Medimagazin logo

Araştırma: Üzüm bağlarının yakınında yaşayan çocuklarda lösemi riski daha yüksek

Fransa'daki araştırmacılar, üzüm bağlarının yakınında yaşayan çocukların lösemiye yakalanma riskinin arttığını keşfetti
Kaynak: Sözcü
Araştırma: Üzüm bağlarının yakınında yaşayan çocuklarda lösemi riski daha yüksek
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Ulusal Sağlık Enstitüsü ve Paris Şehir Üniversitesi’nden bir ekibin yürüttüğü araştırmaya göre, evlerine 1 km’lik yakınlıkta büyük üzüm bağları olan gençlerin kan kanseri olma ihtimalinin artış gösterdiği açıklandı.

Çalışma, Bordeaux hariç ana şarap üretim bölgelerinde riskin arttığını buldu. Riskin üzüm bağları için kullanılan ilaçlarda yattığını belirten ekip, söz konusu kimyasal türlerini incelemedi. Ancak bulguların, Fransa’daki mahsuller üzerindeki yoğun pestisit kullanımının sağlık üzerindeki etkisine ilişkin güçlü bir kamuoyu oluşturması bekleniyor.

En yaygın tarımsal ilacı olan glifosatın, Dünya Sağlık Örgütü’nün kansere neden olabileceğini bildirmesinin ardından 2020’den beri Fransa’da kişisel kullanımı yasaklandı, ancak çiftçiler ve şarap yetiştiricileri tarafından uygulanmaya devam ediyor. Fransa bu hafta, bazı AB devletlerinin Avrupa çapında glifosatın “derhal yasaklanması” yönündeki baskıları nedeniyle geçici olarak ilaçları durdurdu.

Üzüm bağları ve evler arasında 150 metrelik “spreysiz” mesafe isteyen Fransız kampanyacılar, üzüm bağlarında kullanılan iki ilacın (folpet ve spiroksamin) yanı sıra glifosatı, üzüm bağlarının çevresindeki alanlarda insan sağlığına zarar vermekle suçluyor.

Yüzde 8’lik bir artış

Araştırmacılar, 2006 ile 2013 yılları arasında lösemiye yakalanan 15 yaş altı 3.711 çocuğun evinin çevresinde bağ olan alanı hesapladı. Ayrıca hastalıktan muzdarip olmayan 40.196 çocuğa asmanın yakınlığını da inceledi.

1 kilometrelik alanda üzüm bağlarının düşük seviyede olduğu bölgelerde ek bir lösemi vakası görülmedi, ancak bu çevre içindeki üzüm bağları alanındaki her yüzde 10’luk artış için hastalığın görülme sıklığında yüzde 8’e varan bir artış tespit edildi.

Araştırmada yer alan Stéphanie Goujon, “Lösemi riskinde ılımlı bir artışın altını çiziyoruz, bu da bizi çalışmalarımızı sürdürmeye teşvik ediyor” dedi. Ekip şimdi artışa neden olan kimyasalları tespit etmeye ve kullanılan pestisitlerin diğer mahsuller üzerindeki etkisini incelemeye çalışacak.

fransa
losemi
uzum baglari
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir