart dışı olduğu kaydedildi.

 

Rapora göre bilgisayarlı tomografide yaşanan sorunlar MR için de geçerli. Hastaların yüzde 75’ine bir defa MR tetkiki yapılırken yüzde 3,3’ünden 5 ve üzeri çekim istendi. İlk 6 ayda hastaların yüzde 62’sine ‘tanı konulamadı’ diye tekrar MR çekildi. Bunlardan yüzde 32’si aynı hastanede yapıldı. Mamografide de aşağı yukarı aynı sonuçlara ulaşıldı.

 

Raporu değerlendiren Türk Radyoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Nevra Elmas, hastaya tanı koymada yeterli sürenin kullanılmamasını eleştirdi. Elmas şöyle konuştu: “Hasta sayısının çok fazla olması kaliteyi düşürür. Okunacak rapor sayısının da belli bir rakamda olması gerekir. Hastalardan ikinci defa radyolojik tetkik istemek radyasyona maruz kalma riskini yükseltir.”

 

Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü İrfan Şencan da hasta kaydı konusunda ciddi eksiklikler olduğuna dikkat çekti: “Hasta filme gönderiliyor ancak yeterli bilgi verilmiyor. Tatmin edici rapor gelmeyince de film tekrarlanıyor. Aynı hastanede çekimlerin yaklaşık yüzde 15’inin tekrar edildiğini gördük. Hasta bilgileri de yeteri kadar açık yazılmıyor.”

bakanlıktan
ürküten
rapor:
hastalar
radyasyon
kıskacında
Yorum (7)
dr.mehmet
Son dönemde işe giriş muayenesi adıyla aşırı bir PA AC grafisi çekiliyor. OSGB firmaları da para kazanmak adına bunu pohpohluyor. Burada standart nedir. Hangi şahıslara ne kadar aralıklı film çekileceği ve alabileceği radyasyon belirlensin. Portör muayenesinde her defasında niye film çekiliyor.....
0
Cevapla
Dr S İsmail Cihan
Hasta memnuniyet esaslı hekimlik sürdükçe ki bunun aksi düşünülmüyor,tomografilerin de havada uçuşması devam eder.FTR,Nöroloji,Beyin cerrahisi,Göğüs hast vs.Artık steteskoptan çok bunlar tercih ediliyor.Birkaç birim dışında polkliniklerde steteskop ve tansiyon aleti bile yok. Ancak bir yakını gelince hekimin aklına tansiyon aleti ve steteskop düşüyor. Yan taraftaki dahiliyeciden bir koşu alıp iade ediyor sekreter. Çünkü puanı bu aletlet getirmiyor. Vay halimize vay. Bu sistemi besleyenler ve seyredenler "Hiç mi ahiret hesabı" yapmıyorsunuz. Hiç ölmeyecekmişiniz gibi dünya için mi çalışılacak yahu
0
Cevapla
AHMET
HASTALAR RADYASYON KISKACINDA DENİYORDA ,O ORTAMDA ÇALIŞAN SAĞLIK PERSONELLERİ NE OLUYOR,ASIL ONU DÜŞÜNÜN...ACİLDE HASTA İSTER TOMOGRAFİ ÇEKTİRMEZSE DOKTOR EDİLİR TEHDİT.RONTGEN VESAİR DENİRKEN AL SANA RADYASYON,İSTEMEDİĞİN KADAR....HAKKIMI HELAL ETMİYORUM...
0
Cevapla
ahmet kemal
sayın dr.ismail cihan fazla tetkik istenmesinin nedeni puan için değil kendimizi davalardan ve dayaklardan korumak için..
0
Cevapla
dr.mehmet
TV'lerde konuşmaları izlediğimde sanki hastalara artık tomografi yerine radyasyon yok diye MR isteyin deniyor. Halbuki klinisyen hastanın hastalığı hakkında ne düşündüğünü söyler ve tetkiki yapan radyolog en ucuz ve en zararsız tetkikle tanıyı netleştirir. Ancak klinisyenlerin elinden bunu alabilmek içinb klinisyenin hastayı muayene etmesi gerek.Ancak elini bile hastaya sürmeden muayeneyi bitirip çok hasta çok performans kaygısı olunca bu işler olmaz. Özeldede hastaneler tetkik başı doktora yüzde verince tetkik sayısı uçuyor. BİR ULTRASON, BİR BT VE MR VB. RAPORU DA BİRMUAYENE SAYILIR.MUAYENE SÜRESİ KADAR ZAMAN İSTER.HAYDİ TÜRKİYEDE BUNLARI UYGULAYIN BAKAYIM......
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir