Medimagazin logo

Bakan Akdağ'ı heyecanlandıran nakil

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, kendisini en çok heyecanladıran nakilin hangisi olduğunu açıkladı...
Bakan Akdağ'ı heyecanlandıran nakil
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Türkiye'de organ naklinde olumlu gelişmeler yaşandığını belirterek, ''Bana 'Yüz ya da kol bacak nakilleri mi sizi tıbbi açıdan daha çok heyecanlandırıyor yoksa akciğer nakilleri mi?' diye sorarsanız, kesinlikle akciğer nakilleri derim. Çünkü hayat kurtarıyor bunlar'' dedi.

AA Editör Masası'nın konuğu olan Sağlık Bakanı Recep Akdağ, gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Türkiye'de, yüz nakillerinde başarılı, ancak uzuv nakillerinde üzücü sonuçlar alındığı hatırlatılarak ''Bunun organ bağışına etkisi nasıl olur'' sorusu üzerine Akdağ, ilgili mevzuat çerçevesinde bununla ilgili bazı yaptırımların uygulandığını anımsattı.

İlk aşamada, bu bağışların diğer organ nakillerini artıracağı düşüncesinde olduklarını dile getiren Recep Akdağ, ''Ancak bu üzücü sonuçlar meydana gelince böyle gerçekleşmedi. En azından şu an için böyle gerçekleşmiyor. Bu meselede, Bakanlık olarak dünyada nadir mevzuat oluşturan ve mevzuatı örnek alınan bir durumdayız. Bu nakilleri yapan merkezlerin kurallara uyması gerekir. Uyulmaz, yanlış bir şey olursa bu hem yaptırım sebebi oluyor hem de vatandaşın bu husustaki itimadını azaltabiliyor. Çok dikkat etmek gerekiyor'' dedi.

-Akciğer nakilleri-

Akdağ, yüz ile kol ve bacak nakillerinin popüler tarafı bulunduğunu ve kamuoyunu çok meşgul ettiğini, ancak Türkiye'de önemli başka organ nakilleri de yapıldığını bildirdi.

Türkiye'de daha önce yapılmayan akciğer nakillerinin kısa bir süre önce İstanbul'da gerçekleştirildiğini anlatan Akdağ, bu hastaların geçmişte yurt dışına gönderilmek zorunda kalındığını belirtti.

Akdağ, şöyle devam etti:

''Bana 'Yüz ya da kol bacak nakilleri mi sizi tıbbi açıdan daha çok heyecanlandırıyor yoksa akciğer nakilleri mi?' diye sorarsanız, kesinlikle akciğer nakilleri derim. Çünkü hayat kurtarıyor bunlar. Diğeri belki toplumu daha çok ilgilendiriyor ama ötekisi hayat kurtarıyor ve aynı zamanda teknik olarak çok zor. Akciğer nakilleri dünyada en zor nakiller olarak gösteriliyor ve bunu başarabilen çok az ülke var.''

Organ nakilleri konusunda doktorlara her türlü imkanı verdiklerini vurgulayan Akdağ, Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) ödemeleri, uçak ambulanslar, organ nakli koordinatörlüğünün geliştirilmesi ve yoğun bakım merkezlerinin olanaklarının artırılmasıyla bu alanda büyük ilerlemeler yaşandığını söyledi.

-İstanbul'daki nakiller-

Vücuttaki her hücrenin işini yapabilmek için ihtiyaç duyduğu oksijen, temel solunum organı akciğerler tarafından karşılanıyor.

Tedaviyle düzelemeyecek kadar ileri derecede hasar gören akciğerlerin yerine yenilerinin nakledilmesi gerekiyor. Ancak akciğer nakli, en zor organ nakillerinden biri olduğu için bu ameliyatın yapılabilmesi, modern tıbbın tüm gereklerini yerine getirebilecek bir hastane ortamı ve bu konuda deneyimli bir kadroyla mümkün olabiliyor.

Sağlık Bakanı Akdağ'ın işaret ettiği akciğer nakilleri, Yedikule Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile Kartal Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde gerçekleştirildi.

Yedikule Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde 5, Kartal Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde ise 3 nakil operasyonu yapıldı.

Başarılı nakiller sonrasında Koşuyolu'ndaki 1 hasta taburcu olurken, Yedikule'de tedavileri devam eden hastalar taburcu olacakları günü bekliyor.

-Beyin ölümü gerçekleşen 564 hastanın 140'ının organları bağışlandı-

Türkiye'de, 2002 yılı ile bu yılın Mayıs ayına kadarki dönemde toplam 20 bin 61 kişiye organ nakli yapıldı.

Sağlık Bakanlığı'nın oluşturduğu Türkiye Organ ve Doku Nakli Bilgi Sisteminde Mayıs ayı itibariyle 18 bin 886 kişi böbrek, bin 818 kişi karaciğer, 291 kişi kalp, 16 kişi akciğer, 216 kişi de pankreas bekleme listesinde kayıtlı.

Bu yıl içinde beyin ölümü gerçekleşen 564 hastanın ancak 140'ının organları bağışlandı.

Geçen yıl Türkiye Organ ve Doku Nakli Bilgi Sisteminde kayıtlı olduğu halde 957 böbrek, 329 karaciğer, 44 kalp, 14 pankreas, 3 de akciğer hastası vefat etti.

Ülkede Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsatlandırılan 62 böbrek, 40 karaciğer, 13 kalp, 3 akciğer, 5 de pankreas nakil merkezi bulunuyor.

bakan
akdağ'ı
heyecanlandıran
nakil
Yorum (5)
Mehmet
Döner ve Performans alamayan hekimler sizi hiç heyecanlandırmıyor mu? Denge Tazminatı için bir şeyler yapsanız da biz de biraz heyecanlansak sayın Bakanım?
0
Cevapla
My
Beni en çok beyin nakli heyecanlandiriyor. Allah kısmet ederse o günleri de göreceğiz.
0
Cevapla
Dr.Taha
Beni en çok emekli lojmanına nakliniz heyecanlandırır...
0
Cevapla
Feyzan
Ek Tazminat (%700) vererek eşit işe eşit ücret dediğiniz uygulamayı bunları alamayan sağlıkçılar için de uygularsanız siz o zaman heyecan neymiş, adrenalin neymiş görürsünüz..
0
Cevapla
sait
Muayenehanenize gelen hastalar heyecanlandırmıyor muydu?
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir