Medimagazin logo

Aynı anda hem nezle hem de grip olunur mu?

Soğuk algınlığı (nezle) ve grip birbirine karıştırılan iki hastalık. Peki bir kişi aynı anda ikisine birden yakalanabilir mi?
Aynı anda hem nezle hem de grip olunur mu?
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN - Halk arasında özellikle kış aylarında soğuk algınlığı ile grip aynı hastalık olarak değerlendriliyor. Birbirinden farklı olan bu iki hastalıksa neredeyse benzer semptomlar gösteriyor. Ancak grip çok ağır geçebilecekken soğuk algınlığı bu kadar ağır bir tabloda seyretmez. Yani aslında virüsler ve klinik semptomlar ikisinde oldukça farklı. Peki bir kişi aynı anda iki hastalığa da yakalanabilir mi?

Birleşik Krallık'taki Glasgow Üniversitesi'ndeki araştırmacılar tarafından yapılan çalışmada, 9 yıllık süre zarfında her bir kişinin 11 virüs grubu için test edildiği 44 bin 230 solunum hastalığı vakası incelendi.

Araştırmaya göre, 

  • Hastalıklara neden olan virüslerin birbirine müdahale ettiğine dair güçlü kanıtlar bulundu, yani aynı anda hem soğuk algınlığı hem de grip olmayacaksınız.
  • Bu etkileşim, grip hastalığının, soğuk algınlığı başlangıcını önlediği veya geciktirdiği anlamına gelebilir.
  • Bir virüsün diğerini aşınma şeklini taklit eden potansiyel yeni aşılara veya tedavilere kapı açabilir.
  • Uzmanlar, influenzaya karşı en iyi önlemenin grip aşısı olmak olduğunu söylüyor.

Tatilden döndüğünüzde soğuk algınlığı yaşayabilirsiniz ya da bir ucuş seyahatinizden sonra grip olabilirsiniz. Ama hem soğuk algınlığı hem de grip olmayacaksınız.

Sonuç olarak, soğuk algınlığına ve influenzaya neden olan virüslerin insan vücudunda etkileşime girdiğini ve birbirleriyle etkileştiğini gösteren güçlü kanıtlar var. Bu etkileşim, grip olmanın, soğuk algınlığı başlangıcını önlediği veya geciktirdiği anlamına gelebilir.

Bununla birlikte, araştırmacılar bu etkileşimin nasıl ortaya çıkabileceğini ve ne anlama geldiğini belirlemek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç olduğunu söylüyorlar.

Bu etkileşim daha iyi anlaşılabilirse, soğuk virüsün gripten kurtulma şeklini taklit eden potansiyel yeni aşılara veya tedavilere kapı açabilir.

 

 

soguk alginligi
grip
virusler
birlesik krallik
glasgow universitesi
healthline
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir