Medimagazin logo

Araştırmalar, ölümcül kalp krizlerinin Pazartesi günleri daha yaygın olduğunu gösteriyor

İngiltere Manchester'da düzenlenen İngiliz Kardiyovasküler Derneği (BCS) konferansında sunulan yeni bir araştırmaya göre, ciddi kalp krizlerinin çalışma haftasının başında meydana gelme olasılığı diğer zamanlara kıyasla daha yüksek
Kaynak: MEDİMAGAZİN
Araştırmalar, ölümcül kalp krizlerinin Pazartesi günleri daha yaygın olduğunu gösteriyor
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN - Belfast Sağlık ve Sosyal Bakım Vakfı ve İrlanda Kraliyet Cerrahlar Koleji doktorları tarafından yürütülen ve en ağır kalp krizi türünün oranlarına ilişkin çığır açan bir çalışmada, rahatsız edici bir eğilim tespit edildi. 2013-2018 yılları arasında İrlanda adasındaki hastanelere başvuran 10.528 hastanın verilerini analiz eden araştırma, Pazartesi günleri ST-segment yükselmeli miyokard enfarktüslerinde (STEMI) önemli bir artış olduğunu ortaya koyarak bu olguya "Mavi Pazartesi" lakabını kazandırdı.

Haftanın başında en yüksek insidans kaydedildi

STEMI, büyük bir koroner arterin tamamen tıkanmasıyla ortaya çıkar ve kalpte kalıcı hasarı önlemek için acil tıbbi müdahale gerektirir. Çalışmanın bulguları, STEMI kalp krizi oranlarının çalışma haftasının başlangıcında belirgin şekilde daha yüksek olduğunu ve Pazartesi gününün en yüksek insidansı kaydettiğini gösterdi. Şaşırtıcı bir şekilde, analiz Pazar günleri de beklenen seviyeleri aşan yüksek STEMI oranlarını ortaya koydu.

Kalp krizi ve pazartesi günlerini ilişkilendiren önceki çalışmalar uyku-uyanıklık döngüsünü yöneten vücudun sirkadiyen ritminin etkisini ima ettiğinden, araştırmacılar bu "Mavi Pazartesi" fenomeninin arkasındaki kesin neden konusunda şaşkınlıklarını sürdürüyor.

"Çalışma haftasının başlangıcı ile STEMI kalp krizlerinin oluşumu arasında istatistiksel korelasyon var"

Belfast Sağlık ve Sosyal Bakım Vakfı'ndaki çalışmaya öncülük eden önde gelen kardiyologlardan Dr. Jack Laffan, çalışma haftasının başlangıcı ile STEMI kalp krizlerinin oluşumu arasındaki istatistiksel korelasyonu vurguladı. Dr. Laffan şunları söyledi:

"Bu örüntü daha önce de gözlemlenmiş olsa da hala merak konusu olmaya devam ediyor. Nedeni muhtemelen çok faktörlü olsa da, önceki araştırmalara dayanarak, sirkadiyen bir unsurun varlığını makul bir şekilde varsayabiliriz."

 

Daha fazla hayat kurtarılabilir

Çalışmayı yorumlayan İngiliz Kalp Vakfı (BHF) Tıbbi Direktörü Profesör Sir Nilesh Samani, kalp krizi ve tetikleyicilerine ilişkin anlayışımızı derinleştirmek için araştırmaların sürdürülmesinin önemini vurguladı. 

Samani şunları söyledi: "Birleşik Krallık'ta her beş dakikada bir kişi yaşamı tehdit eden bir kalp krizi nedeniyle hastaneye kaldırılıyor. Bu nedenle, tıp uzmanlarının bu ölümcül durumu daha iyi anlamalarını ve gelecekte daha fazla hayat kurtarmalarını sağlayacak şekilde, haftanın belirli günleriyle ilişkili spesifik faktörleri ortaya çıkarmaya yönelik araştırma çabaları büyük önem taşımaktadır."

Bilim camiası bu şaşırtıcı örüntüye ışık tutmaya çalışırken, gelecekteki araştırmaların sağlık çalışanlarının çalışma haftasının başlangıcında STEMI kalp krizi riskini azaltmalarını sağlayarak sonuçların iyileşmesine ve daha fazla hayatın kurtarılmasına yol açması umuluyor.

ingiliz kardiyovaskuler dernegi
bcs
kalp krizi
calisma haftasi
pazartesi
Yorum (1)
Fırıncılar Kethüdası
neden acaba ?!?!?!?!?!?!?!?!? wrewgoidflzbk zvkçbmzvesdwfgwregha
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir