Medimagazin logo

Bakan Koca: Sağlık personeli görevi kötüye kullanmadığı sürece tazminat ödemeyecek

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, malpraktis davalarına ilişkin paylaşım yaptı. Koca, "Sağlık meslek personeli görevinin gereklerine göre hareket ettiği, görevini kasten kötüye kullanmadığı sürece tazminat ödemeyecek. Tazminatı devlet ödeyecek" dedi.
Bakan Koca: Sağlık personeli görevi kötüye kullanmadığı sürece tazminat ödemeyecek
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Sağlık Bakanı Koca, Twitter hesabından, Sağlık Bakanlığı bünyesinde kurulması öngörülen Mesleki Sorumluluk Kurulu'yla ilgili açıklama yaptı.

"Bazı şeyler asla eskisi gibi olmayacak"

Koca, sağlık meslek personeli hakkında tıbbı işlem ve uygulamalar nedeniyle yürütülen adli soruşturmanın Kurul'un iznine bağlı olacağını ve böylece sağlık meslek personelinin haksız iddia ve ithamlardan korunacağını belirtti.

Bakan Koca, şu ifadelere yer verdi:

"Mesleki Sorumluluk Kurulu, malpraktis davalarında uzman olmayanlardan kaynaklanan haksızlıklara ve bu davaların suistimal edilmesi durumuna karşı, beklenenin de ötesinde köklü bir değişikliği amaçlıyor.

 

 

Bazı şeyler asla eskisi gibi olmayacak. Sağlık mesleğinin icrası kapsamındaki uygulamalar nedeniyle hastada oluşabilecek zararı idare tazmin ettikten sonra, bunun sağlık personeline yansıtılıp yansıtılmayacağına, eğer yansıtılırsa miktarına ancak Mesleki Sorumluluk Kurulu karar verecek."

 

 

"Tarihi bir sonuç doğuracak"

Bakan Koca, malpraktis davalarıyla ilgili düzenlemenin tazminat konusunda tarihi bir sonuç doğurduğunu da belirterek, "Sağlık meslek personeli görevinin gereklerine göre hareket ettiği, görevini kasten kötüye kullanmadığı sürece tazminat ödemeyecek. Tazminatı devlet ödeyecek" dedi.

"Tazminattan dolayı rücu edilebilmesi için sağlık meslek personelinin görevinin gereklerine aykırı hareket  suretiyle görevini kötüye kullanmış olması, yani kasıtlı olması zorundadır. Ancak kasıt varsa ilgili personelin kusuru oranında rücu edilebilecek. Kasıt yoksa rücu da söz konusu olmayacak. Mesleki Sorumluluk Kurulu verdikleri bu kararlar sebebiyle, görevlerine aykırı hareket ettikleri mahkeme kararıyla ispatlanmadıkça, mali ve idari yönden sorumlu tutulmayacaklar, dolayısıyla daha nesnel kararlar verebilecekler."

Mevcut yasaların önleyemediği sağlıkta şiddet suçlarını önlemeyi, yaşanan haksızlıklar sebebiyle Malpraktis davalarını yeni ilkelerle ele almayı amaçlayan Kanun Değişikliği Teklifine MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'den de destek verdiğini açıklayan Bakan Koca, Bahçeli'ye teşekkürlerini iletti.


MHP Genel Başkanı Bahçeli: Türk Tabipler Birliği vatansever hekimleri temsil edemez


Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 14 Martta duyurduğu "sağlık çalışanlarını şiddetten, Malpraktis davalarında mevcut yasaların yeterince önleyemediği haksızlıklardan koruma amaçlı" sürecin bütün toplum temsilcilerinin desteğiyle yürütülmesi gerektiğini belirten Koca, "Çünkü hepimiz sağlığımızın dostuyuz." dedi.

sağlık bakanı fahrettin koca
malpraktis
sağlıkta şiddet
Yorum (12)
Dr:MEHMET
Sayın bakanım özelde çalışanlarda halkımıza hizmet ediyor. Kamu hizmeti veriyor. Tazminatı aynı şartlarda ÖZEL HASTANE ödesin.
17
Cevapla
Hasan
Ucu açık, adamına göre değişebilecek söylemler.. Kasıt olup olmadığına kimler karar verecek?? Doktor olmayanlar kurulu mu???
26
Cevapla
Ahmet avcu
Sayın bakanımız çok şey söylüyor ama sonuçta ortada birşey yok. katiller direkt çocuk öldüren, kadın öldürenler 3 ay yatarken doktorun ağır cezada yargılanması saçma. doktorun hastasının iyiliğinden başka bir amacı olamaz. rücu edilmeyecek dersiniz varsa kasti birşey diğer memurlar gibi idari soruşturma olur.(nasıl ki yol kötü yapılınca kaza yapılıyor idari soruşturma, nehir yatağına belediye izin veriyor idari soruşturma)
39
Cevapla
öy
Sayın Bakanım: İyi niyetinizden eminim ama şu konular olmazsa yasa eksik olur, 1-Bu yasa sürmekte olan Down sendromu davalarını ve tazminatlarını da içermelidir. 2-Özel hastane ve özel muayenehaneleri de içermelidir. 3- Zorunlu sigorta primleri ve üst limiti her yıl artırılmalıdır. Saygılarımla.
59
Cevapla
Dr
Kanuna madde mi eklenildi?
16
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir