Sağlık Bakanlığı’nın desteğiyle “Türkiye Asbest Kontrolü Stratejik Planı” hazırlandı. Çalışma, asbestle ilgili akciğer kanseri ve solunum yetmezliğine ilişkin sağlık sorunlarını önlemeyi amaçlıyor. TÜBİTAK tarafından gerçekleştirilen araştırmalarda 54 ilde 1643 köyde asbestli toprak tespit edildi.
EN KAPSAMLI HİZMET
Kasım 2012’de yürürlüğe giren proje asbestli toprağı evlerinin sıvasında kullanan 300 bin kişinin risk altında olduğuna işaret ediyor. “Türkiye Asbest Kontrolü Stratejik Planı” bugüne kadar en kapsamlı halk sağlığı hizmeti. Projede yer alan Osmangazi Üniversitesi’nden Prof. Dr. Muzaffer Metintaş, AKŞAM’a konuştu.
90 BİN KİŞİ ASBESTLE TEMAS EDİYOR
Metintaş projeyle ilgili şu bilgileri verdi: “Türkiye’de özellikle İç Anadolu’da, Doğu Anadolu’nun güney kısmında, Batı Anadolu’da olmak üzere 30 ilde ve 1643 köyde doğal olarak asbestli toprak örtüsü var. Çalışmayı yaptıktan sonra bu sayı 54’e çıktı. Tahminimize göre halen Türkiye’de 90 bin kişi asbestle temas halinde. Kırsal alanda asbestle temas eden kadınlarda akciğer zarı kanserine yakalanma riski normal nüfusa göre 799 kat, akciğer kanseri riski ise 44 kat daha fazladır.”
ERKEN TEDAVİ AMAÇLANIYOR
Akciğer kanseri, akciğer zarı kanseri ve solunum yetmezliği gibi sağlık sorunlarında erken tedaviyi amaçlayan projede, Türkiye Mezotelyoma Çalışma Grubu’ndan toplam 41 öğretim üyesi görev yapıyor.