Medimagazin logo

Araştırma, son otuz yılda 50 yaş altı kanser vakalarında küresel artış olduğunu ortaya koyuyor

BMJ Oncology'de yayımlanan çığır açıcı bir çalışma, başta meme, akciğer, mide ve kolorektal kanserler olmak üzere erken başlangıçlı kanserlerde önemli artışlar olduğunu ortaya koyuyor. Araştırma, yaşam tarzı değişikliklerine ve erken tarama girişimlerine daha fazla vurgu yapılması çağrısında bulunuyor
Kaynak: MEDİMAGAZİN
Araştırma, son otuz yılda 50 yaş altı kanser vakalarında küresel artış olduğunu ortaya koyuyor
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN - Yeni bir çalışma, genç yetişkinler arasında kanser riskinin, özellikle de hastalığın belirli türleri için endişe verici bir oranda arttığını ortaya koydu. Çin'deki Zhejiang Üniversitesi Tıp Fakültesi, ABD'deki Harvard Üniversitesi ve Birleşik Krallık'taki Edinburgh Üniversitesi'nden bilim insanlarının yer aldığı uluslararası ortak araştırma projesi, 1990 ile 2019 yılları arasında 50 yaşın altındakiler arasında yeni kanser vakalarının küresel olarak yaklaşık %79 oranında arttığını ortaya koydu.

Suçlu, sağlıksız yaşam tarzları

Çalışma, bu artışı diyet risk faktörleri, alkol kullanımı ve tütün tüketimine bağlıyor. Araştırmacılar ise "Sağlıklı bir diyet, tütün ve alkol tüketiminin kısıtlanması ve uygun açık hava aktivitesi dahil olmak üzere sağlıklı bir yaşam tarzının teşvik edilmesi, erken başlangıçlı kanser yükünü azaltabilir" dedi.

Araştırma ekibi ayrıca, mevcut tarama ve önleme programlarının 40-44 ve 45-49 yaşlarındaki bireyleri de kapsayacak şekilde genişletilebileceğini ve bu konuda daha fazla çalışma ve deneme yapılmasını önerdi.

ABD kanser tarama kılavuzlarını düzenliyor

Amerika Birleşik Devletleri'nde kanser tarama kılavuzlarında yapılan son düzenlemeler bu endişe verici eğilimi dikkate alıyor. ABD Önleyici Hizmetler Görev Gücü (USPSTF), 2021 yılında kolon ve rektum kanserleri için taramaya başlamak için önerilen yaşı 50'den 45'e indirdi. Ayrıca, henüz kesinleşmemiş olsa da, ortalama risk altındaki kadınlar için meme kanseri taramasına 50 yerine 40 yaşında başlanmasına yönelik bir öneri taslağı hazırlandı.

Kapsamlı veriler endişe verici eğilimleri gösteriyor

Çalışmada, 204 ülkeden 1990 ve 2019 yılları arasında toplanan ve 14 ila 49 yaş arasındaki bireylerde teşhis edilen 29 kanser türünü kapsayan erken başlangıçlı kanser verileri değerlendirildi. Özellikle, erken başlangıçlı meme kanseri en yüksek insidansa sahipken, nazofarenks kanseri ve prostat kanseri 1990'dan bu yana en hızlı artış oranını gösterdi.

Bölgesel farklılıklar ve gelecek tahminleri

Veriler, Kuzey Amerika'nın en yüksek yaşa göre standardize edilmiş insidans oranlarına sahip olduğu, Batı Sahra Altı Afrika'nın ise en düşük oranlara sahip olduğu önemli bölgesel farklılıklar ortaya koydu. Araştırmacılar 2030 yılına kadar erken başlangıçlı yeni kanser vakalarında %31, ölümlerde ise %21 artış öngörüyor. Önümüzdeki on yıl içinde 40'lı yaşlardaki yetişkinlerin bu rakamların önemli bir bölümünü oluşturacağını tahmin ediyorlar.

Daha fazla farkındalık ve eylem çağrısı

Queen's University Belfast'tan uzmanlar, erken başlangıçlı kanser riski konusunda halkın ve sağlık çalışanlarının eğitilmesi gerektiğinin altını çizdiler ve "Önleme ve erken teşhis tedbirlerinin yanı sıra, genç hastaların benzersiz destekleyici bakım ihtiyaçlarını ele alan bütüncül bir yaklaşım içermesi gereken optimal tedavi stratejilerinin belirlenmesi acilen gereklidir" dediler.

Daha önceki araştırmaların teyit edilmesi

Yeni çalışma aciliyet duygusunu yoğunlaştırırken, genç yetişkinler arasında kanser görülme oranlarındaki artışa dikkat çeken önceki araştırmalarla da tutarlı. Londra'daki Kanser Araştırmaları Enstitüsü'nde epidemiyoloji profesörü olan Montserrat García-Closas, "Bu, yazarların bu risk faktörlerinin zamansal eğilimlerinin zaman içinde kanser insidansına veya mortaliteye nasıl katkıda bulunduğuna dair güvenilir sonuçlar çıkarma becerisini sınırlandırabilirdi" dedi.

Bu çalışma, önleyici tedbirlere ve erken teşhise duyulan acil ihtiyacı vurguladığından, tıp camiası ve politikacılar bu bulguları ciddiye almalı ve bu büyüyen halk sağlığı sorununu ele almak için hızla harekete geçmelidir.

arastirma
kanser
kanser vakalari
bmj oncology
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir