Medimagazin logo

Araştırma: Parkinson hastalığı daha erken teşhis edilebilir

Yeni bir çalışma, α-sinüklein tohum amplifikasyon tahlili (αSyn-SAA) tekniğinin Parkinson hastalığı olan kişileri belirlemede oldukça doğru olduğunu gösteriyor
Kaynak: MEDİMAGAZİN
Araştırma: Parkinson hastalığı daha erken teşhis edilebilir
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN - The Lancet Neurology dergisinde yayınlanan araştırmaya göre, Parkinson hastalığına bağlı anormal protein birikintilerinin oluşumunu tanımlayan bir teknik, erken teşhise yardımcı olabilir ve hastalığın klinik teşhisi ve karakterizasyonunda önemli bir rol oynayabilir.

Çalışmadan elde edilen bulgular, α-sinüklein tohum amplifikasyon tahlili (αSyn-SAA) olarak bilinen tekniğin nörodejeneratif hastalığı olan kişileri doğru bir şekilde tespit edebildiğini doğruluyor. Araştırma risk altındaki bireyleri motor semptomar çıkmadan önce tespit edebiliyor.

Beyinde yanlış katlanmış α-sinüklein protein kümelerinin varlığı, Parkinson hastalığının patolojik özelliği olarak biliniyor.

Tedavide derin etkileri olabilir

Pensilvanya Üniversitesi Perelman Tıp Fakültesi'nden (ABD) ve Parkinson Progression Marker Initiative (PPMI) araştırmacısından ortak yazar Profesör Andrew Siderowf şöyle diyor: 

“Parkinson hastalığı olan hastalarda altta yatan patolojide heterojenliği tanımak büyük bir zorluk olmuştur. Parkinson hastalığı patolojisi için etkili bir biyobelirteç belirlemenin, durumu tedavi etme şeklimiz üzerinde derin etkileri olabilir, potansiyel olarak insanları daha erken teşhis etmeyi, farklı hasta alt grupları için en iyi tedavileri belirlemeyi ve klinik denemeleri hızlandırmayı mümkün kılar."

Bulgularımız, αSyn-SAA tekniğinin, klinik özelliklerden bağımsız olarak Parkinson hastalığının biyobelirteçlerini tespit etmede son derece doğru olduğunu ve hastalarda hastalığın erken evrelerde doğru şekilde teşhis edilmesini mümkün kıldığını gösteriyor. Dahası, sonuçlarımız yanlış katlanmış α-sinükleinin beyindeki dopaminerjik hasarın görüntüleme ile gözlemlenmesinden önce tespit edilebildiğini gösteriyor, bu da önemli nöronal hasar meydana gelmeden önce bu yanlış katlanmış proteinlerin her yerde yaygın olarak yayıldığını gösteriyor"

parkinson hastaligi
teshis
erken teshis
sinuklein tohum amplifikasyon tahlili
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir