Medimagazin logo

Aritmilerde bu uygulamalar hayat kurtarıyor

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Başkanı ve Amerikan Kardiyoloji Koleji Kalp Çarpıntıları Liderlik Konseyi Üyesi Prof. Dr. Bülent Görenek, kalp krizi sırasında gelişen ölümcül çarpıntıların tedavisinde yakma ve dondurma işlemlerinin (ablasyon) hayat kurtarıcı olduğunu söyledi.
Kaynak: AA
Aritmilerde bu uygulamalar hayat kurtarıyor
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

ESKİŞEHİR-Amerika Birleşik Devletleri'nin Orlando eyaletinde geçen hafta Amerikan Kardiyoloji Kongresi'nde iki konuşma yapan ve iki de başkanlık görevi üstlenen Görenek, yaptığı açıklamada, kalp krizi nedeniyle ölümlerin en çok ventriküler ritim bozukluklarından meydana geldiğini belirtti.

Görenek, bu çarpıntıların önlenmesi için kriz sırasında tıkalı damarın balon ve stentle mümkün olduğu kadar çabuk açılması gerektiğini söyledi.

Tıkalı damarı açmak için vakit kaybedilmemesinin önemine değinen Görenek, "Unutmamalıyız ki damar açılıncaya kadar geçen her dakika, hatta her saniye içinde kalp kasları ölmeye devam etmektedir. Ölen kalp kaslarının yerine getirilmesi ise maalesef mümkün değildir. Damar açılınca hastanın ağrısı geçmekte, kalp kası ölümü durmakta ve kalp çarpıntıları da büyük oranda ortadan kalkmaktadır" dedi.

Görenek, bazı hastalarda damar açılsa bile ölümcül çarpıntıların sürdüğünü aktararak, bu durumlarda hemen şok verildiğini, ilaç tedavisi ile de çarpıntıların tekrarlamasının önlenmeye çalışıldığını ifade ederek, "İlaçların yetersiz kaldığı durumlarda çarpıntıyı oluşturan odakların radyo dalgaları ile yakılması ya da dondurma işlemi (ablasyon) yapılabilmektedir. Ancak bu işlemler çok tecrübe gerektirmektedir. Yakma ya da dondurma işlemi ile ilaca cevap vermeyen hastaların ölümcül çarpıntıları tedavi edilebilmekte ve hayatta kalma şanslarını artmaktadır" değerlendirmesinde bulundu.

Hastaların bir bölümüne kalp krizinin atlatılmasından sonra şoklamalı kalp pili de takılabildiğini söyleyen Görenek, böylece çarpıntı nedeniyle ölümlerinin büyük oranda önüne geçilmesinin olanaklı olduğunu sözlerine ekledi.

kardiyoloji
aritmi
ventriküler fibrilasyon
çarpıntı
ablasyon
radyo frekans
prof. dr. bülent görenek
Yorum (5)
aydin sinal
dikkatinizi "ilaclarin yetersiz kaldigi durumda ve bu islemler cok tecrübe gerektirir" sözlerine dikkatinizi cekerim.bu sene Türkiyedeki tatilimde en az 10-12 kisiden bu yakma ve dondurma ameliyesi gecirdigini duydum,yapilan islemi bile bilmiyorlar.su anda herhalde sinus dügümü yakma-dondurma,gözdeki sari lekeye intraorbital ilac(2-3 bin lirami dolarmi?) enjekte etme islemleri ilk sirada,Tanri hastalari korusun cünki performans ve paranin gecerli oldugu yerde mesleki etik korkar kacar
0
Cevapla
mehmet akif ekinci
Sayın Aydın Sinal. Sinus düğümü yakma diye bir işlem yoktur. Öncelikle bunu öğrenmenizi ve bilmediğiniz konularda yorum yapmamanızı öneririm.Sinüs düğümünü yakarsanız hastayı pil bağımlı hale getirirsiniz. Bakınız Temei fizyoloji...Saygılarımla
4
Cevapla
Gülten Sungur
Sayın Aydın İnal bahsettiğiniz enjeksiyon intraorbital değil göz içine intravitreal yapılmaktadır.Kısaca özetlersek ;yaşa bağlı makula hastalıklarında ,retina damarlarının tıkanıklığında ,diabetik makula ödemlerinde , subretinal membranlarda, inflamasyonla ilgili makula ödemlerinde vb durumlarda kullanılması gereken oldukça faydalı işlemlerdir. Birgün herkese gerekli olabilir.Eleştiri yaparken ,bilimsel çalışmaların hızla ilerlediği bir dünyada konuyla ilgili kişilere danışarak , gerekli bilgilerin edinilmesini gerektiğini düşünüyorum
0
Cevapla
aydin sinal
uyarilariniz icin tesekkürler,fazla bir tibbi polemige girmeden sormak istegim ana soruyu sorayim;nicin bu gibi islemler Türkiyede diger avrupa ülkelerinden daha fazla yapilmaktadir?acaba klasik tedaviye direncli vakalar mi fazla? tipbi endikasyonmu?yoksa finansiyel bir endikasyonmu? bunun cevabini verirseniz mütesekkirim. Sayin Gülten Sungurun yazdigi rahmetli dr.Aydin Inal ida bu vesileyle andik ,HÜTF ameliyathanesinde hangimizi anons yaparlarsa ikimizde cagri merkezine giderdik,degerli bir ögretim üyesiydi,benim zamanimda almanyadan yeni dönmüs docentlige hazirlaniyordu,genc yasta kaybedildi,ruhu sad olsun
0
Cevapla
MEHMET AKİF EKİNCİ
eps ablasyon ve kriyo ablasyon türkiyede avrupa ülkelerine göre daha az yapılmaktadır. Hele VT ablasyonu çok daha az.Aydın Sinal tıp eğitiminizin çok iyi olduğu ve Türkiyedeki hekimlerin yetersiz olduğu konusunda iddaalarınız var. Ancak orbita ile vitreusun farkını bilmeden ve EPS'nin ne için yapıldığını bilmeden yorum yapıyorsunuz. Bence siz tekrar tıp fakültesine başvurun. Hiçbirşey için geç değil. Beğenmediğiniz ülkenizde bir kez daha tıp eğitimi alın Belli ki anatomi derslerinden ve fizyoloji derslerinden kaytarmışssınız.
1
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir