Medimagazin logo

Araştırma: Yapay zeka, pankreas kanserini 3 yıl erken tahmin edebilir

Yeni bir araştırmaya göre, yapay zekâ artık bir kişinin pankreas kanserine yakalanıp yakalanmayacağını üç yıla kadar önceden tahmin edebiliyor
Kaynak: MEDİMAGAZİN
Araştırma: Yapay zeka, pankreas kanserini 3 yıl erken tahmin edebilir
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN - Araştırma, bir yapay zeka aracının, hastanın tıbbi kayıtlarını kullanarak, erken evrelerinde yakalanması zor olan ölümcül hastalık için kimin risk altında olduğunu tespit edebileceğini öne sürüyor.

Bu hafta Nature Medicine dergisinde yayınlanan çalışma, potansiyel pankreas kanseri vakalarının yapay zeka tabanlı bir popülasyon taraması kullanılarak tespit edilebileceğini gösterdi.

Nature.com'a göre popülasyon taraması, tıp uzmanlarının bir grup insan arasında bulunan belirli bir özelliğin yaygınlığına bakmak için genetik testler veya benzer yöntemler uygulamasıdır.

Belirli hastalıkların belirli bir biyobelirtecinin belirlenmesine yardımcı olabilir.

Klinik karar verme süreci iyileştirebilir

Harvard Tıp Fakültesi profesörlerinden çalışma danışmanı Chris Sander bir basın açıklamasında, "Klinisyenlerin her gün karşılaştığı en önemli kararlardan biri, kimin bir hastalık için yüksek risk altında olduğu ve kimin daha ileri testlerden yararlanacağıdır; bu da kendi risklerini taşıyan daha invaziv ve daha pahalı prosedürler anlamına gelebilir. Pankreas kanseri açısından en yüksek risk altında olan ve daha ileri testlerden en fazla fayda sağlayacak kişileri belirleyebilecek bir yapay zeka aracı, klinik karar verme sürecini iyileştirme yolunda uzun bir yol kat edebilir." dedi.

Çalışma, Harvard Tıp Fakültesi ve Kopenhag Üniversitesi'ndeki araştırmacılar tarafından yürütüldü.

Teknoloji henüz çok yeni

Çalışmada araştırmacılar, Danimarka ve ABD'den 9 milyon hastadan elde edilen klinik verilere bir yapay zeka algoritması uyguladı.

Yapay zeka öğrenme modellerini, hasta verilerindeki tanı kodlarını okuyabilecek ve bunları pankreas kanserine bağlayabilecek şekilde eğittiler.

Araştırmacılar, farklı zamanlarda (altı ay, bir yıl, iki yıl ve üç yıl) potansiyel tanı için YZ modellerinin farklı versiyonlarını denediler ve yöntemlerinin "kimin pankreas kanseri geliştireceğini tahmin etmede, hastalık insidansının mevcut nüfus genelindeki tahminlerinden önemli ölçüde daha doğru" olduğunu buldular.

Ancak bu teknoloji henüz ilk aşamalarında ve daha pek çok testten geçmesi gerekiyor.

yapay zeka
pankreas kanseri
arastirma
nature medicine
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir