ABD'deki Washington Eyalet Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmada, fareler üzerinde yapılan testler, genç erkek kemirgenlere tek bir ifosfamid kürü verilmesinin, yavruların en az iki nesline aktarılan zararlı genetik değişiklikleri tetiklediğini buldu.
Kanserli tümörlerin yanı sıra, bu değişiklikler daha yüksek böbrek ve üreme hastalıkları riski ile davranış ve öğrenme sorunlarıyla bağlantılıydı.
Daily Mail’in haberine göre ekip, insanlardaki bulguları doğrulamak için genç erkekleri içeren bir takip çalışması başlatırken çocuk sahibi olmayı planlayan erkekleri ve kadınları kemoterapi almadan önce spermlerini veya yumurtalarını dondurmaya çağırıyorlar.
Ancak bulguların, kanser hastalarının sayısız kişinin hayatını kurtaran ifosfamid almaması gerektiği anlamına gelmediğini de vurguluyorlar.
İlerleyen dönemlerde tümör geliştirme riskini artırıyor
Ifosfamid, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından temel ilaçlardan biri olarak listelendi. 1980’lerin sonunda onay aldığından beri yüzbinlerce kişiye verildi.
Önceki araştırmalar, kemoterapi ve diğer kanser tedavilerinin, hastaların yaşamlarının ilerleyen dönemlerinde tümör geliştirme riskini artırabileceğini gösterdi.
Ancak iScience dergisinde yayınlanan son çalışmanın, riskin, maruz kalmayan çocuklara geçebileceğini öne süren ilk çalışmalardan biri olduğu düşünülüyor.
Kemoterapi, hızlı büyüyen kanser hücrelerini öldürerek çalışır, ancak vücutta ilerlerken üreme sistemi de dahil olmak üzere sıklıkla sağlıklı hücrelere de yanlışlıkla saldırır.
Araştırmacılar, kemoterapinin bebeklere geçen sperm hücrelerine zarar verebileceğine inanıyor.
Bununla birlikte, daha fazla araştırmaya ihtiyaç olduğunu ve insanların kemoterapiden vazgeçmemeleri gerektiğini de vurguladılar.