MEDİMAGAZİN - Çalışmanın baş yazarı Dr. Iulia, CNN'ne verdiği demeçte "Çalışmamız, karbonhidrat açısından düşük ve yağ açısından yüksek olarak kişinin bildirdiği bir diyetin düzenli olarak tüketilmesinin, artan LDL kolesterol - veya "kötü" kolesterol - ve daha yüksek kalp hastalığı riski ile ilişkili olduğunu buldu" dedi.
Stanford Önleme Araştırma Merkezi'nde keto diyeti üzerine klinik deneyler yürüten bir tıp araştırma profesörü olan Christopher Gardner, "Bu çalışma bilimsel literatüre önemli bir katkı sağlıyor ve zararların faydalardan ağır bastığını gösteriyor" dedi. Gardner çalışmaya dahil değildi.
Araştırmada araştırmacılar, düşük karbonhidratlı, yüksek yağlı bir diyeti, günlük toplam kalorinin %45'inin yağdan ve %25'inin karbonhidratlardan gelmesi olarak tanımladılar. Hakem değerlendirmesinden geçmemiş olan çalışma, Amerikan Kardiyoloji Koleji'nin Dünya Kardiyoloji Kongresi ile Birlikte Yıllık Bilimsel Oturumunda Pazar günü sunuldu.
Sunumda "Çalışma gerekçemiz, kardiyovasküler önleme kliniğimizde bu diyeti takiben şiddetli hiperkolesterolemili hastaları göreceğimiz gerçeğinden geldi" denildi.
Hiperkolesterolemi veya yüksek kolesterol, bir kişinin kalp krizi veya diğer olumsuz kardiyovasküler olay riskini artırır.
Araştırmacılar, insanları en az on yıl boyunca takip eden Birleşik Krallık veritabanı UK Biobank'tan alınan sağlık bilgilerini kullanarak, yüksek yağlı diyeti yiyen 305 kişinin diyetlerini standart diyet yiyen yaklaşık 1.200 kişiyle karşılaştırdı.
Araştırmacılar, yüksek yağlı diyetindeki kişilerin LDL, kolesterol ve apolipoprotein B olarak da bilinen daha yüksek düşük yoğunluklu lipoprotein seviyelerine sahip olduğunu buldular. Apolipoprotein B, LDL kolesterol proteinlerini kaplayan ve kalp hastalığını yüksek LDL kolesterol seviyelerinden daha iyi tahmin edebilen bir proteindir.
Araştırmacılar ayrıca yüksek yağlı diyeti katılımcılarının toplam yağ alımının doymuş yağdan daha yüksek olduğunu ve kontrol grubundakilere (%16) kıyasla hayvansal kaynakları iki katına çıkardığını (%33) fark ettiler.
Araştırmacılar "Ortalama 11,8 yıllık takipten sonra - ve diyabet, yüksek tansiyon, obezite ve sigara gibi kalp hastalığı için diğer risk faktörleri için düzeltme yapıldıktan sonra - yüksek yağlı diyeti uygulayan kişilerde; Stentleme prosedürleriyle açılması gereken arterlerdeki tıkanıklıklar, kalp krizi, inme ve periferik arter hastalığı gibi birçok önemli kardiyovasküler olay açısından iki kattan daha fazla risk vardı ” dedi.