Medimagazin logo

ARAŞTIRMA: Prediabetikler daha fazla kalp krizi riski altında

ABD'de yapılan yeni bir araştırma, prediabetik kişilerin normal kişilere oranla hem obez olma hem de kalp krizi geçirme risklerinin daha fazla olduğunu ortaya koydu
Kaynak: MEDİMAGAZİN
ARAŞTIRMA: Prediabetikler daha fazla kalp krizi riski altında
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN - American Heart Association's Quality of Care and Outcomes Research'te sunulacak ön araştırmaya göre, prediyabet sinyali veren normalden yüksek kan şekeri seviyelerine sahip genç yetişkinlerin, normal kan şekeri seviyelerine sahip yaşıtlarına kıyasla kalp krizi nedeniyle hastaneye yatma olasılıkları daha yüksekti.

Prediyabetik  olmak, kişinin kan şekeri düzeylerinin normalden daha yüksek olduğu, açlık kan şekerinin 100 ila 125 mg/dL arasında olduğu, ancak Tip 2 diyabet tanısı konacak kadar yüksek olmadığı anlamına gelir. Prediyabet yaygındır ve Tip 2 diyabet geliştirme riskini artırır.

Araştırmacılar, ABD'de hastaneye yatışların halka açık en büyük veri tabanı olan Ulusal Yatarak Hasta Örneği'ndeki hasta sağlık kayıtlarını inceledi.

Analizde şunlar bulundu:

  • 2018'de kalp krizi nedeniyle hastaneye kaldırılan 7,8 milyondan fazla genç yetişkinin 31.000'den fazlasının ( %0,4)  kan şekeri düzeyleri prediyabetle ilişkiliydi.
  • Prediyabetli olanlar arasında kalp krizi insidansı  %2.15 iken, normal kan şekeri seviyelerine sahip genç yetişkinlerde %0.3  idi.
  • Prediyabetli yetişkinlerin prediyabeti olmayan yaşıtlarına göre daha yüksek kolesterol seviyesi ( %68.1'e karşı %47.3) bulunurken hem de daha obez ( %48.9'a karşı %25.7) idi.
  • Kalp krizi geçirme riskleri daha yüksek olmasına rağmen, prediyabetli genç yetişkinlerde kalp durması veya felç gibi diğer önemli kardiyovasküler olayların insidansı daha yüksek değildi.
prediabet
kalp krizi
kan sekeri
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir