Medimagazin logo

Atatürk’ün şimdiye kadar yayınlanmamış tedavi ve vefat kayıtları ortaya çıktı

Habertürk yazarı Murat Bardakçı, Atatürk’ün şimdiye kadar yayınlanmamış tedavi ve vefat kayıtlarını yayınladı. Kayıtlarda, Atatürk'ün vefat tarihi olan 10 Kasım’a kadarki durumunun her gün ayrıntılı olarak kayıt altına alındığı görülüyor
Kaynak: haberturk.com
Atatürk’ün şimdiye kadar yayınlanmamış tedavi ve vefat kayıtları ortaya çıktı
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Habertürk köşe yazarı Murat Bardakçı, Atatürk'ün vefatının 84. yıldönümü dolayısıyla kaleme aldığı yazısında Atatürk’ün şimdiye kadar yayınlanmamış tedavi ve vefat kayıtlarını yazısına taşıdı.

Atatürk'ün rahatsızlığı ve doktorların tedavi çabalarını konu alan çok fazla belge olduğunu ifade eden Bardakçı, bu belgeleri okuyucularla paylaştı.

Belgelerin ilk dördününün, Atatürk’ün tedavisi ile ilgilenen doktorların 8 Ağustos 1938  ile vefat tarihi olan 10 Kasım’a kadar her gün ayrıntılı olarak yazdıkları tıbbi kayıtlar olduğunu ifade eden Bardakçı, belgelere ilişkin şu notları paylaştı:

"Matbu birer form olan sayfalara “kaşıntı”, “ayak ve bacak ödemi artmıştır”, “karın gergin”, “iştahsızlık”, “karın daha yumuşak”, “fazla kaşıntı”, “uyku iyi”, “burun kanaması”, “bacak şişleri daha iyi” ve “ödem pek az” şeklinde hastanın günlük vaziyeti yazılmış.

Her sayfanın alt tarafında, grafik benzeri çizimler yer alıyor. Bu çizimlerin ne mânâya geldiklerini öğrenebilmek için tabipliğinin yanı sıra musikişinas olan Dr. Adnan Çoban’ın yardımını rica ettim. Dr. Çoban üstteki grafiğin ateşi, alttakinin de solunum sayısını gösterdiğini; teneffüsün hastalığın ilerleyen dönemlerinde tıbbî dilde “hızlı solunum” demek olan “takipne” hâlini aldığını, yani dakikada 20 civarında olması gereken solunum sayısının 50’ye kadar çıktığını söyledi...

24 Ekim ile 10 Kasım 1938 arasındaki sağlık kayıtları. 10 Kasım sütununda “Saat 9.05’te vefat. Raporlara müracaat” yazılmış
 

Bu vaziyet 10 Kasım’a kadar devam ediyor. Dördüncü belgedeki “10 İkinci Teşrin”, yani “10 Kasım” sütununda “Saat 9.05’te vefat."

Yazının tamamına ulaşmak için tıklayınız.

Atatürk’ün 27 Ekim 1938’deki sağlık durumu, yediği yemekler ve o günkü faaliyetleri
 
Son günün kayıtları... Saat 8.30’da 500 cc serum verildikten sonra 9.05 sütununda “Vefat etmişlerdir” deniyor
 

  •  
ataturk
tibbi kayit
vefat kaydi
doktor
murat bardakci
Yorum (3)
Mustafa Kemal Ersoy
rahmetle, minnetle ve sevgiyle anıyoruz, ruhu şad olsun.
14
Cevapla
Pediatri
cpr yapılmamış mı ? 1911 de cpr yürürlükte amerika da kullanılıyor
1
Cevapla
Murat Kuş
@pediatri terminal hastada anlamı yok. ani gelişen kardiyak bir durum olsa cpr yapılırdı. ama bu durumda cpr ile hastayı geri getirmek sadece hastaya işkence etmektir.
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir