Medimagazin logo

ARAŞTIRMA: Safra kesesinde taş olanlarda Pankreas kanseri görülme riski daha yüksek

Pankreatik duktal adenokarsinomu olan hastaların tanıdan önceki yıl içinde kanser olmayan hastalara göre safra taşı hastalığı geçirme olasılığı 6 kat daha bulundu. Bu sonuca göre safra taşlarının bu agresif ve ölümcül kanser için bir uyarı işareti olabilir.
Kaynak: MEDİMAGAZİN
ARAŞTIRMA: Safra kesesinde taş olanlarda Pankreas kanseri görülme riski daha yüksek
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN - Pankreatik duktal adenokarsinomu, vakaların %90'ından fazlasını oluşturan en yaygın pankreas kanseridir. Genellikle geç teşhis konulur ve mortalitesi yüksek bir kanserdir.

Bilim insanları son zamanlarda geç teşhis edilen bu kanserin erken belirtileri üzerine yoğunlaştı. Çünkü erken teşhis ölümlerin azalması demek.

ABD'de yapılan araştırmada; 2008'den 2015'e kadar 18.700 Pankreatik duktal adenokarsinomu hastasını belirledi. Kontrol grubunda 99.287 hastayla karşılaştırdı. Tanıdan önceki yılda, pankreas kanseri olan hastalarının yüzde 4,7'si safra taşı hastalığı tanısı almış ve yüzde 1,6'sı safra keselerini çıkarmıştı. Kanser olmayan hastalar arasında ise sadece yüzde 0,8'inde safra taşı vardı ve sadece yüzde 0,3'ünde safra kesesi alındı.

 

 

Araştırmanın başyazarı Boston Tıp Merkezinden Dr. Marianna Papageorge, "Safra taşı hastalığı pankreas kanserine neden olmaz, ancak kanser ile ilişkisini anlamak, daha erken teşhis ve tedavi fırsatı sağlayarak pankreas kanseri ile mücadeleye yardımcı olabilir. Birçok insanda safra taşı olduğu halde pankreas kanseri gelişmez. Gelecekteki araştırmalar, safra kesesi hastalığı olan hangi hastaların pankreas kanserine yaklanabileceğini  daha fazla ayırt edebilecek spesifik faktörlerin olup olmadığını görmek için laboratuvar bulgularına ve görüntülemeye daha yakından odaklanmalıdır" dedi.

NOT: Araştırma Dr. Papageorge, Digestive Disease Week (DDW) 2022'de 23 Mayıs Pazartesi günü saat 16:12'de PDT'de "Pankreas kanseri teşhisinden önceki yılda safra taşı hastalığı: Eylem için bir fırsat" verileri sunulacak

pankreas
pankreatik duktal adenokarsinomu
safra tasi
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir