Habertürk köşe yazarı Murat Bardakçı, Atatürk'ün vefatının 84. yıldönümü dolayısıyla kaleme aldığı yazısında Atatürk’ün şimdiye kadar yayınlanmamış tedavi ve vefat kayıtlarını yazısına taşıdı.
Atatürk'ün rahatsızlığı ve doktorların tedavi çabalarını konu alan çok fazla belge olduğunu ifade eden Bardakçı, bu belgeleri okuyucularla paylaştı.
Belgelerin ilk dördününün, Atatürk’ün tedavisi ile ilgilenen doktorların 8 Ağustos 1938 ile vefat tarihi olan 10 Kasım’a kadar her gün ayrıntılı olarak yazdıkları tıbbi kayıtlar olduğunu ifade eden Bardakçı, belgelere ilişkin şu notları paylaştı:
"Matbu birer form olan sayfalara “kaşıntı”, “ayak ve bacak ödemi artmıştır”, “karın gergin”, “iştahsızlık”, “karın daha yumuşak”, “fazla kaşıntı”, “uyku iyi”, “burun kanaması”, “bacak şişleri daha iyi” ve “ödem pek az” şeklinde hastanın günlük vaziyeti yazılmış.
Her sayfanın alt tarafında, grafik benzeri çizimler yer alıyor. Bu çizimlerin ne mânâya geldiklerini öğrenebilmek için tabipliğinin yanı sıra musikişinas olan Dr. Adnan Çoban’ın yardımını rica ettim. Dr. Çoban üstteki grafiğin ateşi, alttakinin de solunum sayısını gösterdiğini; teneffüsün hastalığın ilerleyen dönemlerinde tıbbî dilde “hızlı solunum” demek olan “takipne” hâlini aldığını, yani dakikada 20 civarında olması gereken solunum sayısının 50’ye kadar çıktığını söyledi...
Bu vaziyet 10 Kasım’a kadar devam ediyor. Dördüncü belgedeki “10 İkinci Teşrin”, yani “10 Kasım” sütununda “Saat 9.05’te vefat."
Yazının tamamına ulaşmak için tıklayınız.